Autor Subiect: Muzica  (Citit de 9176 ori)

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 89
Muzica
« : Aprilie 14, 2006, 09:46:42 »
Sonata pentru pian si vioara no 9, op 47 (Kreutzer), Bethoveen. Pana la epuizare.
The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"
http://lulutza.blogspot.com/

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
Muzica
« Răspuns #1 : Aprilie 15, 2006, 12:27:31 »
Bach.

In ultima vreme, m-am scufundat pâna la gât in muzica lautareasca. Am auzit ca muzica "latino", salsa, rumba, tango, son, au fost decisiv influentate de rromi. Comunitatea cea mai mare a rromilor sud-americani sunt cei de limba vlax-romani, veniti din România mare si imprejurimi. Va las sa trageti concluziile. De când l-am auzit prima oara pe Compay Segundo, acum 3 ani, am zis: "asta are ceva de lautar". La fel si despre vocile lor feminine, ingrosate, inecate.  Trebuie insa sa mai investighez problema.

Am descoperit si jazzul impresionist al lui Bill Evans. Un fel de Debussy al jazzului.

Muzica e prea vasta. Pe un forum de pensionari, cum e asta, ar merita poate sa facem topice separate, macar pe stiluri...Dar sa vedem, trebuie mai intâi sa vedem daca prinde radacini discutia.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #2 : Aprilie 15, 2006, 12:40:24 »
Inca un pic despre lautari.

Nu exista muzica rroma, in sensul  propriu, occidental, al cuvântului. Din câte stiu si aud, nu exista nici macar un singur mod specific tiganesc, nici teme melodice tiganesti. Exista doar un stil tiganesc.
Ca si cum muzica locului, româneasca, evreiasca, spaniola, etc.,  ar intra intr-un epsiod maniacal.
Am fost, de 8 aprilie, in Piata Constitutiei, la "festivalul rromilor". Printre mici si bere, printre caldarari mândri si pirande aristocrate, pe o scena, repetau pentru un concert niste manelisti-lautari. Isi acordau instrumentele, scoteau frânturi repezi de virtuozitate.
La un moment dat, un saxofonist si un violonist au improvizat impreuna. Senzatia foarte reala pe care am avut-o a fost acea de decolare. Parca nu mai atingeam cu picioarele pamântul.  Tiganii din jur incepusera sa bata din palme, iar aia mai tineri, sa joace. Toti eram dintr-o data tigani, si eu, si strainii blonzi atrasi de pitoresc, si pirandele, si jandarmii care inconjurau locul...
N-am mai "decolat" decât la Mahler, aceeasi imponderabilitate, dar insotita de angoasa, de vinovatie, de maretie. Aici, doar de bucurie, bucurie directa, sincera, si o aspirare vertiginoasa a timpului catre viitor.
Vraja s-a stins in trei minute,  instrumentistii, care  erau doar in repetitie,  oprind "jam"-ul. Trei minute de fericire adevarata. N-am stat la concert, pentru ca stiu ca minunile nu se repeta, sau, de fapt, se repeta tot timpul, dar plictiseala, aceasta trasatura fundamentala a omului, le anuleaza.

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Muzica
« Răspuns #3 : Aprilie 15, 2006, 12:49:42 »
A propos de decolare am ascultat acum cateva seri Puccini dupa o pauza de vreo cateva saptamani si Musetta's wals m-a tinut treaza o noapte intreaga. Si de azi dimineata nu ma mai pot desprinde de Kreutzer, adagio sostenuto. Asa mi se pune pata pe cate o arie sau o sonata si o ascult pana cand cunosc fiecare nota (in mod nerafinat, ca o profana ce sunt ), pana la epuizare. A mea.
The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Muzica
« Răspuns #4 : Aprilie 16, 2006, 11:04:00 »

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #5 : Mai 04, 2006, 11:22:06 »
Un site cu mp3-uri (gratis) cu muzica clasica, doar de pian:
http://www.pianosociety.com/

Offline Lulu

• Admin
  • Ucenic
Muzica
« Răspuns #6 : Mai 05, 2006, 12:01:45 »
multumim !

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #7 : Mai 05, 2006, 04:16:43 »
Cu placere.

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
Muzica
« Răspuns #8 : Mai 05, 2006, 07:07:55 »
este intr-adevar nepretuit site-ul ala. Multumirile mele.

