Autor Subiect: Ucaz de la Tapir I-ul asa cum a fost el înteles de bobor  (Citit de 801 ori)

Offline Kogayon

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 54
Deci e momentul să începem să sintetizăm !
Simţiţi-vă liberi să vă exprimaţi organizat astfel încît să iasă un manifest de genul "Eu Tapirul declar că......" în legătura cu VT. Partea interesantă e că veţi face asta în interiorul unui singur post, permanent acelaşi, editînd comform concepţiei proprii frazele, ordinea lor precum şi ceea ce au aceste fraze de spus. Evident, la rîndul lui şi Măria Sa va avea dreptul să suprascrie peste ceea ce aţi afirmat. Să vedem ce o să iasă. Cătinel-cătinel poate ajungem la o idee bine structurată (ceea ce 'mnealui 'ce că nu vrea să fie, deşi asta-i ca şi cum ai spune de fapt atunci cînd un ateu îl ameninţă cu pumnul pe Ăl de Sus e ca şi cum i-ar recunoaşte existenţa....)
Postul de mai jos e cel în care vă sugerez să editaţi. Menţionez că am să preiau eu editările dacă vă veţi pune afirmaţiile din acest topic în posturi separate, fără nici o supărare.
vadratus ® Trademark

Offline Kogayon

• Admin
  • Ucenic
Ucaz de la Tapir I-ul asa cum a fost el înteles de bobor
« Răspuns #1 : August 25, 2006, 01:19:32 »
Ăsta-i postul, aşa că succes la editare în cadrul lui.

Eu, Tapirul, declar ca:

Forumul este creeat in ideea de spatiu (virtual) comun unde ne adunam, un grup de prieteni si cunoscuti si necunoscuti, si schimbam idei. Un fel de cafenea intelectuala (sau mai putin), in care ne batem in idei (si uneori, in fierbinteala luptei, si cu scaune), unde ne relaxam dupa o zi de munca (sau ne defulam)... Vizuina Tapirului nu este creeata bazata fiind pe ideea de utilitate, iar coerenta este una intrinseca si spontana, nu planuita in vreun fel.  That is, fiecare user defineste ce este vizuina pentru el, de ce intra si sta, de la zi la zi. Zic "de la zi la zi" pentru ca motivatiile se schimba de la zi la zi, ca si in real life. Forumul este perceput de fiecare intr-un mod personal, nu are o existenta obiectiva deoarece realitatea e fenomenologica, nu rationala. El este subiectiv pentru ca este subiectiv, nu pentru ca nu are o logica si o structura.
Pe Vizuina vreau sa nu vreau,  NU am o idee inchegata si de fapt NU VREAU sa am o idee inchegata. Asta vreau, un spatiu in care sa pot sa functionez (nota bene : Eu Tapirul) FARA idei inchegate, FARA scopuri clare, FARA politici pe masura: un spatiu in care sa pot sa FIU pur si simplu. Eu NU am creeat forumul ca sa am autoritati, nici morale nici altminteri.
NU proiectez si implementez un sistem de control, pentru ca nu asta este  scopul. NU am un plan de actiune in minte pentru ca insasi ideea de plan de actiune contravine ideii de baza a Vizuinii. As a matter of consequence, NU o sa am nici in continuare un "plan de actiune" aprioric. Ce se va intampla se va intampla pe parcurs, spontan si nepremeditat, neplanificat.

Intentionez sa functionam pe urmatoarele principii:
- spre deosebire de organismele umane (pe care le educi intr-un anumit fel pentru un anumit scop), intentionez ca Vizuina sa se dezvolta singura, fara un scop predestinat.
- libertatea de expresie este argumentul suprem al Vizuinei, dar va fi combinata cu o doza de responsabilitate fata de ceea ce scrie fiecare.
- consider ca este nevoie sa tai fara ca sa scap controlul tehnic din mana (nu vreau asta), din radacina referirea (inevitabila) la autoritate si disciplina, chestii care sunt  personificate prin natura lucrurilor (si perceptia userilor) de catre mine.
- ma gindesc sa fac astfel incit ca majoritarii sa poata fi majoritari, iar minoritarii sa poata fi redusi la ceea ce sunt: minoritari.

