Autor Subiect: Huhurez  (Citit de 6902 ori)

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
Huhurez
« : Martie 29, 2006, 02:16:18 »
A propos de titlul subforumului :), o curiozitate... In afara de "puterea obisnuintei" mai pot fi cauzatoare de incapacitatea cronica de a pica "in bratele lui Morfeu" la o ora (universal recunoscuta drept ...) acceptabila alte chestii, la o persoana clinic sanatoasa? :)
Nicotina?  :-D
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 67
Huhurez
« Răspuns #1 : Martie 29, 2006, 02:22:08 »
grea si frumoasa boala :)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
Huhurez
« Răspuns #2 : Martie 29, 2006, 07:40:09 »
Pai, mda, nicotina elibereaza dopamina la nivel central, si poate sa fie o cauza de incapacitate cronica de a cadea in bratele lui Morfeu.

http://www.sleepdisorderchannel.net/

Eu nu dorm pentru ca nu vreau. Nu-mi place. Am descoperit ca pot sa ma antrenez sa dorm foarte putin. (Dar mai bine nu incercati asa ceva acasa)
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline Ciresar

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
  • Mesaje postate: 31
Huhurez
« Răspuns #3 : Martie 29, 2006, 08:01:17 »
Vlade, si eu am reusit performanta asta, dar, dupa cateva luni, am ajuns la o oboseala cronica ce n-a vazut Parisu' ! As dormi si in tramvai, in picioare.
<iframe  name="free photo and video sharing by myphotoalbum.com" width="455" height="155" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" frameborder="0"  src="http://clowdy.myphotoalbum.com/albumscroll.php?set_albumName=album02">MyPhotoAlbum free photo and video sharing</iframe>

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
Huhurez
« Răspuns #4 : Martie 29, 2006, 12:23:29 »
Multumiri pentru link (gasit chestiuni "suspectate" oarecum intuitiv :)) si esplicatiune. :) Io nu cunosteam decat povestea cu teofilina si cafeina, poveste care nu se aplica in cazul asta.

Stiu, dupa pilda lui Eliade, ca se poate... Da' se poate sa ajungi sa constati ca esti cam fuzzy, e drept, toata ziua (si sa te paleasca, in schimb, "hiperergia nocturna" :))... Ziua apare senzatia aia ca pasesti ca in vis, ca timpul trece fara sa te atinga... :)
"All that is now
All that is gone
All that's to come

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #5 : Martie 29, 2006, 06:09:10 »
Mie imi place senzatia aia :)

Furnika

• Vizitator
Huhurez
« Răspuns #6 : Martie 29, 2006, 07:52:58 »
Am experimentat si eu privarea de somn. In timpul zilei senzatia de somnolenta disparea dar am observat ca nu gandeam la fel de bine si eram ineficient.

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 67
Huhurez
« Răspuns #7 : Martie 29, 2006, 09:11:13 »
chiar acu' intoxicatie la un radio comercial "exceptional" adolescentii americani dorm prea putin... majoritatea dorm sub 9 ore, timpul recomandat de somn in timpul saptamanii...

ce parere aveti - cam cat e normal sa se doarma pe zi? ma rog - pe noapte? :lol:

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
Huhurez
« Răspuns #8 : Martie 29, 2006, 11:16:19 »
Pai io o tin de buna tot pe-aia cu 7-8 ore, numai ca, practic, vad ca si 5-6 par a fi de ajuns pentru o perioada mai indelungata... :-)

In situatii exceptionale, record personal  :o) 60 de ore cica "stare de veghe". Ma rog, pe final era "stare de dat cu apa rece pe oki din 5 in 5 minute"... :)
"All that is now
All that is gone
All that's to come

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #9 : Martie 30, 2006, 03:28:19 »
O sa postez la Comori intr-o cutie de tutun povestirea lui Borges, "Funes". O metafora a insomniei, scrisa in perioada când suferea de boala noastra.

Stiu ce spun studiile. Insa mai stiu si alte chestii. Exista perioade in viata mea când sunt, cum sa-i zic? Intr-o dispozitie revelatorie. Am impresia ca timpul se lateste, se incetoseaza, parca prezentul ar cuprinde si o parte din trecut, dar si una de viitor, fiecare obiect sau vorba in vânt e o prezicere, simt ca ajung la o cotitura.

Prima oara mi s-a intâmplat in anul V. Zaceam fara vlaga la terasa de pe acoperisul Municipalului, cu rau de mare si ochii plini de viitor si trecut. Era perioada când urma sa inceapa ceea ce cu siguranta e marea mea dragoste, dar eu n-o stiam inca.

Acum parca vine iar, nu asa de intens, dar e incofundabil sentimentul. Parca ar trebui sa inteleg ceva, dar ce?
V-ati simtit vreodata asa? Nesomnul potenteaza starea asta. O ajuta. Dupa o noapte de nesomn, parca vad mai bine.

