Sondaj

Daca as avea o zi de petrecut in Bucuresti...sa zicem de la 10 la 18..unde ar trebui sa ma duc?

Iti zic eu.
 1 (50%)
Nu iti zic nimic.
 0 (0%)
Nu stiu
 1 (50%)

Total Members Voted: 2

Autor Subiect: Bucurestii de acum si nu numai  (Citit de 640 ori)

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
Bucurestii de acum si nu numai
« : Ianuarie 02, 2007, 01:55:13 »
Chiar sunt curios...sa zicem ca vreau sa pierd o zi impreuna cu cineva plimbandu-ma...pe jos...prin Bucuresti...

Vreau sugestii!
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dorinteodor

• Ucenic
  • Mesaje postate: 82
Re: Bucurestii de acum si nu numai
« Răspuns #1 : Ianuarie 10, 2007, 10:11:03 »
heruvim,

am vazut multe orase ale lumii asa ca vorbesc in cunostinta de cauza: toata istoria noastra, reprezentata prin arhitectura si prin locurile incarcate de istorie ale neamului pur si simplu nu exista. daca te duci, de exemplu la praga, poti sa vezi locurile unde se faceau arderile pe rug si locurile de unde a inceput ian hus reforma. poti sa vezi cladirile care au fost martorii miultor evenimente din evul mediu. si praga este evident un mic exemplu.

in bucuresti avem "curtea domneasca", unde turcii veneau cu un nou domnitor dupa ce predecesorul era scurtat de un cap. NU EXISTA nici macar o stampa a cum arata aceasta "curte domneasca" (poti vizita ceva ziduri, destul de putine si ceva subterane. nu exista nimic care sa fie incarcat de istorie in ceea ce a ramas (nici o imagine macar cu interiorul, nici un loc in care sa se stie exact ca s-a intimplat ceva, nici o imagine exterioara de ansamblu sau detalii.......

au existat cindva placute prinse pe blocuri care aratau unde a fost casa unde a stat eminescu dar daca ai vrea sa vezi o camera in care a stat eminescu, este putin probabil sa dai de asa ceva (la viena am fost in micul apartament unde mozart a scris "nunta lui figaro", am urcat treptele pe care a urcat si mozart....

nu mai vorbesc de atitea biserici darimate, inclusiv biserica enei, care a fost vizavi de intercontinental (acum acolo e cazinou...) si care era o capodopera de arta bisericeasca greceasca.

nu prea poti vedea istorie vizitind bucurestiul asa cum poti vedea in orice capitala (dar si oras occidental). au ramas uneori nume de stazi. drumul sarii era strada pe care carele incarcate cu sare mergeau in imperiul otoman.

unul din foarte putinele orase care-si arata trecutul istoric este iasul. cine este bucurestean si merge in iasi, este socat de cita istorie se afla acolo. poti vedea strazile si parcurile in care s-a plimbat eminescu, poti vedea casa in care a stat daniil sihastru...

eu nu sint  pasionat de istorie dar cu ochiul celui care vrea sa stie de unde vine, observ anumite lucruri foarte in neregula in bucuresti. eu nu-ti recomand nimic ca sa vezi in bucuresti.

evident ca poti urma ghidurile turistice care te vor duce la ateneu, la muzee, la cotroceni, la casa poporului. asta ti-o recomand totusi ca sa vezi ce "maretie" paranoica este acolo, daca n-ai sti istoria si daca ar fi fost construita acum 200...300 de ani, ar fi fost un motiv de mare mindrie pentru noi, pe bune dorinteodor.

Offline gatetosun

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 104
« Răspuns #2 : Ianuarie 10, 2007, 10:16:56 »
trebuie sa mai existe.pozele lui Vlad sunt o dovada.
important e sa invatam sa privim

Offline dorinteodor

• Ucenic
« Răspuns #3 : Ianuarie 11, 2007, 12:00:52 »
gatetosum,

du-te in iasi (daca esti bucurestean) ca sa vezi ce orasel prapadit de provincie pare, din punct de vedere cultural, bucurestiul in comparatie cu maretia iasului. in rest, cine cauta, gaseste. dorinteodor

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #4 : Ianuarie 11, 2007, 01:01:00 »
dap....ca sa nu mai zic ca eu am nevoie atit de lectii de istorie cat si de sugestii concrete :)
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
« Răspuns #5 : Ianuarie 11, 2007, 08:50:07 »
Cu paranoia casei poporului sunt de acord, desi e probabil ca timpul sa duca la uitare. Alti tirani au construit alte mausolee, pe care azi lumea le admiră.