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 117
Muzica
« Răspuns #9 : Mai 05, 2006, 11:16:49 »
Vlad, eu indraznesc sa te intreb, mai humble asa: cu ce mi-ai recomanda sa incep? Gandeste-te la cineva care ar vrea sa citeasca Biblia si nu stie de unde sa inceapa. Fa-mi tu un listing pentru un profan in materie de muzica clasica. Cate consideri tu ca-ar fi enough de aprofundat. Apoi trec la urmatoarele.
..si iubita era, fara a prinde chiar de veste, fata verde, din poveste...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #10 : Mai 06, 2006, 12:09:03 »
Ma bucur, Tapire :)

Fata Verde, multumesc pentru incredere, dar ce-mi ceri tu e practic imposibil. Cel putin pentru mine. Habar n-am de unde ar trebui inceput. Domeniul muzicii europene e foarte mare si e mereu de descoperit ceva.

Când amicul meu arab mi-a cerut o data muzica clasica europeana (dându-mi la schimb muzica clasica de al oud, din Sudan), i-am dat Debussy, lucrari pentru pian (Images, Estampes, L'Isle Joyeuse, Suite Bergamasque, Preludiile, etc.) I-a placut enorm si a inceput sa vina la Sala Radio. Cred ca asta ti-as da si tie mai intâi, daca mi-ai cere.

Dar cred ca singura recomandare pe care as putea sa o fac este sa asculti cât mai mult live, nu la radio, ci chiar in sala de concert. La toate filarmonicile biletele sunt ieftine. Muzica "clasica" pierde foarte mult prin inregistrare; sa o auzi si sa o vezi cum se naste si moare chiar in fatza ta e  incomparabil, si usureaza mult apropierea de ea. Nu stiu daca e obligatoriu sa inveti notiuni de teoria muzicii, desi ar putea ajuta sa stii ce e o sonata sau o fuga.
Oricum, in ziua de azi, spre deosebire de intreg sec XX, se revine la apropierea fata de public, muzica "clasica" coboara din turnul distant pentru a se reintâlni cu oamenii. Cine-a  vazut concertul lui Nigel Kennedy la Bucuresti stie ce zic :)

Zziggy, esti pe-aici? Zi si tu ceva. (Zziggy se pricepe.)

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 67
Muzica
« Răspuns #11 : Mai 06, 2006, 10:48:51 »
Vlade am stat si m-am tot gandit ... din Bach ce ai recoamanda ca prima auditie? :)

Cand am intrebat prima data pe un prieten ce mi-ar recomanda sa ascult pentru prima data din muzica clasica mi-a  Korsakov - Seherezada, si mi-a imprumutat un disc de pick-up inregistrat de filamonica Cluj, la care ma  uitam cu mare indoiala. Am sfarsit prin a-i cere sa nu i-l mai returnez niciodata  :whistle:

Si eu tot cu Debussy cred ca as incepe - dar cred ca as recomanda muzica orchestrala mai intai - Debussy - Preludiu la dupa amiaza unui faun? .... sau ieri parca a fost la sala radio Gustav Holst - Plantele ?... sau Bela Bartok - concerto for orchestra? (concertul asta cred ca l-am ascultat de mii de ori si l-as mai asculta si mai mult :lol:). Tin minte ca prima senzatie cand am auzit lucrarile astea era ca nu imi venea sa cred (iar!) cate inflexiuni poate sa aiba "o" orchestra...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #12 : Mai 06, 2006, 01:57:54 »
Mersi ca ai intervenit :)

Prima oara Bach? Nu stiu, presupun ca, dintr-un punct de vedere mai pragmatic, concertele de vioara (culminând cu cel dublu :) ), pentru ca s-ar face usor trecerea de la popularul Vivaldi.

Altfel, poate ca as recomanda Variatiunile Goldberg, eventual varianta mai aseptica, adica la pian :) Mi se pare excelenta varianta lui Wilhelm Kempf.

Bach e egal cu el insusi peste tot, chiar daca sunt mai multe perioade. Asa ca pâna la urma cred ca e compozitorul la care conteaza cel mai putin cu ce incepi.