Pentru cele de mai sus solutia gasita de mine este de a da userilor posibilitatea de a cenzura. Vreau sa le dau controlul (ma gandesc chiar sa introduc acel warning system, cu trepte de "warning", de la "mustrare scrisa" la "user is muted" la ban, in ideea de a-l face available tuturor). Vreau sa dau tuturor userilor mai multa posibilitate de reglare (si aparare) recte de a sterge/muta posturile pe care le considera ofensatoare (nu de a edita, NB). Aceasta solutie gasita de mine este deocamdata singura in masura sa dilueze cumva si autoritatea cu care sunt (fara voia mea) investit, fara a face astfel incit sa scap controlul tehnic din mina.
Toate posturile sterse de mine sau de altii, nu dispar in neant. Se duc intr-o sectiune "recycle bin" unde pot fi studiate de catre mine si - in caz de stergeri abuzive - pot fi restaurate exact acolo unde erau. Ideea de a restaura (de a avea un recicle bin) e doar de backup, in caz ca cineva sterge ceva total aiurea numai asa de'al dracu. Vreau sa stiu ca postul e inca available si nu pierdut. Nu voi restaura decat acele posturi pe care le consider ca au fost sterse din rea intentie, fara nici o legatura cu conflictul in sine. In rest o sa flush recycle bin-ul as often as possible. Sectiunea "recycle bin" e o sectiune ascunsa, numai eu voi avea acces la ea. Therefore nimeni nu poate restaura nimic, doare eu o pot face.
Cealalta solutie, de a avea un numar de useri "selectati" ca "moderatori" imi repugna totalmente. Ori toti ori niciunul.

E posibil sa introduc acel minim de reguli pe care il vrea patratel, dar nu pe intreg forumul ci mai diferentiat, pe anumite sectiuni. La "cum pleci din tara" de exemplu or sa fie reguli stricte (si userii nu vor putea face ce vor cu posturile altora).
Anonimitatea este e un drept al oricarui membru, si il voi apara pentru ca asa imi dicteaza bunul simt elementar, fara sa il discut.  Este si unul dintre lucrurile care ne poate afecta viata "reala" intr-un mod nedorit, asta pe langa chestiile mai subiective, cum ar fi stresul de a ma certa cu X sau Y, stres care risca uneori sa se reverse in viata privata. Insa daca mi-as dori un forum care sa nu aiba nici cel mai mic impact asupra vietii noastre neelectronice, n-as mai face nici un forum. Nu stiu daca discutiile agresive sunt mai putin (potential) benefice ca discutiile calme (pentru cei care se uita dupa beneficii), depinde de caz, nu putem generaliza, vom vedea pe parcurs in ce fel trebuie sa reactionam, sa ne aparam, tot asa cum nici in viata noastra reala nu putem preveni nici macar o minoritate din evenimentele care ne vor afecta, si niciodata nu stim daca ultimele consecinte ale unui eveniment vor fi benefice sau malefice si in ca masura.

Viziunea mea sta la originea vizuinii, insa pâna la urma forumul e construit de toti userii. E o realitate faptul ca am puterea de a interveni. Prin natura (tehnica) a situatiei, am un control absolut asupra forumului si continutului lui. In afara de parole si secret questions (pe care nu le pot afla - le pot schimba "blind" insa, ca admin), pot face pretty much ANYTHING. Insa nu am sa fac decât, din nou, ceea ce-mi dicteaza bunul simt elementar. Nu sunt dispus deocamdata sa impart aceasta autoritate virtuala, sunt si eu om, sunt mândru de creatia mea si vreau sa ramâna a mea, chiar daca o sa intervin cât mai putin.
vadratus ® Trademark

Offline Qvadratus

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 130
« Răspuns #2 : August 26, 2006, 11:02:08 »
Fiindca am vazut ca nu prea aveti timp coraj sau chef sau nu va intereseaza, am pus eu primul ce am inteles eu (26/08 ora forumului 11.01). Daca editati, mentionati va rog daca se poate intr-un post separat ce anume ati editat.
Victoriile sunt efemere, doar eÅŸecurile sunt permanente......