Sau ar trebui sa iau niste haloperidol :)

In afara de asta, sa stiti ca privarea de somn este si un tratament al depresiei majore, la fel de eficient ca electrosocurile, sau defuncta coma insulinica. Din pacate, nu e durabil. Mecanismul, bineinteles, nu e cunoscut.

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 117
Huhurez
« Răspuns #10 : Martie 30, 2006, 07:35:03 »
Dar insomnia poate cauza depresie majora?
..si iubita era, fara a prinde chiar de veste, fata verde, din poveste...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #11 : Martie 30, 2006, 07:56:25 »
Well, e mult spus "cauza". Sigur nu poate fi o cauza, poate fi un factor de risc. Insa desi exista o asociere clara intre depresie si insomnie, mai curând depresia e cauza insomniei, si nu invers.

Dar exista si depresii cu hipersomnie. Dupa cum majoritatea insomniilor nu sunt in cadrul unui episod depresiv.

Offline clebs

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 73
Huhurez
« Răspuns #12 : Aprilie 02, 2006, 06:29:43 »
Citat
Am descoperit ca pot sa ma antrenez sa dorm foarte putin

secretul trezirii de dimineatza nu-l stii cumva?(e treaba serioasa)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #13 : Aprilie 02, 2006, 09:25:14 »
Adica nici tu nu-l stii? Offf..
Pai e una din marile provocari ale omenirii. La mine e o combinatie: intâi o cana mare de cafea facuta cu o seara inainte (ca nu poci sa ma dau jos din pat), apoi un ceai negru la serviciu, urmat de un maté pe la prânz. Si tot am capul ca o banita.

Offline clebs

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #14 : Aprilie 02, 2006, 09:34:28 »
Citat
Si tot am capul ca o banita

ioai ce ma bucur :mbounce: credeam ca-s singura care are toata ziua senzatia asta,adica mint, imi revin pe la ora 18  :-D

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #15 : Aprilie 02, 2006, 09:37:19 »
Atât de veche e senzatia asta la mine, incât imi e familiara, m-am imprietenit cu ea. Odata, intr-o vacanta undeva, in hiperboreea mea pierduta, m-am trezit din somn si nu ma simteam deloc bine. Mi-am dat seama dupa un timp: aveam capul prea usor :)

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
Huhurez
« Răspuns #16 : Aprilie 03, 2006, 12:35:38 »
Hiperboreea...  :-) Asa ma gandeam sa ii zic topicului numit pana la urma Pax magna, tot dupa un poem al lui Blaga...

Ah, nu, daca totusi comit imprudenta de a dormi ziua, in afara de senzatia sus-mentionata am asa un sentiment suspect, insidios, de vinovatie, ca am pierdut orele alea din zi...  :-)
"All that is now
All that is gone
All that's to come

Offline clebs

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #17 : Aprilie 03, 2006, 02:03:14 »
no poftim la tine vlade, zici ca nu te potzi trezi si la 7,30 erai pe net :tease:

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
Huhurez
« Răspuns #18 : Aprilie 03, 2006, 02:36:18 »
Noblesse oblige... :-)
"All that is now
All that is gone
All that's to come

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 89
Huhurez
« Răspuns #19 : Aprilie 15, 2006, 12:55:54 »
Eu am insomnii de pe la 10 ani. E grav, doctore ?
The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"
http://lulutza.blogspot.com/

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 148
Huhurez
« Răspuns #20 : Aprilie 15, 2006, 09:30:23 »
Eu am o supozitie "babeasca" despre insomnie. Am observat ca toti din jurul meu (dintre cei pe care ii cunosc), care au insomnii, au in comun faptul ca atunci cand erau copii fusesera fortati de parinti sa doarma dupaamiaza (iar cei care au un somn bun, in general, in copilarie parintii ii lasau sa doarma cand vroiau ei - cand simteau ei nevoia de somn; nu fusesera fortati sa doarma la anumite ore).

Eram tentata sa fac un poll despre asta si sa vad cati dintre cei insomniaci si neinsomniaci (pe care nu ii cunosc) au fost in copilarie fortati de parinti sa doarma la anumite ore, dar vad ca si pe tapirie si aici, au fost deja facute threaduri despre insomnie.

Ma intreb daca exista vreun studiu despre chestia asta si ce rezultat a avut.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #21 : Aprilie 15, 2006, 09:55:43 »
Lulu, insomnia e atunci când dormi putin si ai vrea sa dormi mai mult si esti obosita a doua zi.

Nevoia scazuta de somn e când dormi mai putin ca media, dar te simti bine asa. De regula e constitutionala si fiziologica. (Mai apare si in episoadele expansive, dar nu cred ca ai unul :) ). Dar asta e o discutie cam serioasa.  Poate ar fi mai bine sa vorbim serios la "sunt medic si ma tratez", pe tapirie.

