Sondaj

Sunteti de acord cu decizia CNCD

Da.
Nu.
Nu mă interesează.

Autor Subiect: Icoanele din scoli (ÅŸi alte discuÅ£ii teologice)  (Citit de 10682 ori)

Offline iuliana

• MeÅŸter
  • Mesaje postate: 307
Re: Icoanele din scoli (şi alte discuţii teologice)
« Răspuns #200 : Februarie 22, 2007, 02:10:38 »
nu stiu, dupa parerea mea as scoate toate icoanele ca mi se pargrotesti intr-o clasa de studu

Offline dorinteodor

• Ucenic
  • Mesaje postate: 82
« Răspuns #201 : Februarie 22, 2007, 04:41:31 »

forumisti,

aceste poluri nu folosesc la nimic. raspunsurile nu pot fi in mod absolut de tip da/nu.

indiferent de credinta sau non-credinta, scoaterea icoanelor din scoli ar fi o mare gresala, indiferent de argumente. pe de alta parte, este clar ca ori de cite ori apare o astfel de problema, trebuie negocieri si reglementari.

civilizatia europeana a fost si este liberala si toleranta. chiar daca am fost botezat crestin, eu personal nu am nimic contra nici unei alte religii sau simbol. cred ca asta s-ar incadra in spiritul european.

domnul moise, desi argumentele juridice par de partea sa, nu are dreptate deoarece intoleranta (chiar justificata legal) nu va rezolva nici o problema, din contra, va declansa miscari de fronda.

la pol as raspunde formal ca sint contra scoaterii simbolurilor religioase din scoli dar raspunsul acesta nu este suficient pentru rezolvarea problemei. dorinteodor

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #202 : Februarie 22, 2007, 05:41:10 »

forumisti,

aceste poluri nu folosesc la nimic. raspunsurile nu pot fi in mod absolut de tip da/nu.

indiferent de credinta sau non-credinta, scoaterea icoanelor din scoli ar fi o mare gresala, indiferent de argumente. pe de alta parte, este clar ca ori de cite ori apare o astfel de problema, trebuie negocieri si reglementari.

civilizatia europeana a fost si este liberala si toleranta. chiar daca am fost botezat crestin, eu personal nu am nimic contra nici unei alte religii sau simbol. cred ca asta s-ar incadra in spiritul european.

domnul moise, desi argumentele juridice par de partea sa, nu are dreptate deoarece intoleranta (chiar justificata legal) nu va rezolva nici o problema, din contra, va declansa miscari de fronda.

la pol as raspunde formal ca sint contra scoaterii simbolurilor religioase din scoli dar raspunsul acesta nu este suficient pentru rezolvarea problemei. dorinteodor

de ce crezi ca nu va fi bine daca se vor scoate icoanele, cum crezi ca vor fi afectati copii, crezi ca le va muri credinta, nu, va creste mai mult si il vor iubi pe Dumnezeu tocmai pt ca e interzis.

Offline dorinteodor

• Ucenic
« Răspuns #203 : Februarie 22, 2007, 09:10:40 »
iuliana,

zici: "de ce crezi ca nu va fi bine daca se vor scoate icoanele, cum crezi ca vor fi afectati copii, crezi ca le va muri credinta, nu, va creste mai mult si il vor iubi pe Dumnezeu tocmai pt ca e interzis."

problema nu este nici asociata credintei si nici chiar religiei (noi europenii sintem toleranti la orice manifestare religioasa, in general...).

credinta nu poate fi cu adevatat influientata de icoane (in scoli sau in orice alta parte...). problema este practica: unii copii din spirit de fronda or sa vina cu icoane, le vor baga in calculatoare, vor veni cu tricouri cu modele de pe icoane, .... si la ce serveste aceasta infruntare?

in plan mai general, exista un imens pericol care ne pindeste, cu bataie lunga. este vorba de conceptia paranoica de sorginte americana cunoscuta sub numele de "political correctness". in baza acestei "corectitudini politice" a propus emil moise si consiliul a acceptat, scoaterea icoanelor din scoli.

aceasta "corectitudine politica" inseamna, de exemplu in america, ca nu poti preda la scoala "declaratia de independenta" ca sa nu jignesti pe americanii ne-crestini. paranoie curata.

daca aceasta aberatie va fi acceptata si in rominia (si se pare ca este...) atunci pur si simplu spiritul european va fi distrus. daca vor fi scoase icoanele din scoli, ce va urma este sa scoatem crucile de pe biserici, de pe morminte,... paranoie absoluta!

spiritul european a generat democratia care permite aparitia "corectitudinii politice". dar aplicarea "corectitudinii politice" va distruge spiritul european. tema este inca in cercetare. dorinteodor