Offline clebs

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 73
Muzica
« Răspuns #13 : Mai 06, 2006, 03:07:36 »
mii de multzuiri pe siteuri :thankyou:

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
Muzica
« Răspuns #14 : Mai 09, 2006, 09:28:28 »
http://www.accuradio.com/classical/index.aspx

cred ca cel mai socant "post de radio" de pe net - jazz, rock ... - select your composer/artist/orchestra.... va las pe voi sa descoperiti :)

e si un "post" dedicat numai lui bach... cu galway... st martin in the fields... glenn gould...  :w00t: Au pana si robert dick (!!!!!!!!), penderecky, part arvo... hilary hahn, anne sophie mutter, nigel kennedy...

n-am gasit inca rautavaara :) dar mai caut...

pana acum e cel mai destept truc pe care l-am gasit pe net to avoid classic copyright issues

Citat
The webcasting license we operate under only allows "limited personalization" of our channels. This is why we only allow listeners to deselect a limited number of artists they don't want to hear, rather than allowing listeners to pick specific artists or specific songs they do want to hear. (As far as copyright holders are concerned, allowing listeners to choose the specific songs they want to hear when they want to hear them might discourage those listeners from buying CDs.)

Furnika

• Vizitator
Muzica
« Răspuns #15 : Mai 19, 2006, 03:36:32 »
www.fm.di
Enjoy. ;)

Offline tess

• Admin
  • Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 9
Muzica
« Răspuns #16 : Iulie 17, 2006, 10:31:52 »
as adauga o parere de profan: daca vrei sa te indragostesti iremediabil de Opera trebuie sa incepi cu domnul Giacomo Puccini si ale sale Boema, Turandot, Tosca, Manon Lescaut, La Fanciulla del West.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #17 : Iulie 24, 2006, 07:43:44 »
Poate ca e adevarat. Prima mea opera a fost totusi, din intâmplare, Don Giovanni. Opera e altfel, e mai distractiva. O sa vedeti.

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
Muzica
« Răspuns #18 : August 18, 2006, 10:59:12 »
am descoperit youtube - e plin de videoclipuri - am gasit la Jethro Tull si Doors de nu mi-a venit sa cred...

si vlad, ce parere ai de asta? tie cum ti-a iesit pana la urma? eu unul nici acum nu am ajuns atat de departe  :whistle:

http://www.youtube.com/watch?v=M05esyD4ZCg

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #19 : August 19, 2006, 10:24:23 »
:lol: Nici eu! Eu doar cânt tema principala, apoi incep sa mormai oarecum la intâmplare in flaut...care mai e si stricat de ceva vreme. Unde sa gasesc eu un flaut ieftin care sa si mearga!

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Muzica
« Răspuns #20 : August 19, 2006, 10:32:26 »
Zziggy, multumesc mult! Tocmai am descoperit si eu Youtube! Si cu vulpea de foc imi si merge (cu Opera nu mergea).

http://www.youtube.com/watch?v=mV9moWCcfu0&mode=related&search=

Mai, cine e violonista asta extraordinara care cânta cu ei??? Am vazut-o cu Anderson si la un concert dedicat lui Mozart. E chiar remarcabila.

Offline zziggy

• Admin
  • Ucenic
Muzica
« Răspuns #21 : August 20, 2006, 03:35:30 »
nu stiu cine e tanti :( poate stie frunika? ;)

wow - am cautat in continuare pe youtube - si e concertul cu sophie mutter violin no 2 al lui penderecki ... cel mai impresionant concert de vioara ever to my impression: please do enjoy

:closedeyes:  http://www.youtube.com/watch?v=8u2QviNbj7o

love youtube stuff - numai de ar ramane gratuit...

ps. mie invers, imi merge cu opera (9) - si nu cu firefox - am un plugin flashblock care da peste cap flash playerul... are dretapte original tup - opera rules. Pacat ca o saboteaza si cei de la google si cei de la microsoft... probabil aici e US versus UE software :)

pps. la sfarsitul concertului, partea 3 - apare si penderecki himself :lol:

INDIANUL

• Vizitator
Muzica
« Răspuns #22 : August 21, 2006, 01:57:58 »
Pavel Stratan: omul ma calca pe nervi si nu-l pot suporta. In schimb fetita lui, Cleopatra Stratan, la 3 ani si-a lansat ieri albumul de debut. E nebunie, zau. Sa cautati sa ascultati de pe net "Ghita" sau "Mama".