Mada, nu cunosc nici un astfel de studiu. Insa printre masurile de igiena a somnului se numara, evident, si abolirea sisestei :)

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #22 : Aprilie 15, 2006, 12:04:51 »
Pai da  :-)  . Am si insomnii, la 2-3 luni si in rest dorm rezonabil, adica dupa 6 ore ma simt bine. Desi se intampla sa fiu chiauna si dupa 12 ore de somn, dar asta la sfarsitul perioadelor de nopti albe, cand acumulez zeci de ore de nesomn. Dar, in fond, insomniile mi-au facut multe servicii asa ca nu stiu daca vreau sa scap de ele, chiar si cu pretul oboselii (ca sa nu pomenesc de alte modificari de comportament) :w00t:
The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 148
Huhurez
« Răspuns #23 : Aprilie 16, 2006, 08:23:04 »
Eu ma refeream la insomnii, nu la nevoia scazuta de somn.

Citat din: "Vlad"
printre masurile de igiena a somnului se numara, evident, si abolirea sisestei :)

Intrebarea este "din ce cauza" ? Ce anume are o pondere mai mare in generarea acestui efect negativ ? Fragmentarea somnului si creerea unui "reflex", a unui "obicei" de somn fragmentat ? Sau creearea unei asocieri intre "somn" si "neplacut" pt ca au fost fortati de parinti sa doarma cand nu simteau nevoia (o constringere care sa fi determinat un fel de "aparare" / "rebeliune" impotriva constringerii si deci sentimente negative care sa fi fost asociate gresit nu cu constringerea ci cu actiunea asupra careia s-a exercitat constringerea, anume somnul) ?
Scuzati-mi balbaiala, dar nu stiu cum sa ma exprim ca sa fie cat mai clar...
Totusi, daca ar fi asa, atunci care ar fi explicatia ca acel comportament persista pina la maturitate ? Pt ca un reflex, o asociere, se sterge in timp, iar un obicei poate fi abolit (se poate schimba), in timp ce insomniacii (aia mai seriosi), de regula au cam incercat toate metodele (de ex sa nu doarma deloc in tp zilei), dar insomniile nu le-au disparut

Sa fie vorba oare de faptul ca in copilarie (cand inca se mai dezvolta creierul), un "obicei" (exprimat printr-un pattern particular de secretie al anumitor mediatori chimici), se poate "permanentiza" in sensul ca acel pattern biochimic al mediatorilor sa persiste si la maturitate (desi obiceiul care a generat patternul nu mai exista) pt ca creierul s-a dezvoltat in felul ala (adica sa fi avut o influenta asupra dezvoltarii creierului) ? Oare chestia asta s-ar putea aplica si la un afect (la emotii si sentimente) ?

Probabil delirez la greu...  :-P

Offline erika

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 87
Huhurez
« Răspuns #24 : Aprilie 16, 2006, 03:45:07 »
In nici un caz nu detin cunostintele necesare ca sa formulez o teorie.Totusi,copii "obligati" de parinti sa doarma se aflau in situatia asta in special din cauza ca nu dormeau suficient.motivul pt care nu dormeau suficient era probabil generat de niste factori pana la urma intrinseci(angoase,hiperkinezie, etc).Mi se pare mai probabil ca actualii adulti nu dorm fiindca au aceeasi structura de atunci,nu din cauza unui reflex creat.
Facand o paralela cu alimentatia(copiii care nu voiau sa manance),nu mi se pare o teorie demonstrata practic ca aia micii obligati sa manance au devenit niste slabaturi.Stiu ca nr de celule adipoase se formeaza in primii 2 ani de viata,ca cei care au fost grasuti cand erau mici au o tendinta la ingrasare mai tarziu,dar nu cred ca reactia parintilor are vreo mare influenta in "ajutarea" sau nu a tendintei respective.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #25 : Aprilie 16, 2006, 06:54:51 »
Am cautat o ora pe medline vreun articol despre subiect, si n-am gasit... Am gasit in schimb un articol interesant despre copii si somn, in PEDIATRICS Vol. 115 No. 1 January 2005, pp. 204-216. .

In momentul asta, n-avem vreo dovada ca afirmatia lui mada ar fi adevarata :), dar ar putea fi. Imi vine greu sa cred ca o insomnie cronica ar putea fi provocata de asa ceva; dar astfel de oameni ar putea avae o atitudine negativa fata de somn, fortându-se sa doarma cât mai putin (cum sunt eu :) ). Ar fi interesant de facut un studiu :). Cât de greu poate fi? Mie mi-ar fi greu la spital, totusi, din motive de selection bias, majoritatea insomniacilor internati, si chiar cei care cer ajutorul psihiatrului, au alte etiologii.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
Huhurez
« Răspuns #26 : Aprilie 20, 2006, 12:05:08 »
Thanks pentru idee, mada. Am incercat sa ma gandesc la "inceputuri", poate acolo e o cauza. Poate a inceput atunci cand profesorul meu de matematica din gimnaziu (odihneasca-se in pace !) ne obliga sa avem "caiete de studiu individual" pe care, in oroarea de a ma trezi dimineata (caci era program de dupa-amiaza la scoala) le tot completam cu sarg nocturn... Din fericire, am fost unul dintre acei copii privilegiati :-) de al caror somn de pranz nu ii pasa nimanui... asa ca nu prea am pe ce da vina pentru incantarea cu care am descoperit atunci ca functioneaza mult mai bine asa. :-) Poate e nevoia de liniste, de "incetare a zumzetului diurn" (ceea ce nu e tocmai o chestie buna, inclin sa cred), poate e un soi de "orgoliu al neintelesului", rebelului, sincer, nu am idee . Mai nou, chiar fac eforturi sa remediez problema dar chiar daca dorm doua ore, tot degeaba, nu reusesc sa ingramadesc trezirea si picatul "la datorie", in ordinea asta, pe parcursul aceleiasi zile... :-)
"All that is now
All that is gone
All that's to come

