Autor Subiect: supraom sau mediocritate  (Citit de 1741 ori)

iuliana

• Vizitator
supraom sau mediocritate
« : Septembrie 11, 2006, 10:35:30 »
nu stiu in perioada adolescentei eram obsedata de ideea de supraom, citeam nietzsche, eram cred ca pot sa zic neonazista, eram nihilista la greu, dar acum pot sa zic ca m-am maturizat ideea de supraom mi se pare o parodie a omului, noi oamenii uitam ceea ce suntem, uitam ca avem limite si cel mai mult uitam ca suntem oameni, ca fericirea noastra nu sta in putere in a fi cel mai bun, ci in mediocritate.
          Asta suntem mediocrii, si doar atunci cand ne vom accepta conditia vom fi fericiti, imi place sa dau exemple din carti si cred ca cel mai bun exemplu e raskolnikov, un om care a crezut intr-un ideal de supraom si pana la urma a ajuns sa se predea si sa realizeze ca omu e un mediocru tocmai prin dragostea fata de oameni (el ajunge sa tina cu adevarat la sonia nu neaparat ca o femeie ci mai mult ca un om), mantuirea prin credinta si suferinta.
           consider ca odata si odata vor fi oameni precum zice nietzsche : superiori si inferiori dar pana atunci eu doresc mediocritatea ca aceea ma face fericita, e frumos sa fii mediocru stand cu copilul tau, vorbiind cu ei, sa iubesti un baiat sau fata, sa vb mama si cu tata, sa te gandesti la burta.
In concluzie ideea de supraom mi se pare o neputinta a omului ca nu poate fi dumnezeu.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
supraom sau mediocritate
« Răspuns #1 : Septembrie 11, 2006, 10:48:49 »
Mai intâi, bine ai venit!

Mai apoi, discutia e foarte vasta, si e vasta printre altele pentru ca nu sunt clar definite notiunile. Ce inseamna mediocritate? Pentru ca eu personal cred ca omul nitscheean isi plaseaza gresit idealul, mai curând decât sa cred ca "fericirea vine din mediocritate". Fericirea vine din "lucrurile mici", dar asta ne arata mai curând cât de tare ne inselam când credem ca lucrurile mici sunt mici. Lucrurile mici sunt adesea enorme, de fapt. O floare e ceva enorm si extraordinar: pe lânga migala miilor de mii de milenii care s-au succedat ca acea floare sa se deschida, floarea e dovada universalitatii frumosului: si un om, si o insecta, o vede frumoasa...

Prioritatile se schimba cu timpul. In adolescenta, am vrea sa fim supraoameni. Mai târziu, am vrea o viata linistita alaturi de cel/cea iubit/a, si de copii. Mai târziu, sanatate. Insa misterul destinelor noastre ne insoteste mereu pâna dupa moarte.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

iuliana

• Vizitator
supraom sau mediocritate
« Răspuns #2 : Septembrie 11, 2006, 10:59:20 »
ai f mare dreptate, m-am exprimat eu gresit cand am zis mediocritate, dar lumea considera mediocritatea o floare, dorinta de a misrosi, asa e cu toate florile, lumea vrea o orhidee sau trandafir dar uita ce gingasa e zambila sau narcisa, uita ce mireasma are, lumea vrea marime, nu nimicuri sau lucruri mici, lumea vrea sa uite propriile defecte, propriile complexe de aia vrea lucruri fade si mari, ca sa nu arate ca de fapt e mic

si mersi pt urare.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
supraom sau mediocritate
« Răspuns #3 : Septembrie 11, 2006, 11:05:16 »
Atunci lumea e cel mult adolescenta. :)

Cu placere ;) As adauga si: "frumos debut"...

iuliana

• Vizitator
supraom sau mediocritate
« Răspuns #4 : Septembrie 11, 2006, 11:26:17 »
Citat din: "Vlad"

mersi, dar chiar imi place forumul acesta, chiar poti discuta serios fara sa aberezi

bine ai zis-o ca lumea e cel mult adolescenta, de obicei noi in adolescenta intotdeauna cautam altceva in afara de lucrurile care ne fac fericiti, cautam sa demonstram lumii ca suntem mai buni, de incrdere, maturi

