Sondaj

cate carti din lista asta va aduceti aminte sa fi citit?

1-2
 3 (30%)
3-4
 2 (20%)
5-6
 3 (30%)
7-8
 1 (10%)
9-10
 1 (10%)

Total Members Voted: 10

Autor Subiect: time's best 10 books  (Citit de 760 ori)

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 67
time's best 10 books
« : Ianuarie 16, 2007, 01:29:27 »
   1.  Anna Karenina by Leo Tolstoy
   2. Madame Bovary by Gustave Flaubert
   3. War and Peace by Leo Tolstoy
   4. Lolita by Vladimir Nabokov
   5. The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain
   6. Hamlet by William Shakespeare
   7. The Great Gatsby F. Scott Fitzgerald
   8. In Search of Lost Time by Marcel Proust
   9. The Stories of Anton Chekhov by Anton Chekhov
  10. Middlemarch by George Eliot

http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1578073,00.html

Let's not mince words: literary lists are basically an obscenity. Literature is the realm of the ineffable and the unquantifiable; lists are the realm of menus and laundry and rotisserie baseball. There's something unseemly and promiscuous about all those letters and numbers jumbled together. Take it from me, a critic who has committed this particular sin many times over.

But what if—just for argument's sake—you got insanely rigorous about it. You went to all the big-name authors in the world—Franzen, Mailer, Wallace, Wolfe, Chabon, Lethem, King, 125 of them— and got each one to cough up a top-10 list of the greatest books of all time. We're talking ultimate-fighting-style here: fiction, non-fiction, poetry, modern, ancient, everything's fair game except eye-gouging and fish-hooking. Then you printed and collated all the lists, crunched the numbers together, and used them to create a definitive all-time Top Top 10 list.

Yes, it would probably still be an obscenity. But it would be a pretty interesting obscenity. And that's what we have in J. Peder Zane's The Top 10 (Norton; 352 pages).

Each individual top 10 list is like its own steeplechase through the international canon. Look at Michael Chabon's. He heads it up with Jorge Luis Borges's Labyrinths. (Nice: an undersung masterpiece by a writer's writer.) He follows that up with by Pale Fire by Nabokov at #2. (Hm. Does he really think it's better than Lolita? Really?) Then with number 3 he goes straight off the reservation: Scaramouche, by Rafael Sabatini. (What? By who?) The whole exercise is an orgy of intellectual second-guessing, which as we all know is infinitely more fun than the first round of guessing.

There's plenty of canon fodder on the lists. Zane, who's the books editor at the Raleigh News & Observer, has done a statistical breakdown of the results, so we know, for example, that Shakespeare is the most-represented author (followed by Faulkner, who ties with Henry James; they're followed by a five-way tie, which you can read about for yourself). But I'm more interested in the dark horses, the statistical outliers, which lay bare the secret fetishes and perversions of the literati. Douglas Coupland puts Capote's unfinished Answered Prayers at number one, blowing right by Breakfast at Tiffany's and In Cold Blood, too. Jonathan Franzen begins straight up the middle, with The Brothers Karamazov, but turns a sharp corner at #9 with The Man Who Loved Children by Christina Stead, and another at #10 with Independent People by Halldor Laxness. The quintessentially American Tom Wolfe starts by reeling off four French classics in a row. Norman Mailer revives John Dos Passos's out-of-fashion U.S.A. trilogy for his #6 (and shows uncharacteristic forebearance by leaving his own works off the list). And so on. (At times one reads in the knowledge that one is being messed with. There's an outside, screwball chance that David Foster Wallace really reveres C.S. Lewis's The Screwtape Letters above all other books, but I feel comfortable asserting—having read Infinite Jesttwice—that Wallace does not feel that way about Stephen King's The Stand (at #2) or The Sum of All Fears, by Tom Clancy (#10).)

There are several lifetimes' worth of promising literary leads here—544 books in all. An 85-page appendix providing enlightened summaries of all the works mentioned is worth the price of admission all on its own. But to get you started, here, in all its glory, is the all-time, ultimate Top Top 10 list, derived from the top 10 lists of 125 of the world's most celebrated writers combined. Read it and— well, just read it.

