Autor Subiect: Va este frica de moarte ?  (Citit de 499 ori)

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 148
Va este frica de moarte ?
« : Decembrie 08, 2007, 08:06:13 »
Mie da. Dar mai ales, percep moartea ca pe ceva extrem de rusinos. Este momentul in care depui armele, capitulezi si tu si cei din jur pt tine. Oare o fi dureros ? Oare vei gandi "acum mor si nimeni (nici eu, nici cei din jur) nu va putea sa schimbe asta" ? Oare cum va fi cand vei simti ca inima ti s-a oprit (in acele cateva secunde pina cand creierul ajunge la o hipoxie suficienta pt total blackout) ? Oare cum va fi cand tragi aer in piept si totusi simti ca aerul nu ajunge unde trebuie ? Oare e aceeasi spaima ca cea a cardiacilor care o percep ca pe iminenta mortii ? Oare cat de rusinos va fi momentul cand vei vedea figurile neputincioase ale celor care te iubesc si nu pot face nimic pt tine ? Oare te vei simti singur in fata mortii, chiar inconjurat de cei dragi ? Sau cat de singur, neputincios si disperat te vei simti daca nimeni nu va fi linga tine ? Oare cum vei percepe cand medicii din jur te vor trata cu aerul ca asteapta ca tu sa mori, ei capitulind de ceva vreme in fata bolii tale si considerindu-ti sfarsitul inevitabil ? Oare cum vei percepe momentul de rusine in fata capitularii celor din jur ?

Ia zi Vlade, doftore, am devenit psihopupu ca ma gandesc la asemenea lucruri morbide ? Sau toti le gandim din cand in cand ?

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
Re: Va este frica de moarte ?
« Răspuns #1 : Decembrie 11, 2007, 05:30:11 »
Da, mie mi-e frica de mor (pun not intended chiar din prima). Cred ca o sa-mi fie tare necaz ca nu am prins colonizarea lui Marte. (Foarte serios.)

Da' daca nu e boala, ci accident / catastrofa naturala / razbel, ceva "neprevazut"? Sau o moarte foarte pasnica (subita cardiaca / in somn, de parexamplu)?

Rusinea nu mi se pare a fi chiar "la locul ei" in moarte. Mai degraba ezista ceva regret in toata afacerea. In concentratie variabila, desigur, cantitatea totala de... "distres final" fiind foarte probabil direct proportionala cu asta. Habar n-am insa cam ce ar putea sa regrete un om atunci, la sfarsit - se prea poate sa nu fie tot aia cu ce credem acum ca am regreta. (Ha!)

Ca "nu de moarte ma tem, ci de vesnicia ei..."

Modificare mai tarziu:

Ce e asta cu "your session has timed out while posting" si, mai ales, de ce?
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
« Răspuns #2 : Decembrie 11, 2007, 02:59:12 »
Do not go gently into that good night :)

Da bre, io-s pur şi simplu îngrozit de moarte şi de tot alaiul ei, care vine inainte. Dar imi dau seama ca moartea inspira astazi mult mai multa teama ca in trecut, şi asta din LENE. Da, din lene. Astazi, din prea multa lene, si alte trebi de facut, nu mai traiesti cu moartea dupa tine. O tot amâni, iar ea revine, forţată de circumstante, sub formă de coşmar. Întrucât moartea este o realitate incortunabilă a vieţii, mi se pare impractic şi automincinos comprotamentul ăsta de oameni occidentali. Cred că dacă am fi mai conştienţi de moarte, am avea o viaţă mai plină, şi moartea ar fi mai firească. Poate chiar am reuşi să ne descâlcim niţel iţele destinului, şi am putea şi să o prevedem, să vină firesc, la capătul călătoriei. Menţionez că prin "viaţă plină" nu mă refer deloc la carpe diem, care e o filozofie de om disperat.

Pe lângă lene, un alt atribut care stă la originea temerii de moarte este egoismul. Ce naiba, doar sunt suficient de obiectiv ca să realizez că prin moartea mea nu se pierde absolut nimic. Nu am nimic care să fie unic, totul a mai fost deja şi va mai fi. Desigur, ar fi afecţiunea pe care 2-3 persoane mi-o poartă, dar, hai să fim serioşi, nu de aia ne sinchisim noi prea tare.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 138
« Răspuns #3 : Decembrie 16, 2007, 02:46:13 »
Nu stiu daca mi-e frica. Eu prefer sa nu ma gandesc. Este tot timpul in jurul meu, totusi. La o varsta tanara, moartea nu prea are cum sa fie ok.  Altfel, exista morti bune si morti rele. Cele mai bune morti pe care le-am vazut au fost la oameni in varsta, bolnavi. Ii vezi comatosi si agitati cateva zile bune, opresti fluidele , mai dai o morfina, ceva, astepti sa moara si nu prea vor. Dupa care se trezesc, au o zi excelenta, recunosc familia, vorbesc, glumesc dupa care adorm foarte linistiti si asta e.

Eu cred ca e cel mai bine sa ai familia in jur. Esti mult mai ok asa, si stiu si ei ca esti ok.

Cred ca morti din accidente , chiar daca instantanee, sunt morti stupide. Pentru ca nu esti pregatit.

Daca vrei sa eviti rusine, nu purta lenjerie ponosita si ciorapi gauriti.  ;) altfel nu prea inteleg ce cauta rusinea in treaba asta.