Offline Qvadratus

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #3 : August 26, 2006, 12:58:19 »
Vad ca deja a fost editat, pe ici pe colo chiar in partile esentiale. Va rog sa nu luati chestia la plesneala (e o rugaminte). Incercati asa cum am precizat sa modificati postul asa dupa cum ati inteles fiecare conceptia Tapirului de la Vizuina.
Nu este asadar vorba despre ceea ce doriti voi sa fie Vizuina, ci despre cum intelege el sa fie.
Am sa fac un topic despre cum intelegem noi ca ar trebui sa fie Vizuina, dupa care negociem pina ne punem sau nu de acord.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
« Răspuns #4 : August 26, 2006, 01:21:24 »
Eu l-am editat. Nu mi s-a parut ca ai scris acolo parerea Tapirului per se, ci, printre rânduri, parerea dumitale despre parerea tapirului. Asa oi fi facut si eu, cine stie.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline Qvadratus

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #5 : August 27, 2006, 08:01:14 »
Spre stiinta 'mneatale postul de mai sus era facut exclusiv din fraze de-ale lui Tapiru pe principiul copy-paste. Am schimbat doar citeva virgule si citeva timpuri si le-am aranjat astfel incit sa capete o succesiune si o ordonare inteligibila.
Regretez dar asa cum a fost initial reprezenta exclusivamente opiniunile lui (drept e ca pot fi invinuit de pacatul scoaterii din context, al eludarii unor aspecte, de faptul ca am accentuat cu bold ceea ce mie mi s-a parut mai important, s.a.m.d.)
Contributia mea se reduce la adaugarea urmatoarelor cuvinte: "Intentionez sa functionam pe urmatoarele principii:" (fraza in esenta preluata de la el si modificata prin inlocuirea lui "ma gindesc" cu "intentionez" si inlocuirea lui "principiu" cu "principii") si a parantezei cu ("nota bene : Eu Tapirul")

P.S. Apropo de modificarea pe care ai facut-o, (Violarea anonimitatii este un drept  al oricarui membru) chiar esti convins ca putem scrie despre viata privata a oricaruia absolut orice ? E o parere pe care o gasesc cel putin ciudata, venind de la cineva care comform anumitor principii (ca sa nu mai vorbim de reglementarile legislative in domeniu) ar trebui sa conserve cu strictete secretul profesional al pacientilor sai.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
« Răspuns #6 : August 27, 2006, 08:11:39 »
Haaaa, eu am facut editarea aia sau e o gluma??? Scuze, 4, daca imi apartine. Sunt din ce in ce mai distrat. Am corectat. Pura distractie, desigur ca n-am vrut sa zic ca violarea anonimitatii e un drept.

Exact cum spuneam: "printre rânduri". Declaratia pe care ai scris-o dumneata mi se parea ca include si o critica aspra la adresa ei insesi, printre rânduri, nu neaparat in cuvinte clare.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline Kogayon

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #7 : August 27, 2006, 08:23:25 »
Nu include nici o critica, sincer sa fiu (apropo, vezi ce inseamna ideile preconcepute ?). Pur si simplu am fost curios daca are sau nu o idee clara despre problema. In plus ma distreaza ateii care-l neaga pe Ăl Bătrîn vorbind despre El ca despre un adversar, ceeea ce reducînd la formal mi se pare că face Tapirul nost' negînd realitatea unor concepte.
vadratus ® Trademark