Offline rocsa

• Admin
  • Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 1
Huhurez
« Răspuns #27 : Aprilie 20, 2006, 12:59:37 »
Eu fac parte din grupa de copii chinuiti cu somnul de dupa ora 15:00. Foarte rar am dormit, in general o urmaream pe bunicamea cum sforaie si incercam sa fac timpul sa zboare, chin mare. N-am probleme cu somnul, adorm si la ora 21:00 daca nu ma controlez si singura data cand am reusit sa rapun noaptea de anul nou a fost la varsta de 18 ani. In mod ciudat nu mi-e somn si ating chiar si ora 4 dimineata cand sunt singura acasa.
A, in anul 5 de faculta, in vacanta de vara, ma trezeam fix la ora 4 dimineata (aveam stari de panica pe motive sentimentale :-D )si dadeam tarcoale prin casa pana se trezeau toti si plecau pe la treburi. S-a rezolvat repede
 Se mai intampla rar sa atipesc dupa amiezile, dar intodeauna ma trezesc cu durere mare de cap si parca sa zic greturi.  ;-)

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
Huhurez
« Răspuns #28 : Aprilie 25, 2006, 07:52:53 »
prea a devenit stiintifica discutia..
A citit cineva "Insomnia" de Stephen King?

Eu (personal si stingher) nu am avut in viata mea probleme de somn. Puteam adormi la orice ora, puteam dormi zece minute, adanc si/sau cu vise. Eficienta maxima am atins-o in facultate, cand dormeam bustean, cu vise - stiu, tehnic somnul cu vise nu e bustean - in tramvai, si deschideam cate un ochi in fiecare statie sa verific unde sunt. Am constatat mai ulterior ca de fapt nici nu verificam "unde sunt", ci "a cata statie este" - numaram, de fapt, subconstient. Mi-am dat seama pentru ca odata am luat un tramvai gresit si tot asa, deschideam un ochi in fiecare statie (fara sa realizez ca sunt aiurea'n...tramvai). Am coborat fix la a "n"-a statie si m-am uitat buimac in jur (am refacut matematica mai tarziu, evident, si a iesit ca am coborat exact la a câta statie ar fi trebuit).

Trebile s-au schimbat recent. Am inceput sa sufar de insomnie "de adormire" (sunt trei tipuri de insomnie, nu?). Evident ca aici raspunsul la toate este "de la stress". Adorm greu, stau cu ochii in tavan. E o vorba, in pat ori dormi ori faci dragoste, daca vezi ca nu poti adormi in 30 minute, du-te si ia-te de altceva. Dimineata ma trezesc buimac, evident. Cafeaua nu mai ajuta (am inceput sa o reduc de fapt).

La mine e alta problema vlad. Cum sa ii zic? - Hiperonirism? Ai auzit de asa ceva? (zic Vlad, ca el e psihiatrul). Visez EXTRAORDINAR de mult si de intens. Nu cosmaruri, ciudatenii. Am cate 5-6 vise "full-length" pe noapte, in special spre dimineata. Ma trezesc si sunt efectiv sub impresia visului ore intregi dupa - o senzatie greu de explicat. cumva placuta de fapt, o stare cam drogata (banuiesc ca de fapt chiar asa este, endorfine si en--uatevere)

Acum stiu for a fact ca am sleep apnea.
Din lista lu' stanford am
1 loud snoring
2 morning headaches
3 unrefreshing sleep
4 overweight
5 irritability
6 difficulty concentrating
7 excessive perspiring during sleep
8 insomnia
9 restless sleep
10 nocturnal snorting, gasping, choking (may wake self up)
11 rapid weight gain
12 confusion upon awakening
13 a dry mouth upon awakening

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #29 : Aprilie 25, 2006, 10:17:48 »
:)
In psihiatria clasica nu prea se pune mare pret pe vise: in general se considera ca n-au nici o semnificatie de nici un fel. Henri Ey, idolul meu, zicea ca visul e o stare inferioara, regresata, asemanatoare intru totul starilor celor mai destructurate de boala psihica (delirium), si n-ar trebui sa tragem vreo concluzie din ea.

Parca nu-mi vine sa cred asta. Sau sa o cred partial. De exemplu, sa cred ca visele sunt importante, din moment ce reflecta partea noastra "bazala" ca mai din adânc si deci cea mai putin cunoscuta când suntem constienti. Pe de alta parte, tot Ey spunea ca partea adevarat valoroasa din noi e cea constienta, superioara, nu cele bazale, ca nu suntem sclavii vreunui inconstient care ne manevreaza fara sa stim, cum pretind psihanalistii.