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
supraom sau mediocritate
« Răspuns #5 : Septembrie 17, 2006, 12:47:39 »
mediocritatea incepe cand se sfarseste curiozitatea si incepe plafonarea.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
supraom sau mediocritate
« Răspuns #6 : Septembrie 17, 2006, 09:33:29 »
In acest caz, eu sunt un tipic mediocru. M-am plafonat ingrozitor de cand sunt la psihiatrie.
Eu cred ca suntem mediocri mai toata viata, cu exceptia catorva momente, singurele care conteaza. Rareori stim care sunt alea, si aproape niciodata ele nu duc la faima, glorie, etc. Decat poate la o faima mai mare, cereasca.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
Re: supraom sau mediocritate
« Răspuns #7 : Octombrie 08, 2006, 07:54:11 »
Ce apa la moara mi-a dat fragmentul nietzscheean din manualul de filosofie, la vremea aia... Nu-mi mai amintesc nici o iota din toata argumentatia cu care ma mandream grozav :), probabil ca am picat de mult in mediocritatea pe care o invidiam pe atunci.  ;D

Zilele trecute, un "clasic in viata" (de fapt, un prieten) perora de zor la adresa "coolness-ului din ziua de azi" (mai ales cel de limbaj). I-am dat dreptate, in cele din urma "mediocritatea conservatoare" ajunge sa fie "nota distinctiva". Ma rog, discutia avea un substrat pe care prefer sa il consider mai putin relevant, din moment ce se postuleaza constant ca in societatea in care te formezi (oricare ar fi ea) ajungi aproape inevitabil la punctul asta de "vreau sa fiu diferit" - chiar daca, trecand intrucatva de etapa respectiva, nu e exclus sa constati ca e foarte probabil ca unele societati sa "genereze" mult mai multa "presiune" in aceasta directie.

Da, si eu cred ca
Citat din: iuliana
doar atunci cand ne vom accepta conditia vom fi fericiti.

:)
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

iuliana

• Vizitator
« Răspuns #8 : Octombrie 18, 2006, 06:00:05 »

a avea o familie si a trai cu o singura persoana e tot plafonare si esti fericit in mediocritate

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #9 : Octombrie 18, 2006, 06:05:44 »
Plafonare a ce? In ce directie te plafonezi? Toata viata noastra e o incercare de a iubi. Singura plafonare in iubire e atunci cand te resemnezi sa nu mai iubesti. Se intampla foarte rar. Exista multe cupluri vechi in care domneste impresia ca iubirea nu mai exista, dar in majoritatea acestor cazuri ea e acolo, legând totul, si doar orbirea naturala a omului o ascunde.

P.S.: Hai sa facem un concurs pentru semnatura Iulianei.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
« Răspuns #10 : Octombrie 19, 2006, 04:40:27 »

a avea o familie si a trai cu o singura persoana e tot plafonare si esti fericit in mediocritate

Cat de usor ne-ar fi daca intr-adevar lucrurile ar sta asa... Am avea o motivatie dubla pentru impietrire : orgoliul si teama de durere.
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline wondering

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 9
  • till I pray, the dream is gone
« Răspuns #11 : Octombrie 23, 2006, 11:08:21 »
ceva ce mi-a placut:
Toate lucrurile par sa va spuna ca modul in care traiti nu reprezinta
totalitatea voastra, ca lucrurile pe care le faceti nu reprezinta
totul, ca viata voastra de zi cu zi nu este decit ceva superficial;
viata voastra reala ramine, de cele mai multe ori, neatinsa. Oamenii
se nasc, traiesc si mor fara sa stie cine sunt cu adevarat.

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #12 : Octombrie 24, 2006, 01:33:44 »

Cine a zis asta?
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #13 : Octombrie 24, 2006, 07:37:28 »
Hauliu. Un search pe google m-a condus la un fel de site horoscopo-ezoteric. Am fugit repede.

