Autor Subiect: Octavian Paler  (Citit de 359 ori)

Furnika

• Vizitator
Octavian Paler
« : August 17, 2006, 08:14:21 »
Aveam pentru ek un anumit respect care nu avea insa un suport concret; nu sunt de acord cu ideile lui dar nu imi este neaparat antipatic. Ce am gasit pe wikipedia despre el:

1974-1979 - Membru supleant al CC al PCR
1980-1985 - Deputat MAN de Vaslui
Următoarele activităţi erau în cadrul statului comunist puternic politizate şi pot fi considerate în aceeaşi categorie:

1965-1970 - Vice-preÅŸedinte al Comitetului de Radiodifuziune ÅŸi Televiziune
1976 - PreÅŸedinte al Consiliului ZiariÅŸtilor
1970-1983 - Redactor şef al cotidianului central România Liberă
A fost acuzat că în perioada în care a fost vicepreşedinte al TVR ar fi organizat Festivalul Cântarea României, varianta pentru micul ecran, deşi aceasta a cunoscut o explozie la sfârşitul anilor 80, şi i se atribuie paternitatea expresiei "Epoca de aur".

După evenimentele din Decembrie 1989, fondează, împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, ş.a., Grupul de Dialog Social, care se ilustrează prin poziţiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, editorialist al ziarelor România liberă, Cotidianul şi Ziua.

Acum este anticomunist, antisecurist si antimanelist. Cum va explicati?

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 363
Octavian Paler
« Răspuns #1 : August 17, 2006, 08:30:04 »
nu am urmarit aceasta personalitate. iti pot da, insa, un raspuns: explicatia o gasesti la Mircea Dinescu, disidentul-securist (daca e sa dam crezare "tribunului"). adicatalea, matale te astepti sa gasesti non-comunisti peste tot?! adicatalea matale crezi ca-n gusa e ceea ce e si in capusa?! Paunescu a dedicat ode "parintilor" Romaniei, dar a dus in spate Cenaclul Flacara (cred ca nu e cazul sa-ti amintesc cat de importanta a fost aceasta miscare in acele timpuri). ideea e ca in spatele unui gard vopsit poti gasi un leopard...dar si viceversa.
cum iti explici tu faptul ca Ana Blandiana s-a retras de pe scena politica? cum iti explici tu ca se da la greu in Baselu , ca a picat capul Monei Musca, in timp ce Tariceanu nu se da dus din functie?
traiesc, iar asta imi ocupa toata viata!

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 67
Octavian Paler
« Răspuns #2 : August 17, 2006, 09:25:12 »
Nu prea mi-a spus ceva deosebit de-a lungul timpului Paler, dar nici nu am focalizat pe el. Mi-au placut comentariile anti-basescu - printre cele mai lucide pe tema asta, dincolo de spamu' politizat uzual. In un articol de curand scris mi-a cam ridicat semne de intrebare cu marturisirile lui atee, nu prea se potriveau cu rolul pe care credeam ca si-l asuma... nu stiu ce sa mai zic de el. Dar dat fiind "his credit history" se pare ca nu prea ai ce urmari. Epoca de aur... aoleo...

Am avut ocazia sa vorbesc odata cu Ana Blandiana intr-un avion - si mi-a povestit cum era urmarita de securitate zi si noapte, si cum prieteni de familie o urmareau - si mi-a placut foarte mult cum zicea de sotul ei ca era singurul refigiu - se intelegeu din priviri cand aparea inca "o sursa" langa ei, corupta de sistem. Nu stiu daca pe bune sau nu - mie mi s-a parut impresionanta ca om. Dar din cate am inteles asta era primul lucru pe care un securist de succes trebuia sa il invete, sa para ok si sa isi foloseasca toate resursele pentru a deveni de incredere.