Asta mica la 3 ani are concerte de cateva ore, live fara playback, cu 28 de piese memorate si pe care stie sa le interpreteze. Aia din Caracal la 2-3 ani recita pe de rost Luceafarul integral si a memorat toate poeziiledin manualele de clasele I-IV. Se nasc copii sclipitori parca pentru a compensa mizeria din societatea romaneasca.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 363
Muzica
« Răspuns #23 : August 21, 2006, 12:11:33 »
se nasc copii sclipitori...ca sa se chinuie.
in urma cu cativa ani, a venit la scoala unde predam o mamica disperata. avea un baietel genial, care-ti spunea chestiuni de fizica si de chimie si...cine stie cate. acest copil nu era potrivit cu "Ana are mere" dar, pt a putea sa dea mai multi ani intr-unul singur, trebuia NEAPARAT sa faca clasa I. apoi, putea merge direct intr-o clasa mai mare. culmea e ca nu-i primeau scolile copilul in clasa I. cum aflau ca acest copil stie o gramada de lucruri, directorii realizau-brusc-ca au scoala plina si ca nu au cum sa-i primeasca dosarul de inscriere. de ce?! pai...pt ca ar fi putut pune invatatoarea in situatii neplacute(s-o intrebe ceva ce ea nu stie). bun, inteleg ca un copil "anormal" iti poate crea neplaceri, dar nu mi se pare corect sa pui biata mama pe drumuri, pt ca a avut proasta inspiratie sa nasca un copil de exceptie. ar fi putut merge la o scoala particulara, mi-ati zice. e, nu prea erau pe vremea aceea, plus ca poate femeia n-avea banii necesari. plus ca tot nu e corect.
existau scoli speciale, pt copii cu intarziere mentala etc, asa-zisele "scoli ajutatoare". acestea se tot desfiinteaza, copii respectivi fiind indrumati spre scolile normale. personal, mi se pare o greseala(sa nu dea nimeni cu rosii dupa mine...). dar de ce nu se fac niste scoli pt copii de exceptie? ceva gen "Colegiul Pro"?
am fost offtopic. scuze, dar m-am legat de ceea ce a scris Indianul!
cat despre Cleopatra Stratan...as lua-o acasa. mie-mi place si de ilustrul ei tata, dar fetita asta e uimitoare, intr-adevar!
traiesc, iar asta imi ocupa toata viata!

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 138
Muzica
« Răspuns #24 : August 31, 2006, 03:31:16 »
Joan Armatrading:" The weakness in me"

Ciudat, nu am gasit alt cantec interesant de doamna respectiva.

iuliana

• Vizitator
Muzica
« Răspuns #25 : Septembrie 14, 2006, 11:27:55 »
in ultima perioada am ascultat wagner, desi inainte nu prea ma omoram cu el, jennifer rush, shostakovich ca m-a facut vald curioasa, duke cvartet, darren hayes, si alti

Offline lurker

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 2
Re: Muzica
« Răspuns #26 : Septembrie 26, 2006, 12:00:12 »
Alternativa accuradio:

http://www.pandora.com

Enjoy!

Offline ari

• Admin
  • Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 17
« Răspuns #27 : Septembrie 30, 2006, 03:31:59 »
http://www.karadar.com/Default.htm
free mp3 classic si multe altele

in acest moment Paganini, Concertul Nr.1

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #28 : Septembrie 30, 2006, 04:40:37 »
Mama, ce de mp3-uri! Aproape toata muzica de camera a lui Beethoven! Multumim mult! :)

Offline ari

• Admin
  • Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 17
« Răspuns #29 : Septembrie 30, 2006, 04:50:13 »
cu mare drag!
singura problema cu care ma confrunt este ca sunt inregistrari mai vechi si nu intotdeauna conforme cu noile tendinte...

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 148
« Răspuns #30 : Septembrie 30, 2006, 08:29:02 »
Superb situl, Ari ! Multumim !
Despre faptul ca sint inregistrari mai vechi... ei bine, "mai vechi" nu inseamna "mai prost"...
Eu acum am downloadat de acolo niste arii cantate de Tito Schipa si m-a emotionat puternic felul in care canta, inca din primele secunde de cand i-am auzit. E prima oara cand il ascult. Nu e vorba de vocea in sine, ci de felul in care canta, de inflexiunile si intonatiile neobisnuite, particulare, pe care le schimba cu o usurinta si o gratie deosebita, de parca ar dansa vexat printre sunete, producand emotii.
E absolut fascinant.