Offline wondering

• Trecător
  • *
« Răspuns #14 : Octombrie 24, 2006, 07:52:18 »
ar mai trebui sa zici inca o data haoleu::)) ca nu ai catat bine.:D
cuvintele au fost spuse de osho, personalitatea cea mai controversata a secolului.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #15 : Octombrie 24, 2006, 05:41:40 »
Nu te supăra, dar Osho nu e personalitatea cea mai controversată a secolului :) Nu e nici o controversă aici, e un balon de săpun. (Nici măcar prea mare).

Offline wondering

• Trecător
  • *
« Răspuns #16 : Octombrie 24, 2006, 06:21:13 »
nu ma supar, Vlad.dar de ce spui asta? ai citit ceva de el?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #17 : Octombrie 24, 2006, 08:33:13 »
Gasesc o asemănare neîntâmplătoare între Oşo şi Bivolaru al nostru. Amândoi au stârnit scandaluri legate de "sex", amândoi şi-au părăsit ţara natală ca să scape de justiţie (presupun că e nedemn pentru un spirit iluminat să plătească impozite :) ). Adepţii lui Oşo de asemenea îi puneau acestuia toţi banii lor la dispoziţie, făcându-l practic miliardar în dolari. Desigur că Bivolaru e totuşi un mic copil pe lângă Osho. N-am înţeles niciodată lecţia spirituală care derivă din cele aproape 100 de RollsRoyce-uri pe care le deţinea. Nici atacurile teroriste pe care adepţii lui le puneau în fapt, periodic. Nici n-am de gând să iau în serios pretenţiile lui de mare paranormal, telepat, etc.

Am fost interesat la un moment dat şi i-am răsfoit câteva cărţi, mi le împrumutase cineva. Am descoperit un fel de filozofie orientală de operetă, cu elemente împrumutate de ici, de colo, într-un talmeş balmeş simplificat la maxim, foarte...comercial. Cam ca Alchimistul lui Coelho. Recunosc, m-am rezumat la o răsfoială. Mai am de citit Heidegger, Kant, sau dacă preferi, pe marii mistici care au trăit la doi paşi de noi, şi n-am decât o viaţă.

În sfârşit, ca rezident la psihiatrie si cetăţean cinstit al Europei, nu pot decât să detest orice "filozofie" născută sub influenţa consumului copios de droguri. Nu e nimic mai fals decât un "trip", nu e impostură mai mare decât "adevărul" opioidelor. Chiar dacă lăsăm la o parte caraghioslâcurile din cărţile lui, e suficient acest argument ca să mă ţin departe de asemenea opuscule. (Şi nu, nu mă dau în vânt nici după Hendrix, Morrisson sau alţi toxicomani).

Scuzele mele pentru sinceritatea brutală. Aşa e pe forumuri... ::)

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #18 : Octombrie 25, 2006, 05:49:39 »

As face o precizare aici si anume ca viata reala nu ramane neatinsa, insa nu este poate pusa pe tapet de toti si astfel isi duce firul linistita fara a fi cunmoscuta. Asta inseamna ca e mediocra? As zice  ca e mai degraba personala, o experienta intima cu sinele.
cand spui mediocritate trebuie sa ai un sistem de valori la care sa te raportezi. Odata astea stabilite te poti incadra deasupra liniei. Cine stabileste insa sistemul asta? Cei din jur? Noi insine?

iuliana

• Vizitator
« Răspuns #19 : Noiembrie 16, 2006, 10:31:13 »
Dupa posturile tale Dania, mi se pare ca nu vrei sa-ti accepti conditia de om, vrei intotdeauna sa fii mai mult decat esti.

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #20 : Noiembrie 17, 2006, 01:45:19 »
Conditia de om  e una, si o accept. Insa omul are proprietate de a fi in dinamica. SI da , vreau sa fiu mai mult decat sunt , e o chestie propulsiva..dar nu de dragul de a fi cumva mai buna, ci de dragul de a fi altfel. Exista unii oameni care ajung sa se plictiseasca pana si pe sine.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #21 : Noiembrie 17, 2006, 05:21:18 »
Cine e mulţumit cu el însuşi? Oamenii desăvârşiţi, însemnând imbecilii şi câţiva mistici orientali.

iuliana

• Vizitator
« Răspuns #22 : Noiembrie 19, 2006, 11:16:43 »
Conditia de om  e una, si o accept. Insa omul are proprietate de a fi in dinamica. SI da , vreau sa fiu mai mult decat sunt , e o chestie propulsiva..dar nu de dragul de a fi cumva mai buna, ci de dragul de a fi altfel. Exista unii oameni care ajung sa se plictiseasca pana si pe sine.

si ce inseamna pt d-ta conditia de om, asa de curiozitate?