Offline Qvadratus

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 130
« Răspuns #204 : Martie 11, 2007, 02:52:42 »
     Zic si eu asa......ca sa ma aflu in treaba, ca la gradinita copii meu sunt cit se poate de educati in preacurata traditie crestina, au in salile de clasa icoane, sunt invati rugaciuni si li se preda in extenso despre valorile crestine si despre Doamne-Doamne, s.a.m.d., ceea ce in trorie e incintator, dar in practica ma deranjeaza.
     Incintator era in practica faptul ca pe mine m-a educat in aceste sensuri bunica, nu o institutie. E de-a dreptul induiosator sa vezi o pustoaica ce are mai putin de 3 ani cerindu-ti sa-i pui o icoana pe perete spre care sa spuna in fiecare seara "Doamne-Doamne ceresc Tata", dar ma riciie ca in cap aceasta idee i-a fost indusa de concepte servite pe planul educatiei institutionale.
   Cu alte cuvinte educatia oficializata in acest sens incepe mai mult sau mai putin inca din gradinita !
Victoriile sunt efemere, doar eÅŸecurile sunt permanente......

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
« Răspuns #205 : Martie 11, 2007, 08:03:35 »
Citat din: dorinteodor
aceasta "corectitudine politica" inseamna, de exemplu in america, ca nu poti preda la scoala "declaratia de independenta" ca sa nu jignesti pe americanii ne-crestini. paranoie curata.

?
ca americanii sunt plini de political correctness e adevarat si tare enervant, dar treaba cu declaratia de independenta nu e adevarata. Si ce are declaratia cu ne-crestinii??? Poate vrei sa spui ca in scolile americane nu se mai vorbeste de Christmass

Offline lester bangs

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
  • Mesaje postate: 28
« Răspuns #206 : Septembrie 27, 2007, 07:45:40 »

Offline dorinteodor

• Ucenic
« Răspuns #207 : Noiembrie 02, 2007, 06:19:49 »
tapir-e,

asa este. un profesor american a fost dat afara din invatamint pentru ca a predat declaratia de independenta unde se vorbeste despre crestinism... n-am acum la indemina documentul dar informatia este corecta.. daca insisti o sa-l caut...

sint si alte aberatii. la deschiderea sesiunii congresului se zicea tatal nostru. acum sint invitati fel de fel de preoti cu sau fara ghilimele, inclusiv imami, ca sa nu se dea impresia ca s-ar favoriza crestinismul. chiar mai rau, de frica sa nu fie acuzati de favorizare a crestinismului, se fuge ca de dracu de orice poate fi asociat cu crestinismul. asa cum am zis, paranoie curata in numele corectitudinii politice....dorinteodor

Offline lattvia

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 153
« Răspuns #208 : Noiembrie 09, 2007, 10:58:31 »
me mi-a povestit unu, gavagai, ca exista undeva in lumea asta un om care s a revoltat ca copilului lui i se preda religie la scoala si-a zis ca daca lui ii demonstreaza (in justitie, ca la asta s a ajuns), ca exista dumnezue, si/sau isus, el o sa fie de acord cu religia in scoli.
how cool is that?

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
« Răspuns #209 : Noiembrie 10, 2007, 08:36:42 »
Stiu eu pe unu' care poate sa demonstreze fluierand, folosind (scuzati gerunziile) limite de siruri... Acu', daca justitia n-o accepta probe matematice, e problema ei (pun obviously not intended).

No, bine ca e el destept, revoltatu' aista. Doar stiu si copiii de gradinita ca e mult mai simplu sa demonstrezi inexistenta (versus existenta, desigur) unei mese, bunaoara, totalmente concreta in aparenta...  :o
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #210 : Decembrie 01, 2007, 09:07:39 »
me mi-a povestit unu, gavagai, ca exista undeva in lumea asta un om care s a revoltat ca copilului lui i se preda religie la scoala si-a zis ca daca lui ii demonstreaza (in justitie, ca la asta s a ajuns), ca exista dumnezue, si/sau isus, el o sa fie de acord cu religia in scoli.
how cool is that?

nu e de gluma. eu in clasa a 2 a nu am facut religie ca nu m-a lasat tatl, i se parea ca nu are rost sa fac ceva in ce nu crede. Ciudat, eu atunci de felul meu eram foarte credincioasa si speram sa fiu lasata de parinti la biserrica ca sa nu se mai ia copii de mine ca nu ma duc la biserica.
sa revenim la religie. eu zic ca ar tb sa fie intrebati parintii daca vor religia ca materie obligatorie. personal mi se pare o porcarie dar tb respectati cei care cred.
da, icoanele tb lasate pt ca maj crede.
si in clasa 3 am facut si eu religie casa nu ma mai considere copiii ciudata ca nu fac religie.
oamenii religiosi (niu vb de credinciosi) sunt niste persoane obtuze, au impresia ca daca nu crezi sau esti non religios, gresesti. cred ca se aseamana cu ateii.