Adevarul, d p d v stiintific, e ca stim mult prea putin despre somn. E un domeniu misterios si ne aflam in preistoria cercetarii lui. In somn continuam sa traim, asta e clar, si e poate o viata la fel de importanta precum cea constienta. Pe mine unul misterul ma sperie si de-asta nu-mi place sa dorm.

Imi place teoria indiana pe care am gasit-o in "Secretul doctorului Honigberger", cum ca in vis sufletele noaste calatoresc in toata Lumea, mai ales adormite, ca niste stafii, alaturi de sufletele mortilor, dar ca am putea, daca am invata cum, sa ne trezim, si sa ne bucuram de aceasta calatorie.

Si mai frumoasa mi s-a parut poezia lui Borges, "Amorosa anticipacion", in care iubita, in propriul ei vis, e dezbracata de orice vestâmnt artificial, inclusiv cel al iubirii pe care poetul i-o poarta, si de poetul insusi, si isi arata frumusetea asa cum numai Dumnezeu o mai poate vedea.
Citat
Ni la intimidad de tu frente clara como una fiesta
ni la costumbre de tu cuerpo, aun misterioso y tacito Y  de niña,
ni la sucesion de tu vida asumiendo palabras o silencios
seran favor tan misterioso
como mirar tu sueño implicado
en la vigilia de mis brazos.
Virgen milagrosamente otra vez por la virtud absolutoria del sueño,
quieta y resplandeciente como una dicha que la memoria elige,
me daras esa orilla de tu vida que tu misma no tienes.
Arrojado a quietud,
divisare esa playa ultima de tu ser
y te vere por vez primera, quiza,
como Dios a de verte,
desbaratada la ficcion del Tiempo,
sin el amor, sin mi.

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #30 : Aprilie 25, 2006, 11:29:17 »
Da, da ! Si eu visez mult si in culori ireal de intense si ma trezesc cu aceeasi senzatie de satisfactie ca si cum as fi calatorit mult timp (asta cand dorm :-) ). Dar ce e cel mai frustrant e ca am cateva vise care imi revin obsesiv, de cand eram mica. Aceleasi, incat le stiu pe dinafara, chiar si in vis stiu ce o sa zic si ce o sa fac.

Offline Doll

• Tânara calfă
  • **
  • Mesaje postate: 20
Huhurez
« Răspuns #31 : Aprilie 25, 2006, 11:47:27 »
vrei sa ne spui si noua ce visezi?:)
he first human who hurled an insult instead of a stone was the founder of civilization. (S. Freud)

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
Huhurez
« Răspuns #32 : Aprilie 25, 2006, 11:59:14 »
eu m-am pomenit de curand cu insomnii. un pic fortate uneori. ma bucur de ele ca de o jucarie noua. mi se pare ca ar trebui sa dorm insa mai mult( cearcanele zic) insa mi-e bine asa. am mult m ult timp la dispozitie si daca as putea fi si mai insomniaca de atat as fi si mai fericita. probabil sunt intr-un episod expansiv.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #33 : Aprilie 25, 2006, 03:37:26 »
Poate :)

Hai,  va povestiti visele recurente?

Intr-un celebru experiment publicat prin '70 in American Journal of Psychiatry , cica au gasit ca somnul REM (ala cu vise) ar avea proprietati telepatice.
Poate ca in vis, daca ne topim si suntem mult mai putin noi insine, poate ca suntem cumva mai aproape de o constiinta colectiva.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #34 : Aprilie 25, 2006, 03:55:00 »
Si daca e cineva interesat cam care mai e rolul visului in psihiatria de azi, dati click aici.

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
Huhurez
« Răspuns #35 : Aprilie 27, 2006, 08:58:03 »
si io am vise recurente, cam clasice though (cred ca le-am mai povestit pe undeva)
Aia ca ma trezesc in locuri publice dezbracat (de tot uneori, dar cel mai adesea de la brâu in jos, in partile esentiale carevasazica). Scenariul e de fiecare data altul (in tramvai, pe strada, la scoala, uatever). In vis nu sunt extraordinar de stresat cand ma descopar dezbracat, cam rusinat (ca atunci cand te surprinde cineva cu degetul in nas), incerc sa ma furisez neobservat si sa ma acopar.

Mai am visul cu imaginea mea reflectata in oglinda (sau in orice suprafata lucioasa, uneori era un luciu de apa), imagine care se transforma in ceva monstruos, scary, malevolent, etc. Initial (am avut visul asta din copilarie) ma trezeam speriat in momentul ala, ulterior a devenit un fel de arma impotriva cosmarurilor, cand am un vis urât din care vreau sa ma scol (si nu stiu daca e realitate sau nu), in vis ma duc la o oglinda si incerc sa vad daca mi se schimba figura (semn ca visez si ma linistesc, uneori nu ma scol ci continui visul cu uatever fac in vis). Uneori ma screm in oglinda pana se intampla ceva. Straniu. (am incercat si in real life sa ma screm in oglinda si, in afara ca era sa imi pocneasca o vena, nimic).