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
Re: time's best 10 books
« Răspuns #1 : Ianuarie 16, 2007, 01:32:58 »
tare m-am minunat la time's "man of the year"... dar si mai mult parca la lista lor de top 10 books. Ma rog, nu chiar a lor... dar cumva la ideea ca poate exista o lista de best 10 books... dincolo de preferintele fiecaruia...  si m-am gandit ca e o ocazie de a reveni cu o discutie in mansarda... sper sa nu supar pe cineva... formularea e nefericita, "cate carti" ascunde si incita orgoliul... sugerati carti bune, carti foarte bune, carti uimitoare... va rog...

CS Lewis - Screwtape letters - m-am bucurat ca s-a mai gandit cineva la ea...

dar ce e o carte buna? oare mai intereseaza pe cineva sa se gandeasca ce e o carte buna? hmm... dar oare intereseaza pe cineva daca mai intereseaza pe cineva ce e o carte buna? hmmmm.... devine interesant jocul :) nu radeti, participati va rog

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
« Răspuns #2 : Ianuarie 16, 2007, 08:42:14 »
ÃŽn topul 10 al userilor zziggy ar fi cu siguranţă.  ;)

Acuma dacă tot ne tot batem în discuţii teologice, mă întreb dacă Biblia sau alte Cărţi au dreptul să intre în competiţie. Probabil că nu apar, mai curând din respect superstiţios.

Observ deasemenea că în top e numai ficţiune, ceea ce e o nedrepte hedonistă. E drept că mult mai puţini oameni citesc Kant faţă de câţi citesc Nabokov, cu toate astea Kant ne influenţează mult mai mult. Începuse o discuţie în Vizuină, chiar înainte de pensionarea acesteia, în care io ziceam că o carte mare nu se măsoară în preferinţe, în numărul sau valoarea cititorilor, ci în măsura în care acea carte a schimbat felul nostru de a vedea lumea; când spun "nostru", mă refer la mase mari de oameni. Kant sau Hegel, deşi au cititori foarte puţini, au o influenţă încă imensă.
De asta aş include Biblia (Furnika o menţionase în cealaltă discuţie), fără teamă că, prin comparaţia cu cărţi "profane", aş da dovadă de lipsă de respect. Aş putea la fel de bine să includ "Despre evoluţia speciilor", a lui Darwin.

Tot de asta, mă gândesc că există cărţi care, deşi astăzi sunt complet uitate ca entităţi literare distincte, continuă, paradoxal, să trăiască, ca şi cum ar fi asimilate organic în gândirea noastră. Îmi vine un exemplu din muzică: ce-ar fi fost muzica clasică fără forma sonată inventată de C.Ph.E.Bach? Cu toate astea nimeni nu mai ascultă C.Ph.E.Bach.

Ce să mai zic? Ortega y gasset zicea că geniul înseamnă să-ţi inventezi meseria. Desigur că în acest caz, în top ar intra Eliade, cu orice carte a lui (să zicem Noaptea de Sânziene sau toată proza scurtă târzie.)

Gata cu încercările obiective, că sunt obsecene. Când mă întorc de la serviciu, o să fiu subiectiv :)
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline Mira

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 93
« Răspuns #3 : Ianuarie 16, 2007, 09:34:16 »
Fictiune: Truman Capote, H. Boll, Italo Calvino, M. Kundera, F. Dostoievski, Kenzaburo Oe, S. Rushdie, R. Carver, N. Gogol, etc, etc, etc. "Astia" (+etc, etc, etc) m-au lasat cu gura cascata si fara clipire. Nici nu stiu daca respiram cand i-am citit. Se pare ca da, sunt inca printre voi ::)

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #4 : Ianuarie 16, 2007, 04:14:22 »
Draga vlad, apropos de biblie - aveam un profesor cam fudul de felul lui caruia printre altele ii placea sa puna intrebari cu pretentii, retorice... odata pe la sfarsitul liceului s-a hotarat sa ne intrebe pe cine consideram noi cel mai mare om din toata istoria, pregatit evident sa ne lumineze cu raspunsulul lui si cred un pic emotionat in formularea pe care incerca sa o gaseasca cuvatului "mare" - influent, impresionant, etc - incerca sa detalieze fara sa spuna prea exact ce cauta. Prin clasa s-a pomenit de Napoleon, parca cineva a zis si un Hitler... nu mai stiu ce nume s-au zis, Stefan cel Mare poate (similar cu nu stiu ce emisiune TV)... eu m-am trezit sa spun Jesus Christ (in engleza ca doar era prea nepotrivit sa ii dau un ton religios raspunsului, intrebarea era evident laica)... si m-a suprins sa il vad pus in incurcatura pentru cred prima data in 4 ani de liceu aproape... pe urma a intrerupt brain stormingul si a dat raspunsul vizibil incurcat de "candidatul cu nume in engleza": Leonardo da Vinci... si a inceput sa ii faca apologia - spirit enciclopedic, universal, nimeni dupa el nu a putut sa fac si bine atatea, sa inoveze in atatea domenii ... etc.

