vlad, de trei zile te astept cu raspunsul, pentru ca stiam exact ca asta vei zice!!
E oaresce dreptate in ce spui tu, dar eu (personal si stingher) nu as merge asa departe cu a declara ca tabloul e viu. Am fost saptama trecuta in Chicago la Muzeul de Arta. Din cauza lipsei de timp nu am avut parte decat de impresionisti si ceva pictura italiana de secolul XV. Da, este
si ce zici tu, sa stai in preajma unui original, in preajma Maestrului, dar... pentru mine exista un dar...maybe it's me, poate eu sunt ca in bancul cu Lady si Sir ("Sir, have you put it in?...then 'Oh!' "), dar nu am simtit
asa de tare magia. Nota bene, nu zic ca nu am simtit magia
deloc (am simtit-o plenty), zic ca nu am simtit mai multa magie vazand picturile inoriginal decat ce am simtit cand am vazut aceleasi picturi in reproducere. Magia de zici tu cred ca este foarte subiectiva:
stim ca ala e un original,
stim ca ala e un maestru, therefore...Ar fi interesant sa faci un experiment (double-blind cum ii place lui cerbu), in care sa pui niste copii perfecte (tehnica deja exista sa poti xeroxa chestii 3D, dci sa xeroxezi si textura vopselei) intr-un muzeu, fara stirea vizitatorilor, si sa ii intrebi daca simt "magia." Apropo de culori, in Chicago am vazut multele variante ale aceleiasi teme la Monet, de exemplu
căpiţele de fân. Magie exista in toate, indiferent de diferenta in culori.
In meandrele concretului ai dreptate, exista dificultatile tehnice, dar chiar si asa... Picturile de le admiram noi in original nu mai au nici ele culoarea si lumina initiale; exista insa discutia daca trebuie restaurate (curatate de fum si murdarie), sau lasate asa pentru ca aia e patina timpului si contribuie la magie. Si odata curatate mai putem noi spune ca mai au
exact culorile initiale? In cazul asta, deci, cine da magia? Culorile initiale sau patina timpului? Tabloul in sine, transcedand culorile si patina? Eu cred in continuare ca daca un tablou are magie, o simtim indiferent de modalitatea de prezentare... Iar eu (iarasi, personal si stingher) pot simti pe deplin magia unui tablou chiar si pe CD. Apropo de asta, stii ce am facut in Chicago, ca sa elimin parte de subiectivism? Am privit tablourile fara sa vad cine e autorul (la unele era imposibil, evident, sunt prea cunoscute ca stil, un Gauguin e un Gauguin de la o posta) le-am privit pur si simplu, fara sa vreau sa stiu ca e pictat de un Maestru sau de un maestru. Asa fac si pe munte, ma bucur de peisaj fara sa am nevoie sa stiu neaparat numele fiecarui varf si vai.
Geo, ce te faci daca vlad intreaba "ce ai salva, un copil sau un Rembrandt?" - conform logicii tale copii mai sunt, Rembrandt e unic...