Altceva straniu este ca de multe ori cand ii visez pe ai mei parinti ori ma cert cu ei, ori suntem suparati sau tensionati (nu m-au tinut incuiat in debara in copilarie, though).

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #36 : Aprilie 27, 2006, 12:15:49 »
Pe langa visul cu "dezbracatul pe jumatate", doar ca la mine e de la brau in sus  (am inteles ca simbolizeaza o situatie de vulnerabilitate, nu stiu, Vlad trebuie ca stie mai multe) am un vis care se repeta deja de multi ani. Nu e urat, e chiar frumos : culori foarte intense, vibrante, grau, maci ,padure, apa foarte limpede. Sunt singura in peisajul asta si traiesc pe toata durata visului un sentiment de angoasa, de groaza ca si cum ar urma sa se intample ceva foarte rau. Ma sperie tot ce e in jur desi imi place ce vad, in acelasi timp. Am senzatia stupida ca astept sa vina ceva sau cineva de care imi este foarte frica si visul se termina de fiecare data can mi se pare ca aud pasi/galagie/soapte. Senzatia de oroare e asa de puternica incat ma trezesc si sentimentul asta de panica nu ma paraseste cateva ore in ziua respectiva.

Offline erika

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #37 : Aprilie 27, 2006, 03:41:10 »
Pai voi sunteti norocosi, cu dezbracatul pe jumatate-la mine e cu totul, cand e.
Visuri recurente ar mai fi ca zbor-descoperire care ma incanta de fiecare data-si dupa aia nu mai reusesc, de unde si o mare frustrare. Un alt vis e ca trebuie sa fug si nu pot, sau vreau sa strig si nu pot.Ar mai fi comunele mele cosmaruri cu monstruleti sau oameni rai cu care intotdeauna eu trebuie sa ma lupt,ca sa apar diverse persoane din familie.Paradoxal e ca in viata reala sunt covarsitor de lasa,nu sunt in stare sa omor un gandac mare, negru si scarbos din specia care apare tranzitor in cursul verii si fuge mai repede ca tine.Iar cu ai mei sunt in general in conflict.
A, da, de curand am mai avut un vis recurent,l-am mai visat cand aveam 5 ani.E despre un tigru care se plimba pe scara blocului, langa cutiile postale si care ma nedumereste in sensul ca pare prietenos,dar eu stiu din cultura generala ca nu e bine sa te apropii de el.Mi l-am amintit multa vreme visul asta, acuma l-am visat din nou.

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #38 : Aprilie 27, 2006, 06:30:00 »
erika, ai zis ca vrei sa fugi si nu poti. de ce ? eu nu pot fugi in vis pentru ca ma trage pamantul, imi simt picioarele ca de plumb. la fel si cu tipatul. parca am un nod in gat. din tot ce ai spus treaba asta cu tigrul mi se pare fascinanta. Vlad trebuie sa ne dea un link ceva, un sfat, un "hai, dom'ne, ca sunteti dusi cu pluta " .

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
Huhurez
« Răspuns #39 : Aprilie 27, 2006, 07:15:09 »
citisem pe undeva ca visul ar fi printre continuturile psihice normale vazut ca o rezultanta a proceselor inconstiente ce patrund in constient, somnul fiind o stare in care constientul se retrage , activitatea psihica neincetand insa a exista.

in general visez situatii care ma framanta exact in viata reala, doar cain vis capata un contur mai clar ceea ce eu refuz sa imi imaginez constient. cand nu ma prind de unde vine( visul fiind prea fantastic) asociez sentimentul din vis si merg pe cale inversa...de obicei aflu de unde a venit- adica din viata de zi cu zi.

mai sunt vise fantasmagorice , cu diavoli, ingeri si alte simbole mitologice.desigur toata simbolistica asta e normal sa existe in memoria noastra, si e iarasi normal sa o gasim si la alti indivizi decat noi insine insa acestea nu fac decat sa reflecte intr-un mod prea putiin concret ceea ce simtim . mergand pe firul simbolurilor si mai ales pe ceea ce simtiin visul respectiv, fiind foarte sincer cu tine insuti cred ca de multe ori poti descoperi si cauza tigrilor, serpilor si a goliciunii din visul tau.
nu vreau insa sa simplific f mult lucrurile. :-)

Offline Doll

• Tânara calfă
  • **
Huhurez
« Răspuns #40 : Aprilie 27, 2006, 07:42:33 »
Citat din: "tapirul"
si io am vise recurente, cam clasice though (cred ca le-am mai povestit pe undeva)
Aia ca ma trezesc in locuri publice dezbracat (de tot uneori, dar cel mai adesea de la brâu in jos, in partile esentiale carevasazica). Scenariul e de fiecare data altul (in tramvai, pe strada, la scoala, uatever). In vis nu sunt extraordinar de stresat cand ma descopar dezbracat, cam rusinat (ca atunci cand te surprinde cineva cu degetul in nas), incerc sa ma furisez neobservat si sa ma acopar.