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #31 : Octombrie 01, 2006, 05:26:01 »
Citat din: Vlad
http://www.youtube.com/watch?v=mV9moWCcfu0&mode=related&search=

Mai, cine e violonista asta extraordinara care cânta cu ei??? Am vazut-o cu Anderson si la un concert dedicat lui Mozart. E chiar remarcabila.

Cred ca o cheama Lucia Micarelli (http://www.luciamicarelli.com/index.php?pr=Bio)

http://www.youtube.com/watch?v=Yg0QvGBHkC0 (dar aici nu ea canta)

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #32 : Octombrie 01, 2006, 05:36:44 »
Am mai gasit niste linkuri interesante:

http://www.capurromrc.it/acetato/indexacetato.html   (are si cateva cantate de Tito Schipa... pe masura ce il ascult, ma indragostesc mai tare de vocea lui; si inca un tenor german cu o voce placuta - Luigi Bernauer)

Si

http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00004TVG7/stevenestrellaco
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00000B8MP/stevenestrellaco

care au niste mici fragmente (samples) ce se pot asculta.

E f interesant cum suna, dar ma intreb daca chia asa si suna muzica in antichitate sau reconstituirea e doar inventia (imaginatia) autorilor... ?

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #33 : Octombrie 01, 2006, 08:43:22 »
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B000000WYS/o/qid=984529568/sr=8-1/ref=aps_sr_cm_1_1/105-7208546-5230310

Ce ciudat suna. Si cam infricosator. Totusi, se spune ca unul din ei (Farinelli) a reusit cu vocea sa, sa-l vindece de depresie pe Filip al V-lea al Spaniei.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #34 : Octombrie 01, 2006, 08:49:53 »
Da, ea e! Multumesc mult, mada!

N-am vazut inca linkurile tale, dar pot sa-ti spun ca, din câte stiu eu, nu se stie cum era muzica in antichitatea greco-romana. Aproape nimic. Se cunosc instrumentele, insa nimic despre modurile muzicale, din lipsa de izvoare scrise. Exista tot felul de teorii si speculatii, care au inceput de la sfârsitul sec. XVI, când, incercând sa recreeze teatrul antic, despre care se credea ca era cântat, nu declamat, niste italieni au inventat, fara sa-si dea seama, opera...
Din pacate, nu se stie aproape nimic despre muzica Europei occidentale dinainte de secolele 8-9 d.Ch.! Muzica era "conservata" in mânastiri, repertoriul sacru nu era scris, ci invatat "pe de rost", ceea ce lua circa 10 ani din viata unui calugar. Din muzica bizantina si gregoriana timpurie am putea deduce câte ceva din muzica antichitatii, daca presupunem, fara prea multe dovezi, ca aceste doua "genuri" origineaza dintr-o sinteza iudeo-greaca.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #35 : Octombrie 01, 2006, 09:00:51 »
Ce ciudat, intr-adevar. Mereu mi-am imaginat ca vocea castratilor trebuia sa fi sunat cam ca cea a contra-tenorilor de astazi, dintre care unii iti taie respiratia pur si simplu. O bogatie sonora impresionanta, cu nuante afective, dupa parerea mea, mai numeroase si mai intense decât cele ale marilor soprane. Lor le lipsesc receptorii de hormoni androgeni la nivelul laringelui, cred.
Insa vocea lui Moreschi, cât se mai aude pe intregistrarea aceea veche de un secol, suna cu totul altfel.

E greu sa ne imaginam cam ce insemna sa fii castrat in epoca lui Farinelli, dar cred ca avem un model foarte asemanator astazi: Hollywoodul. In secolul 18, in Italia se produceau sute de opere pe an, si erau imitati de toate tarile care se respectau. Operele in sine, majoritatea, erau golite de un continut artistic valoros, in schimb sopranele si mai ales castratii erau super-vedete, extrem de bogate, dorite si invidiate. Multa stralucire si putina arta.

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #36 : Octombrie 01, 2006, 09:24:30 »
Da, ea e!

LOL   Mai ce ochi ai tu dupa femei.... !  ;)

Uite eu nu i-am tinut minte figura, iar ca sa o recunosc doar dupa vioara cred ca e exagerat sa poata cineva...

Dar tu.... ei, ei...

