Patratel, o sa incerc sa raspund cu viziunea mea asupra vizuinii (imi place teribil cum suna!).
Vezi tu, posturile astea ale tale - si faptul ca te cunosc personal si stiu ca ele te reprezinta, pe tine si sistemul tau de gandire - imi demonstreaza inca o data ca sistemele noastre de gandire sunt diferite. Nu in opozitie, ci cumva paralele. Evident, asta e o figura de stil si nimic mai mult, dar oricum ideea este ca avem idei diferite.
Apropo ce vizuina de exemplu. Esafodajul rationamentului tau este bazat pe un set de idei si premise pe care eu nu le am. Nu zic ca ma opun lor, pur si simplu nu le am.
O mare premisa este aia a utilitatii. Tu treci printr-o serie de criterii de analiza si propuneri care, de fapt, se invart toate in jurul ideeii de utilitate. De la intrebari directe ("ce avantaje si dezavantaje as gasi eu si userul cu profil ics"), la propuneri de management (decizii, cine le ia si implementeaza, etc) si discutii conexe (sistem, flexibilitate, fermitate, coerenta) care de fapt se invart toate in jurul ideii principale, ala de utilitate (nu am gasit alta rima, termenul nu e chiar asa bun cum as vrea. Dar cred ca intelegi ideea.). Alta premisa mai este ideea de "trebuie"; "trebuie sa fie asa si pe dincolo", "trebuie sa gasim asta si aia", etc
Well, aici divergem noi in mod fundamental. Forumul nu a fost creeat bazat pe ideea de utilitate, nici macar pe ideea de coerenta. Forumul a fost creeat in ideea de spatiu (virtual) comun unde ne adunam, un grup de prieteni si cunoscuti si necunoscuti, si schimbam idei. Un fel de cafenea intelectuala (sau mai putin), aia de care vorbea vlad, in care ne batem in idei (si uneori, in fierbinteala luptei, si cu scaune), unde ne relaxam dupa o zi de munca (sau ne defulam)... That is, fiecare user va defini ce este vizuina pentru el, de ce intra si sta, de la zi la zi. Zic "de la zi la zi" pentru ca motivatiile se schimba de la zi la zi, ca si in real life. De ce ne ducem la restaurant sau bar? Din diverse motive, depinde. Poate iesim cu nevasta sa fim romantici. Poate ies cu seful sa il perii. Poate ies sa ma descarc dupa o zi porasta. Poate ies sa ma intalnesc cu amicii si sa schimb o vorba. O mie de motive.
Si pentru ca NU a fost creeat cu toate aceste premise in minte, NU am proiectat si implementat un sistem de control, pentru ca nu asta a fost scopul. De aceea mansrada este binevenita, pentru ca este un alt (alternativ) spatiu creeat cu alte premise (nu aia de utilitate though), intre care ideea ca mansarda nu este un loc unde ne luptam, e un loc unde incercam sa ne purtam cuviincios, etc.
Deci NU am avut un plan de actiune in minte pentru ca insasi ideea de plan de actiune contravinea ideii de baza a vizuinii (contrazice viziunea vizuinii, ha). Si, as a matter of consequence, NU o sa aiba nici in continuare un "plan de actiune" aprioric. Ce se va intampla se va intampla pe parcurs, spontan si nepremeditat, neplanificat. Cum s-a intamplat si pana acum. Eu vad forumul ca pe un organism care creste si se dexvolta dar, spre deosebire de organismele umane (pe care le educi intr-un anumit fel pentru un anumit scop), forumul se dezvolta singur, fara un scop predestinat. Ca o planta sa zicem, o planta salbatica.
Ideea de a da userilor mai mult control mi-a venit pe parcurs, si cred ca e o idee buna. Asta, primul rand, va autocenzura IN MOD NATURAL foumul (si nu impus de un set de reguli setate aprioric) si in al doilea rand va elibera de responsabilitati potentialii "ochii si urechile", inclusiv pe mine.
Ideea de recicle bin este doar de backup cum am zis. O voi folosi foarte rar. O vreau insa si ca idee de "manipulare" psihologica, asa ca nu pot, vlad, sa o tin ascunsa, ca isi pierde jumatate din scop.
Vom trai si vom vedea.