visul cu partile dezbracate are o explicatie destul de simpla....cel putin in psihanaliza freudiana pt cine e interesat.....si anume......in copilarie trecem printr-o perioada de exhibitionism cand ne face placere sa ne dezbracam mai ales in fata adultilor. aceasta placere este bineinteles impiedecata de catre parinti care ne educa cum ca asa ceva nu este permis. dorinta si placerea pe care le simtim atunci sunt refulate in inconstient si din cand in cand se intorc in viata noastra de adulti sub forma de vise. in principiu visul de nudism semnifica nevoia de a retrai placerea exhibitionista din copilarie. de aceea nu simtim rusine...pt ca nici inh copilarie nu simteam rusine pana nu ne-au spus parintii ca este rusine.....iar daca senzatia de jena apare totusi in vis este datorita conflictului inconstient-supraeu (inconstientul vrea sa retraiasca palcerea-supraeul vrea sa dea de inteles ca este interezis)

cam lunga explicatia dar sunt pasionata  :-D
he first human who hurled an insult instead of a stone was the founder of civilization. (S. Freud)

Offline Doll

• Tânara calfă
  • **
Huhurez
« Răspuns #41 : Aprilie 27, 2006, 07:46:53 »
Citat
Altceva straniu este ca de multe ori cand ii visez pe ai mei parinti ori ma cert cu ei, ori suntem suparati sau tensionati (nu m-au tinut incuiat in debara in copilarie, though)

visul este o cale prin care inconstientul ne transmite un mesaj. certurile din vis cu parintii posibil semnifica o senzatie de vina....te simti vinovat pt ceva nu stiu pt ce...poate pt certuri din trecut pe care le-ai ascuns in inconstient .... :unsure:

Offline erika

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #42 : Aprilie 27, 2006, 07:47:00 »
da, nu pot fugi pentru ca nu am putere in picioare,nu le pot misca.Si incerc sa strig, dar nu se aude nimic,mi se misca doar buzele.
Mmm,nu stiu care e cauza tigrului.Restul, se cam explica.Mai putin partea cu vitejia din vis.Ma rog, oi fi eu neinfricata numa' atunci cand dorm.

Offline Doll

• Tânara calfă
  • **
Huhurez
« Răspuns #43 : Aprilie 27, 2006, 07:49:18 »
Citat din: "Lulu"
Pe langa visul cu "dezbracatul pe jumatate", doar ca la mine e de la brau in sus  (am inteles ca simbolizeaza o situatie de vulnerabilitate, nu stiu, Vlad trebuie ca stie mai multe) am un vis care se repeta deja de multi ani. Nu e urat, e chiar frumos : culori foarte intense, vibrante, grau, maci ,padure, apa foarte limpede. Sunt singura in peisajul asta si traiesc pe toata durata visului un sentiment de angoasa, de groaza ca si cum ar urma sa se intample ceva foarte rau. Ma sperie tot ce e in jur desi imi place ce vad, in acelasi timp. Am senzatia stupida ca astept sa vina ceva sau cineva de care imi este foarte frica si visul se termina de fiecare data can mi se pare ca aud pasi/galagie/soapte. Senzatia de oroare e asa de puternica incat ma trezesc si sentimentul asta de panica nu ma paraseste cateva ore in ziua respectiva.

anxietatea din viata ta reala se descarca din cand in cand...inconstientul preia toate fricile noastre, dorintele neimplinite, frustrarile si din cand in cand se umple si da pe din afara.......iar una din caile prin care da pe din afara este visul....celelalte 2 sunt lapsusul (cand spunem un cuvant in loc de altul) si actul ratat (cand vrem sa facem ceva si iese altceva)
peisajul frumos apare daotrita faptului ca o data ce o frica, frustrare a ajuns in inconstient, chiar daca acesta o da inapoi afara, va trebui sa o dea afara intr-o forma modificata, tolerabila altfel nu mai are nici un sens sa refulezi daca oricum se intoarce inapoi

Offline Doll

• Tânara calfă
  • **
Huhurez
« Răspuns #44 : Aprilie 27, 2006, 07:53:47 »
Citat din: "erika"
Visuri recurente ar mai fi ca zbor-descoperire care ma incanta de fiecare data-si dupa aia nu mai reusesc, de unde si o mare frustrare.

zbor in vis =erectie. cand apare la femeie=nevoia de a avea penis.......ff multe femei isi doresc, inconstient sau constient, sa aiba penis....sa fie baieti  :-D

Citat
A, da, de curand am mai avut un vis recurent,l-am mai visat cand aveam 5 ani.E despre un tigru care se plimba pe scara blocului, langa cutiile postale si care ma nedumereste in sensul ca pare prietenos,dar eu stiu din cultura generala ca nu e bine sa te apropii de el.Mi l-am amintit multa vreme visul asta, acuma l-am visat din nou.