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #37 : Octombrie 01, 2006, 09:29:24 »
in schimb sopranele si mai ales castratii erau super-vedete

Dar sopranele nu erau tot castratii pe vremea aceea ?

http://wa.essortment.com/castratihistory_rzna.htm

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #38 : Octombrie 01, 2006, 09:39:23 »
din câte stiu eu, nu se stie cum era muzica in antichitatea greco-romana. Aproape nimic. Se cunosc instrumentele, insa nimic despre modurile muzicale, din lipsa de izvoare scrise. Exista tot felul de teorii si speculatii, care au inceput de la sfârsitul sec. XVI, când, incercând sa recreeze teatrul antic, despre care se credea ca era cântat, nu declamat, niste italieni au inventat, fara sa-si dea seama, opera...
Din pacate, nu se stie aproape nimic despre muzica Europei occidentale dinainte de secolele 8-9 d.Ch.! Muzica era "conservata" in mânastiri, repertoriul sacru nu era scris, ci invatat "pe de rost", ceea ce lua circa 10 ani din viata unui calugar. Din muzica bizantina si gregoriana timpurie am putea deduce câte ceva din muzica antichitatii, daca presupunem, fara prea multe dovezi, ca aceste doua "genuri" origineaza dintr-o sinteza iudeo-greaca.

Atunci chestiile astea sint pure speculatii ?

http://www.stevenestrella.com/composers/index.html?ancientmusic.html

Si insemnarile despre cum se canta psalmii sint iarasi interpretari ? Oare chiar exista insemnarile respective ? De unde stiau ca se refera la indicatii despre cantat si nu la altceva ?

In fine, mereu m-am intrebat CUM se cantau psalmii pe vremea aceea; care e "sunetul original" , linia melodica originala ?...

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #39 : Octombrie 01, 2006, 09:45:44 »
Chiar, oare CAND au fost inventate notele muzicale ? Bineinteles nu in sistemul in care sint ele acum, insa intr-un sistem in care sa imparta formal sunetele astfel incat sa poata fi reproduse cuantificat cat mai fidel. Si de cand dateaza prima dovada scrisa a unui astfel de sistem de notare ?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #40 : Octombrie 01, 2006, 10:05:23 »
Femeile nu aveau voie pe scena doar la inceputuri. De exemplu, Aloysia Weber (1764-1839), prima iubire a lui Mozart, a fost o faimoasa soprana a timpului ei, jucând in multe din operele lui Mozart, intr-o Viena foarte catolica.

Despre muzica antica, sursa pe care o indici tu vorbeste despre "educated guesses about the sound of ancient Greek music". Teorii exista multe. Ca de obicei, când exista multe teorii, raspunsul ramâne necunoscut :)

Despre istoria notelor, din câte stiu eu, ea e indelungata. Se pare ca Pitagora a remarcat primul similitudinea dintre notele cu frecvente dublate. Daca dublezi frecventa unui sunet, de ex: do, obtii primul sau armonic, care se cheama tot do, pentru ca seamana mult...Gama, asa cum o stim astazi, a fost introdusa in evul mediu, dar n-am gasit cine a introdus-o primul; oricum Boethius a fost primul care a avut ideea sa noteze sunetele cu litere, pentru muzica sacra, pe la 500 si ceva d.Ch.

Prima nota din scala cromatica a fost si bemol, introdus ca sa se evite "diabolus in musica", intervalul fa-si, cvarta marita disonanta care era considerata, din motive care-mi sunt necunoscute, diabolica, muahahaha  ;D....Probabil ca disonanta ei s-ar fi simtit in cântul sacru gregorian, deranjând credinciosul. De altfel cuvântul "bemol" vine din germana, "B moll", adica B moale (exact si bemol).
Sistemul "cu litere" e inca folosit in tarile germanice/anglo-saxone, cum se vede daca va uitati pe orice CD. Cât despre latini, lor nu le-a placut pasamite, era greu de memorat. Asa ca unui italian de prin secolul XI i-a venit ideea sa inlocuiasca notele cu primele silabe din versurile unui imn sacru, ca formula mnemotehnica:

Ut queant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Famuli tuorum,
Solve polluti
Labii reatum,
Sancte Johannes

Ce chestie, să intri în istorie şi să rămâi acolo peste 1000 de ani (şi probabil mult mai mult), doar fiindcă ai inventat o formulă mnemotehnică :) Îl chema Guido d'Arezzo.
Asadar, numele notelor de astazi au 1000 de ani vechime. In loc de "do", se spunea "ut". Francezii inca mai folosesc "ut". Un alt italian s-a gândit mai târziu sa inlocuiasca "Ut", care-i suna urât, cu "Do", pe el chemându-l Domenico...Imi scapa numele de familie.

