Femeile nu aveau voie pe scena doar la inceputuri. De exemplu, Aloysia Weber (1764-1839), prima iubire a lui Mozart, a fost o faimoasa soprana a timpului ei, jucând in multe din operele lui Mozart, intr-o Viena foarte catolica.
Despre muzica antica, sursa pe care o indici tu vorbeste despre "educated
guesses about the sound of ancient Greek music". Teorii exista multe. Ca de obicei, când exista multe teorii, raspunsul ramâne necunoscut
Despre istoria notelor, din câte stiu eu, ea e indelungata. Se pare ca Pitagora a remarcat primul similitudinea dintre notele cu frecvente dublate. Daca dublezi frecventa unui sunet, de ex: do, obtii primul sau armonic, care se cheama tot do, pentru ca seamana mult...Gama, asa cum o stim astazi, a fost introdusa in evul mediu, dar n-am gasit cine a introdus-o primul; oricum Boethius a fost primul care a avut ideea sa noteze sunetele cu litere, pentru muzica sacra, pe la 500 si ceva d.Ch.
Prima nota din scala cromatica a fost si bemol, introdus ca sa se evite "diabolus in musica", intervalul fa-si, cvarta marita disonanta care era considerata, din motive care-mi sunt necunoscute, diabolica, muahahaha

....Probabil ca disonanta ei s-ar fi simtit in cântul sacru gregorian, deranjând credinciosul. De altfel cuvântul "bemol" vine din germana, "B moll", adica B moale (exact si bemol).
Sistemul "cu litere" e inca folosit in tarile germanice/anglo-saxone, cum se vede daca va uitati pe orice CD. Cât despre latini, lor nu le-a placut pasamite, era greu de memorat. Asa ca unui italian de prin secolul XI i-a venit ideea sa inlocuiasca notele cu primele silabe din versurile unui imn sacru, ca formula mnemotehnica:
Ut queant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Famuli tuorum,
Solve polluti
Labii reatum,
Sancte
Johannes
Ce chestie, să intri în istorie şi să rămâi acolo peste 1000 de ani (şi probabil mult mai mult), doar fiindcă ai inventat o formulă mnemotehnică

ÃŽl chema Guido d'Arezzo.
Asadar, numele notelor de astazi au 1000 de ani vechime. In loc de "do", se spunea "ut". Francezii inca mai folosesc "ut". Un alt italian s-a gândit mai târziu sa inlocuiasca "Ut", care-i suna urât, cu "Do", pe el chemându-l Domenico...Imi scapa numele de familie.
Uf. Ma dor mâinile. Am scris f repede, sper ca n-am facut multe greseli, editez mai târziu