Freud zice ca animalele salbatice in vis semnifica dorintele noastre primitive, instinctuale...acuma eu nu stiu daca are dreptate sau nu

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #45 : Aprilie 27, 2006, 08:12:11 »
sunt o frustrata asadar  :'-(  multumim Doll pentru explicatii si promptitudine

Offline erika

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #46 : Aprilie 27, 2006, 10:01:46 »
:-D  :-D  :-D
Mi se pare foarte dragut ca eu voiam in vis sa fiu baietel. Asa in viata treaza nu prea vreau.
Mmm,pai pe la 5 ani cand am visat superbul exemplar de tigru,daca era vorba de instincte primare cred ca voiam sa o ucid pe bunica-mea care ma punea sa dorm dupa-amiaza. Acuma nu stiu, ca lista a devenit considerabil mai mare, ma mir ca era doar un tigru.
Multumesc mult Doll.You're sweet.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #47 : Aprilie 27, 2006, 11:15:01 »
Uau, ce mult si frumos ati scris! Si m-ati stimulat sa rasfoiesc si Interpretarea Viselor a lui Freud. Alminteri nu prea am inclinatii psihanalitice si mi se pare ca multe dintre explicatiile si teoriile din cartea aia sunt foarte trase de par si nestiintifice. Cel putin alea cu zborul si erectia, sau cu extractia dentara si teama de a fi castrat ca pedeapsa pentru masturbare... Si chiar le face placere copiilor sa se exhibe? Si de ce?
Mult mai seducatoare mi se pare psihologia analitica a lui Jung, dar tot la un nivel mai curând de cultura (generala) decât de aplicatie practica, atât ma duce capul.
Asadar, Adam si Eva s-au rusinat de a fi dezbracati dupa ce gustara din fructul cunoasterii; "rusinea" de a fi dezbracat e adânc sapata in inconstientul nostru colectiv de occidentali, si mai ales in partea lui semita. Borges zicea la un moment dat ca, dat fiind ca apartinem civilizatiei occidentale, suntem cu totii greci si evrei, si ii dau dreptate. O teorie de-a mea, cu mult mai trasa de par decât cele ale lui Jung, e ca in visele in care suntem dezbracati, aceste doua parti, greaca si evreieasca, se lupta.

Cum spuneam, visul, intocmai ca si boala psihica, e o regresie. Dar catre ce, pe ce scara? Ne intoarcem in copilarie? Imi place sa cred ca e mai mult de atât: ne intoarcem in istorie. In vis, traim exact invers decât in viata "treaza", urcam inapoi pe radacini, catre stramosii nostrii, pâna la inceputurile omenirii. Mitologia, aproape moarta in starea de veghe, prinde viata.

Mi-a placut, a propos de asta, o mica povestire a lui Pierre Loti, in care relateaza un vis recurent, despre doua femei frumoase si exotice, undeva, pe o insula, departe. Dupa multi ani, afla de existenta unui stramos marinar, care cândva le cunoscuse pe cele doua femei...

Când noi dormim si visam, bunicii si strabuncii nostri se trezesc din morti. La rândul nostru, poate la secole dupa ce vom fi murit, ne vom trezi in visul vreunui indepartat urmas. Iata una din retetele nemuririi.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Huhurez
« Răspuns #48 : Aprilie 27, 2006, 11:26:44 »
Citat din: "Doll"
Citat din: "Lulu"

anxietatea din viata ta reala se descarca din cand in cand...inconstientul preia toate fricile noastre, dorintele neimplinite, frustrarile si din cand in cand se umple si da pe din afara.......iar una din caile prin care da pe din afara este visul....celelalte 2 sunt lapsusul (cand spunem un cuvant in loc de altul) si actul ratat (cand vrem sa facem ceva si iese altceva)
peisajul frumos apare daotrita faptului ca o data ce o frica, frustrare a ajuns in inconstient, chiar daca acesta o da inapoi afara, va trebui sa o dea afara intr-o forma modificata, tolerabila altfel nu mai are nici un sens sa refulezi daca oricum se intoarce inapoi

Eu am alta parere. Nu temerile din viata reala refulate in inconstient reapar in vis, cel putin nu in visul pe care ni-l povesteste Lulu. Ci chiar teama de inconstient! Teama de ce se afla dedesubt. Acolo nu se afla doar refularile noastre zilnice si nu mai stiu ce fanatsme anale din copilarie. Se mai afla secolele de dinaintea noastra, care au fost necesare ca noi sa existam, si poate, incifrat, destinul nostru, macar potential. Se afla sexul opus si partea intunecata si cine mai stie ce. Poate, fie-mi iertata indrazneala, chiar Dumezeu. Sau poate dracul. Nu e cosmarul o presimtire a iadului?

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Huhurez
« Răspuns #49 : Aprilie 28, 2006, 12:58:36 »
Vlad, mi-ai readus speranta. Prefer de o mie de ori sa il visez pe Dracu' decat sa fiu o frustrata.