tapirul, daIV,
ti-am dat definitia precisa a adevarului gol golut. nu are legatura cu utopia cautata de toti de multe milenii care se numeste adevarul absolut.
adevarul gol golut este, asa cum am spus, de neacceptat pentru ca daca l-am accepta, ne-ar darima toata structura noastra de gindire.
de exemplu, prin spirit noi nu apatinem europei. nu am avut inchizitie (deci contestatari ai religiei si oameni cu gindire libera), nu avem spirit de aventura (cristofor columb, magellan,....(desi ne putem mindri, oarecum, cu nicolae milescu, el nu este caracteristic pentru noi).. daca am fi apartinut, din punct de vedere spiritual de europa, af fi fost catolici (agresivi, facind prozelitism,...) nu ortodocsi resemnati si incapabili sa construim biserici cu alte forme decit cele "clasice" (am vazut o poza cu o biserica anglicana. era o imensa sala cu ecrane in fiecare spatar de scaun, cu ecrane imense in spatele mesei, culori vii, lumina multa....). eu m-am bucurat de proiectul catedralei dar cind am vazut forma de bisericuta la scara mare, m-am desumflat...
totusi, desi adevarul gol golut este ca noi nu apartinem din punct de vedere spiritual de europa (Atentie: ca popor nu ca persoane individuale) dar, geografic sintem in europa si am avut ceva in comun cu europa, concluzia logica (adevarul normal) este ca sintem si noi europeni.
cu dumnezeu ce sa-ti spun. adevarul gol golut este ca n-are cum sa existe. de exemplu, dumnezeu i-a izgonit pe adam si eva din rai dupa prima gresala (nici un parinte nu-si izgoneste copiii de acasa nici dupa 1000000 de greseli) deci dumnezeu a pacatuit fata de oameni. dar acest pacat este inca mic fata de un pacat mult mai mare facut de dumnezeu: i-a izgonit fara biblie si fara religie. asta chiar il face pe dumnezeu un mare pacatos. DAR intrucit dumnezeu nu poate pacatui, concluzia logica este ca dumnezeu nu exista (atentie, folosesc mintea si logica care se pressupune ca EL ne-a dat-o)
totusi, daca adevarul gol golut este eliminat, deoarece ne strica toata structura de gindire, adevarul normal este ca dumnezeu exista deoarece avem nevoie de el si el ne ajuta daca sintem credinciosi. dorinteodor