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #23 : Ianuarie 02, 2007, 02:06:57 »
Cine e mulţumit cu el însuşi? Oamenii desăvârşiţi, însemnând imbecilii şi câţiva mistici orientali.

Prefer ideea metaforica a lui Gustav Meynrick (sper sa fi scris corect..un anonim scriitor....care mi-a placut)
si care zicea....ca pe scara lui Iacob..imediat dupa om se afla geniul....celelalte trepte fiind considerate de noi...doar legende...
totusi...ideea unui om capabil sa se manifeste exemplar in orice domeniu ar dori....e deloc de neglijat....si singurul exemplu de talent in majoritatea directiilor care imi vine in minte e leonardo da vinci...unul din ultimile spirite enciclopedice pe care omenirea le-a cunoscut..
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline iuliana

• MeÅŸter
  • Mesaje postate: 307
« Răspuns #24 : Februarie 07, 2007, 09:00:04 »

Prefer ideea metaforica a lui Gustav Meynrick (sper sa fi scris corect..un anonim scriitor....care mi-a placut)
si care zicea....ca pe scara lui Iacob..imediat dupa om se afla geniul....celelalte trepte fiind considerate de noi...doar legende...
totusi...ideea unui om capabil sa se manifeste exemplar in orice domeniu ar dori....e deloc de neglijat....si singurul exemplu de talent in majoritatea directiilor care imi vine in minte e leonardo da vinci...unul din ultimile spirite enciclopedice pe care omenirea le-a cunoscut..

Nu stiu daca Leo Da Vinci a fost cel mai genial om, dar a fost cel mai cvomple, in toate, mie mi se pare extraordinar, Michelangelo, a trebuit sa aiba o inspiratie divina, sa picteze, de fapt sa creeze capela sixtina, un geniu, un adevarat om care a fost intre supraom si mediocritate, intre mizerie si sublim, intre deliciu si supliciu.

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
« Răspuns #25 : Februarie 07, 2007, 10:42:23 »
"Leo" da Vinci?? Da' cine e, Lio DiCaprio??
Scuze de iesire, dar sunt satul pana in gat de moda americanilor de a prescurta orice nume, sa o mai vad aplicata si la Leonardo imi sar capacele.

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #26 : Februarie 07, 2007, 10:59:42 »
"Leo" da Vinci?? Da' cine e, Lio DiCaprio??
Scuze de iesire, dar sunt satul pana in gat de moda americanilor de a prescurta orice nume, sa o mai vad aplicata si la Leonardo imi sar capacele.

ii zic Leo pt ca imi aminteste de cainele meu.
am scris Leo ca mi-era lene sa scriu Leonarda.
Oricum e prea dragut Leo DiCaprio.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #27 : Februarie 07, 2007, 11:15:36 »
Leonardo da Vinci a fost un supraom care îi aminteÅŸte Iulianei de câinele ei  :D

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #28 : Februarie 07, 2007, 11:18:18 »
Leonardo da Vinci a fost un supraom care îi aminteÅŸte Iulianei de câinele ei  :D

da, de Leo al meu, care un supracaine, cand intra cineva in curte il face praf si daca fuge afara, trebuie sa-l alerge. E un caine bun, Bubi celalalt caine a plecat de acasa, dar a mai ramas Lache, care e un prost.