Cred ca daca cineva ar putea sa se gandeasca la Biblie intr-un top 10 al cartilor nu ar pune vreo carte din cele alaturate alaturi: sunt alte criterii. Poate Patericul atonit, egiptean, scrier patristice ale Sf. Maxim Marturisitorul, cine stie ce ar pune langa... poate Dostoievki - dar nu stiu... eu cred ca daca as pune in o asemenea lista Biblia - toate celelalte carti ar arata altfel. Biblia si cartile dogmatice atrag setul lor propriu de criterii.

Foarte frumoasa vorba lui Ortega despre geniu, nu o stiam...

Offline iuliana

• MeÅŸter
  • Mesaje postate: 307
10 carti ce au ramas in sufletul meu
« Răspuns #5 : Ianuarie 16, 2007, 04:44:42 »
desi am citit 7 carti din acestea, in afara de lolita, middlemarch si the great gatsby, nu sunt cartile mele preferate si nu le consider cele ami bune.
Un top facut de Iuliana ar fi (surpriza mare, majoriatea sunt rusi  :P)
1. Idiotul - Dostoievski (sunt moarta dupa acest roman, e preferatul meu, m-am identificat f mult in el, sunt o combinatie ciudata intre rogojin si lev nicolievici);
2. Fratii karamazov (super tare faza cu dmitri cand se bate in "inima" atunci cand vb cu aliosha, si interesant ca se batea in punga cu bani  ;D)
3. Suflete moarte - Gogol (korobina - personaj ciudat, nu mi mai amintesc numele personajului principal dar mi-a placut ca isi admira barbaia si eu imi admir barbia)
4. Marile sperante - Dickens (a fost cartea mea de suflet in adolescenta, inceputul a fost tare cu pip cand il intalneste pe tatal Estrelei si cum si da seama pip cine e mama estrelei, degetele si sfasitul o remiza ca in viata)
5. Mizerabilii - Hugo (Cosette era o curva si Marius un porc, Eponine, Gavroche si jean Valjean adevarati oameni), dar nu l-am iertat niciodata pe Hgo ca a trebuit sa citesc un capitol ca sa aflu cum s-a intalnit Thernadier cu tatul lui Marius)
6. A 12-a noapte sau Cum doriti? - Shakespeare (a 12-a noapte a fost bestiala, am ras ca nebuna, mi-a placut  mult, Viola comic personaj dar cred ca era androgin)
7. Faust - Goethe (geniala carte ca s-o intelegi trebuie sa stii tot, greci, Shakespeare ce vrei tu)
8. Conditia Umana - Marlaux (Cen personaj ciudat, imi amintesc si acum cum zicea despre el ca nu a savarsit pacatul masturbarrii duicandu-se la prostituate, m-am exprimat deficitar si gresit dar sper ca ati inteles ideea)
9. Primavara - Turgenev (m-a impresionat cum a prezentat el femeia)
10. O viata - Maupassant (sfarsitul a fost grozav, nepotica i-a dat Annei sperante)

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 117
« Răspuns #6 : Martie 04, 2007, 08:25:51 »
..si iubita era, fara a prinde chiar de veste, fata verde, din poveste...

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
« Răspuns #7 : Martie 05, 2007, 01:45:59 »
mda, jumate sunt ultimele hituri de la cinema (lord of the rings et co) iar jumate carti pe care oricine care se pretinde rafinat le-ar pune pe lista. Nu prea am incredere in topurile astea pen' ca sunt tare influentate de social construct-ul la moda ("daca te consideri citit, TREBUIE sa fi citit Dostoievschi") si de Social Desirability Bias (link). Social desirability bias asta s-a dovedit ca este extrem de puternic chiar si in chestionare anonime - imboldul interior de a "da bine" e mai puternic decat informatia logica cum ca, dat fiind ca surveiul e anonim, nimeni nu o sa stie cine ce a zis.