Am mai descoperit o reteta de nemurire! Se numeste "experimentul sinuciderii cuantice", si a fost publicat acum vreo 20 de ani. Unul foarte interesant!
De fapt e un experiment de gandire care dovedeste ca de fapt, suntem nemuritori. Cunoasteti interpretarea Everett, a lumilor multiple? Sau de pisica lui Schrödinger? Nici eu prea bine, sunt un profan, mai putin decat un profan, sa vedem daca am inteles bine.
Pe vremea inceputurilor mecanicii cuantice, cand Heisenberg vorbea despre superpozitia starilor la nivelul particulelor subatomice (o particula subatomica poate avea mai multe stari in acelasi timp), un tip, Schrödinger, a propus urmatorul experiment: avem o pisica intr-o cutie, cu o butelie de gaz letal. Butelia e conectata la un detonator; tot acolo avem si un nucleu, care, prin eventuala sa dezintegrare, ar actiona detonatorul (printr-un contor geiger, de ex.) deschizand butelia si omorând biata pisica nevinovata. Nucleul are 50% sanse sa se dezintegreze intr-o ora. Conform mecanicii cuantice, nucleul este in acelasi timp dezintegrat si nedezintegrat. Schrödinger intreaba: avem oare o pisica in acelasi timp moarta si vie? ("Experimentul" a fost descris prin '35 si aplaudat de Einstein)
Mai suportati-ma nitel. Au existat doua explicatii posibile pentru acest paradox. Nu se stie care e cea adevarata.
Prima: ipoteza Copenhaga (Niels Bohr si Heisenberg), conform careia legile mecanicii cuantice se schimba daca faci un experiment, daca observi la scara subatomica. Pentru ca observatia in sine va interfera cu particula, fixând-o intr-una dintre stari (daca am inteles bine). Bine, dar, daca nu observa nimeni nimic? Daca privim dpdv al pisicii? "Nu conteaza, e ca si cum ai observa", zice ipoteza Copenhaga.
Dar mai e si seducatoarea (si foarte populara) ipoteza Everett, a lumilor multiple! Cu alte cuvinte, cand faci experimentul, Universul se desparte in doua Universuri diferite: unul in care pisica a murit, si altul in care ea traieste!
Inca putin. Ajung la nemurire. Sa presupunem ca ipoteza lumilor multiple e adevarata. Si sa presupunem un fizician care se pune in locul pisicii. Intr-un univers, el va muri, dar in altul, va supravietui, si va putea repeta experimentul. Din nou, Universul se va imparti, intr-una dintre ramuri fizicianul va supravietui, si va face iar experimentul...Astfel, macar in cateva Universuri, fizicianul va observa ca ... traieste vesnic!
Imaginati-va din nou acest experiment cu voi insiva. Intr-un univers, veti face un AVC la 100 de ani si veti muri, dar in altul veti supravietui! Si tot asa, la infinit. Poate ca asta e explicatia posibilitatii vietii vesnice, intr-o alta lume...Daca nu, oricum e un rationament simpatic.