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #29 : Februarie 09, 2007, 10:39:01 »
nu stiu in perioada adolescentei eram obsedata de ideea de supraom, citeam nietzsche, eram cred ca pot sa zic neonazista, eram nihilista la greu, dar acum pot sa zic ca m-am maturizat ideea de supraom mi se pare o parodie a omului, noi oamenii uitam ceea ce suntem, uitam ca avem limite si cel mai mult uitam ca suntem oameni, ca fericirea noastra nu sta in putere in a fi cel mai bun, ci in mediocritate.
          Asta suntem mediocrii, si doar atunci cand ne vom accepta conditia vom fi fericiti, imi place sa dau exemple din carti si cred ca cel mai bun exemplu e raskolnikov, un om care a crezut intr-un ideal de supraom si pana la urma a ajuns sa se predea si sa realizeze ca omu e un mediocru tocmai prin dragostea fata de oameni (el ajunge sa tina cu adevarat la sonia nu neaparat ca o femeie ci mai mult ca un om), mantuirea prin credinta si suferinta.
           consider ca odata si odata vor fi oameni precum zice nietzsche : superiori si inferiori dar pana atunci eu doresc mediocritatea ca aceea ma face fericita, e frumos sa fii mediocru stand cu copilul tau, vorbiind cu ei, sa iubesti un baiat sau fata, sa vb mama si cu tata, sa te gandesti la burta.
In concluzie ideea de supraom mi se pare o neputinta a omului ca nu poate fi dumnezeu.

da, oamenii sunt precum zice nietzsche, intrasigenti si uzati, si tineri si plini de viata.

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #30 : Februarie 09, 2007, 10:42:31 »
Citat din: Vlad

mersi, dar chiar imi place forumul acesta, chiar poti discuta serios fara sa aberezi
bine ai zis-o ca lumea e cel mult adolescenta, de obicei noi in adolescenta intotdeauna cautam altceva in afara de lucrurile care ne fac fericiti, cautam sa demonstram lumii ca suntem mai buni, de incrdere, maturi

fals, asa a fost pana sa vina abunite pers peste varsta de 30 de ani.

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #31 : Februarie 09, 2007, 10:44:00 »
ai f mare dreptate, m-am exprimat eu gresit cand am zis mediocritate, dar lumea considera mediocritatea o floare, dorinta de a misrosi, asa e cu toate florile, lumea vrea o orhidee sau trandafir dar uita ce gingasa e zambila sau narcisa, uita ce mireasma are, lumea vrea marime, nu nimicuri sau lucruri mici, lumea vrea sa uite propriile defecte, propriile complexe de aia vrea lucruri fade si mari, ca sa nu arate ca de fapt e mic

si mersi pt urare.

asta e pt tine ciresar, ai utat sa vezi profunzimea si frumusetea unei narcise sau a unei zambile, sa stii ca trandafirlul se ducer epede si e fad.

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 117
« Răspuns #32 : Februarie 09, 2007, 06:48:23 »
Deci, fata, deci, daca ai ajuns sa te citezi pe tine ai picat in melancolie blegoasa.
Chill up, esti cool, nu te lua dupe astia overthirty aburiti si aburosi.
Ia o pauza, respira zambila si narcisa, rupe-te de dependenta, nu te mai da pe forume o perioada, hai, ca sevrajul se vindeca ca au aparutdisparut ghioceii, iesi in parc si zambeste lumii, soarelui, batranilor si copiilor, dezmorteste-ti aripile, iubeste ca-ti zic io ca timpu trece ca nebunu, fa-i praf pa'aia la sesiune si tot asa.
Pa, pa. Ne vedem cand ne-om vedea.
..si iubita era, fara a prinde chiar de veste, fata verde, din poveste...

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #33 : Februarie 09, 2007, 09:23:42 »
Deci, fata, deci, daca ai ajuns sa te citezi pe tine ai picat in melancolie blegoasa.
Chill up, esti cool, nu te lua dupe astia overthirty aburiti si aburosi.
Ia o pauza, respira zambila si narcisa, rupe-te de dependenta, nu te mai da pe forume o perioada, hai, ca sevrajul se vindeca ca au aparutdisparut ghioceii, iesi in parc si zambeste lumii, soarelui, batranilor si copiilor, dezmorteste-ti aripile, iubeste ca-ti zic io ca timpu trece ca nebunu, fa-i praf pa'aia la sesiune si tot asa.
Pa, pa. Ne vedem cand ne-om vedea.

bine.