L.B., ai dreptate, conform Constituţii. Totuşi, ia să ne uităm un pic la stema Românei. (Din nu stiu ce motiv nu pot s-o uploadez aici, dar dati un search pe google). Hmm, ce tine acvila aia mare, din fundal, in cioc? O cruce. Ma intreb daca ai voie sa tii o cruce in clasa (daca icoane, nu.) Oricum, mie mi se pare ca o cruce intr-o stema e o declaratie de apartenenta religioasa.
Iar Romania nu este un stat majoritar crestin conform Constitutii, dar Constitutia nu poate face asemenea afirmatii, sau ar putea, dar n-ar avea valoare. (Daca ar zice Constitutia ca suntem un stat majoritar de oameni verzi, nu ne-am inverzi deloc.) Suntem totusi un stat majoritar crestin, daca oamenii inseamna statul, iar oamenii si-au marturisit, liberi de constrangere, religia:
http://www.recensamant.ro/pagini/rezultate.html# Hm, vaz ca ateii au iesit sub 0.1 %. In schimb, daca adunam populatia care accepta si eventual se inchina la icoane (ortodocsi+greco+romanocatolici), ne iese 86,7+4,7+0,9 = 92,3%, daca am calculat bine. Io zic ca asta e o majoritate.
In scoli se invata mai ales literatura româna. Literatura universala e mult mai putin reprezentata, si doar la anumite clase. Nu e asta discriminare? Ce, literatura româna e mai breaza ca aia, nu stiu, germana? sau chineza? Pas question, totusi, copilul e educat cu reavointa si intoleranta doar intr-o singura directie. Nu serios acum.
(Si de ce se face, domnule, asa de multa literatura la scoala, si asa de putina muzica? Ce, muzica e o arta inferioara?)
Hai ca aberez deja.
Dar, L.B, sau 4, voi chiar credeti in mod serios ca acele icoane deranjau in vreun fel, sau ca interveneau in vreun fel in procesul impartial de invatamant? sau ca instigau la ura religioasa?
Mai, oi fi eu biasat si traumatizat ca invatatoarea si educatoarea se strambau groaznic, cu teama si repros, daca pronuntam cumva Craciun, de exemplu, in anii '80. Mi-aduc aminte ca o data invatatoarea ne-a certat groaznic ca am cantat "la multi ani cu sanatate sa va dea Domnul tot ce doriti". Cand invatatoarea ne "certa", vreau sa zic ca ne batea cu rigla, sau ne apuca de urechi zguduindu-ne pana cadeam pe jos. De, alte vremi. Sau poate aceleasi.