Autor Subiect: Eliade  (Citit de 1021 ori)

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 67
Eliade
« : Martie 27, 2006, 11:33:14 »
Spunei odata vlad de noaptea de sanziene :) As zice si eu ceva - dar am citit-o tarziu(anii acestia) si prea pe nerasuflate pentru a nu mai vrea sa o mai citesc odata (cine stie cand) inainte de a spune cate ceva despre ea. Cand am citit-o mi-a placut foarte mult si in spatele fiecarui personaj mi se parea ca descopar foarte multe trimiteri, acum insa imi scapa cumva sensul... sau cred inca ca as cauta mai mult.

Tin minte o reactie foarte ciudata care am avut-o cand am citit romanul adolescentului miop: am refuzat sa citesc pana la capat cartea, mi se parea ca urmeaza sa descrie pasii pe care as urma sa ii fac, iar sa ii stiu dinainte mi se parea necurata treaba...

Cum l-ati cunoscut cu Eliade si ce va ma spune acum? La Culianu mi s-a parut ca am gasit o energie care mi s-a parut ca lipseste la Eliade si cumva cu el m-am indepartat de cel ce a fost cel mai iubit autor roman al adolescentei mele.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
Eliade
« Răspuns #1 : Martie 27, 2006, 03:53:55 »
Si eu l-am descoperit târziu, si banal, la liceu,  "La tiganci". Pe urma am citit toata "Strada Mântuleasa". Intr-o vacanta am citit "Istoria credintelor si ideilor religioase." Apoi "Noaptea de sânziene". Treptat si ritmic, am tot citit, si mai am si in ziua de azi multe de citit.

Spre marea mea rusine, n-am citit nimic de Culianu...  :dawgie:  Este ca sunt prost? Am pe undeva, acum ca mi-ai zis, trebe.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
Re: Eliade
« Răspuns #2 : Aprilie 01, 2006, 01:07:10 »
Citat din: "zziggy"
Cum l-ati cunoscut cu Eliade si ce va ma spune acum?

Citind in copilarie un almanah... in care se incerca pe cateva pagini un fel de biografie, vorbeau despre India, despre cele 3 ore de somn pe noapte, ajungeau la Vulcanescu la un moment dat... Impresia a fost teribila. L-am regasit peste ceva ani, odata cu Romanul care m-a fascinat. Nu mai stiu cum se incheie, poate la un moment dat am incetat sa ma regasesc. A urmat Domnisoara Christina si un "alt Eliade" odata cu Istoria (odata cu care am inceput, poate, sa inteleg ceva...), candva, in programa de liceu, a aparut Maitreyi (care nu mi-a placut nici cu forta si nu mi-ar placea nici acum, nu doar pentru ca Orientul Indepartat nu m-a atras niciodata  :unsure: ) si... tot abia acum, la batranete, Noaptea de Sanziene... N-am stralucit niciodata intr-ale "cronicilor", dar romanul e dincolo de "realitatea palpabila" si a atins resorturi de care ma feream instinctiv - mai degraba fobii profunde... Si mi-a trezit si-o nostalgie ciudata, de care nu am scapare, pentru o lume trecuta, un oras pe care nu-l cunosteam decat poate dintr-o alta viata...

Ieri am regasit niste citate cioraniene pe o fosta foaie de caiet... si m-a uimit cat de diferit pot spune amandoi, in fond, aceleasi temeri cu aceleasi raspunsuri... Cioran spunea "Traiesc pentru ca muntii nu rad si viermii nu canta" sau "Viata, privilegiu al oamenilor mediocri; ceilalti se consuma la temperaturi unde viata nu rezista, unde nu pot respira decat cu un picior dincolo de viata". "De ce nu vrem sa acceptam valoarea exclusiva a adevarurilor vii?"

In "Noaptea de Sanziene" bantuie aceleasi tristeti ... "Crezi intr-adevar ca numai prin moarte ne putem elibera de Timp si Istorie?  Atunci existenta omeneasca n-ar avea nici un sens. Atunci ne-am afla aici, in viata, in istorie, din greseala. (...) regasim doar neantul..." "Dar de ce-mi spui mie toate astea? il intreba Ileana cu o subita enervare in glas. De ce-mi vorbesti despre moarte, despre neant si despre pantecul balenei? Eu sunt femeie. Cred chiar ca sunt o femeie frumoasa. Mi-ai spus-o chiar tu (...)".

Eliade l-a contrazis insa pe Cioran (sarman bipolar, mi-au spus unii). Spiritul inalta, iara nu sfasie.
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 67
Eliade
« Răspuns #3 : Aprilie 16, 2006, 02:19:57 »
ieri am avut o supriza deosebit de placuta: pe www.ebooksclub.org (free site-ul, trebuie sa te inregistrezi si pe urma gasesti linkuri la rapidshare cu carti arhivate, cu parola insa) - am gasit editia a 2-a a enciclopediei religiilor. 14 volume - si peste tot m-am uitat numai cuvinte de admiratie pentru cat de mult a reusit sa faca Eliade cu prima editie.

poate mai incanta pe cineva site-ul asta, are multe carti minunate.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #4 : Octombrie 08, 2006, 08:13:15 »
Gasit http://www.radio3net.ro/eliade/index.php?cx=opera (pun linkul asta pentru ca indexul e cantator de "Shambala" lui Doru Stanculescu). Textele sunt OCR-izate fara verificare, dar nu cred ca asta poate deranja prea mult.
"All that is now
All that is gone
All that's to come

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #5 : Octombrie 08, 2006, 07:06:37 »
Foarte bun link :) Ni-l zisese si Von Manteuffel pe Vizuina, parca. Mi-ar fi placut sa regasesc si "Oceanografia" acolo :) Nu stiu de ce acele eseuri/articole de tinerete sunt considerate de unii ca fiind opere minore...Mie mi se par extraordinare, in ciuda faptului sau poate tocmai pentru ca sunt mult mai directe, mai accesibile.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #6 : Octombrie 10, 2006, 05:07:08 »
Mea culpa, n-am fost pe faza atunci...  :-[
"All that is now
All that is gone
All that's to come

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #7 : Octombrie 10, 2006, 07:31:56 »
N-ai a cere scuze. In plus, nu toti userii M se uita si pe Vizuina.

Offline iuliana

• MeÅŸter
  • Mesaje postate: 307
« Răspuns #8 : Februarie 05, 2007, 03:18:09 »
ciudat, mi-e nu mi-a placut niciodata Eliade, nu e genul meu. Desi in clasa 9 a trebuit sa citesc Eliade-Romanul Adolescentului Miop, nu mi-a placut deloc, personajul ma ingretosa, probabil din cauza trairilor sale sau nu stiu,chiar daca in clasa 10 a trebuit sa citesc nuvelele sale, nuvele filozofice si psihologice, La Tiganci a fost geniala, sacru si profanu, timpul, mitologia, tot. Iar Istoria Religiilor nu-am citit-o in totalitate, mai mult m-am uitat in ea.