"nu prea poti vedea istorie vizitind bucurestiul asa cum poti vedea in orice capitala (dar si oras occidental). au ramas uneori nume de stazi."
Cu asta nu sunt de acord. Dar nimic nu e organizat, trebuie să sapi. Uite, eu am mers pe urmele lui Eminescu, şi probabil am intrat într-o cameră în care el a stat (nu pot să ştiu sigur). Am intrat însă în casa lui Anton Pann. Am intrat în conacul Brătienilor. Am descoperit, în spatele unor blocuri, resturi din ziduri de fortăreaţă. An căutat urmele lui Eliade şi sunt convins că am descoperit unde se află, şi astăzi, bordelul din "La ţigănci". În Bucureşti istoria e altfel, pentru că a trebuit să supravieţuiască. Într-un fel, asta e bine, pentru că experienţa, deşi mult mai greu de găsit, e mult mai reală, mai vie, nu e "muzeificată". Dar, în ansamblu, e rău. Şi da, sigur că Bucureştiul a fost lovit în plină inimă de Ceauşescu, şi sigur că şi înainte, comparând cu Viena, Bucureştiul era doar o mahala micuţă, cu toate astea există o frumuseţe şi o istorie a Bucureştiului, a lui şi numai a lui, şi care încă rezistă, aproape subteran.

Când am ajuns în Iaşi, m-am rătăcit intenţionat ore în şir, în loc să audiez sesiunile congresului, am umblat de nebun pe străzi, a fost extraordinar. Cred însă că nu e loc de concurenţă, ci de prietenie. Am descoperit în Iaşi un mic Bucureşti, şi, da, în Bucureşti un mic Iaşi, un Iaşi secret, despre care o să vă povestesc altă dată.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline dorinteodor

• Ucenic
« Răspuns #6 : Ianuarie 11, 2007, 10:31:00 »
daIV,

in esenta avem cam acelasi punct de vedere. nu este normal sa cautam cu luminarea istoria noastra printr-un bucuresti care, in fapt, isi refuza istoria.

apropo de iasi, eu sint ardelean din alba iulia (strabunicul a locuit tot in alba iulia, posibil ca la aceasi adresa) desi locuiesc de 40 ani in bucuresti, asa ca aprecierea pentru iasi nu are conotatie de patriotism local. totusi, daca te uita la alba iulia din satelit (maps.google,com) o sa vezi istorie si la alba iulia. dorinteodor

Offline gatetosun

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #7 : Ianuarie 11, 2007, 04:01:14 »
gatetosum,

du-te in iasi (daca esti bucurestean) ca sa vezi ce orasel prapadit de provincie pare, din punct de vedere cultural, bucurestiul in comparatie cu maretia iasului. in rest, cine cauta, gaseste. dorinteodor

nu sunt bucurestean.nici macar bucuresteanca :).incerc sa invat sa mi placa bucurestiul si t rugam doar sa nu mi iei asa brusc placerea d a visa k,poate, intr o zi imi va placea.
in iasi am ajuns o data ,dar am stat doar 4 ore noaptea,p care, evident, le am dormit.

Offline dorinteodor

• Ucenic
« Răspuns #8 : Ianuarie 11, 2007, 07:03:51 »
gatetosum,

exista bucuresti si bucuresti. daca vrei sa faci afaceri in stil mare, atunci bucurestiul este in pole position, daca vrei liniste si oameni civilizati, poate alt oras. daca esti sofer bun si agresiv, nu ai prea multe probleme de trafic. daca nu, bucurestiul este un infern pentru circulatie. ca orice oras mare ai optiunea clasica: iubeste-l sau paraseste-l. dorinteodor

Offline gatetosun

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #9 : Ianuarie 11, 2007, 09:31:49 »
nu fac afaceri.nu mai sofez.am un serviciu aici si aici trebuie sa stau.asadar nu l iubesc si nu l parasesc,dar voi invata sa mi fac sederea placuta si sa gasesc cate un coltisor care sa corespunda tuturor starilor mele sufletesti si in care sa ma pot refugia cand simt nevoia.
ai simplificat lucrurile,le am simplificat si eu.
sper k dumneata sa mi intelegi punctul d vedere acum.
multumesc ,
 gatetosun :)