Uf. Ma dor mâinile. Am scris f repede, sper ca n-am facut multe greseli, editez mai târziu :)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #41 : Octombrie 19, 2006, 04:48:51 »
Concertul pentru vioară şi orchestră de Samuel Barber. Exact, cel cu Adagio-ul. Foarte frumos şi uşor de digerat. Eu am varianta cu New York Philarmonics/Bernstein/Isaac Stern.

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
« Răspuns #42 : Octombrie 20, 2006, 12:02:04 »
Do e-o doamna foarte grasa
Re, un rege mustacios,
Mi, o mica turturica,
Fa, un falnic chiparos..
Sol, un soldatel de plumb,
La...
Si.... (am uitat....)...

Pe muzica din "Sunetul Muzicii"

Offline Indianul

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 92
  • ramas bun...
« Răspuns #43 : Octombrie 20, 2006, 06:02:44 »
Sa ascultati "Vara Simfonic" al lui Tudor Gheorghe. In mod cert cel mai bun album al lui. Va recomand Lino Leano, Sara pe deal si Seara pe malul Jiului.
ramas bun...

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 117
« Răspuns #44 : Octombrie 21, 2006, 02:57:03 »
Pe mine nu ma lasa sa descarc de pe karadar. Sau nu stiu eu cum sa procedez.
..si iubita era, fara a prinde chiar de veste, fata verde, din poveste...

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #45 : Octombrie 28, 2006, 01:54:30 »
Va multumesc tuturor pentru linkuri....am treaba acum...de inrosesc firul.....:)))

Loreena McKeenit ati ascultat? recomand Tango to Evora.
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #46 : Octombrie 28, 2006, 01:47:26 »
Mi se pare mult prea monotona, piesa aia. Mi-a placut totusi ultimul ei album (am uitat cum ii zice), in care incearca sa adauge elemente bizantine in vocalizele ei. Preferatul meu ramâne insa un album mai timpuriu: "To drive the cold winter away". E mult mai cald,  mai sincer, cu mai putine efecte speciale. Cica acum ar lucra la un nou album, ca n-a mai scos unul de vreo 10 ani.

Daca e vorba de muzica "traditionala", ce parere aveti de Grigore LeÅŸe? Mie imi place, un pic cam teatral, dar cu siguranta interesant. Desi ce face el numai folclor nu se cheama, foloseste teme si moduri foarte autentice, unele probabil stravechi, dinainte de adstratul slav, si poate si de cucerirea romana.

Offline Mira

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 93
« Răspuns #47 : Octombrie 28, 2006, 02:33:23 »
Lese isi spune "rapsod"; intr-adevar, cantecele sale par asa de stravechi, poate de-asta cuceresc. Mai e si vocea stranie, un pic trista, de parca atunci cand il auzi cantand te afli "acolo", intr-o lume (natura)  pe jumatate aici, pe jumatate in trecut ("canta cucul, bata-l vina...")

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #48 : Octombrie 28, 2006, 04:58:53 »
Vocea lui are o ornamentica deosebita. In general, cea mai raspandita si spectaculoasa ornamentica este cea de tip gitan, impinsa la extrem, la virtuozitate, pana cand paraziteaza intreaga melodie. La LeÅŸe e o cu totul alta ornamentica. Un etnolog, Sachs, mizand pe postulatul conform caruia intreaga muzica a avut la origini un rol exclusiv sacru (etimologia recenta o arata: carmen, incantatio, etc.), propunea ca rol originar al ornamenticii muzicale acela de "masca a vrajitorului", care il apara pe acesta de efectele secundare ale incantatiilor sale, de "duhuri rele".

Offline Indianul

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 92
  • ramas bun...
« Răspuns #49 : Octombrie 28, 2006, 08:55:11 »
Eu, eu. Eu sunt cu Grigore Lese. De cand a murit idolul meu Liviu Vasilica(Dumnezeu sa-l odihneasca), l-am descoperit pe Grigore Lese. Desi nu se apropie de Vasilica, are tot un stil arhaic de cantat. Liviu Vasilica canta "din piept" cum se numeste, cu chiote care faceau acele studiourilor de inregistrari s-o ia razna. Lese este reprezentantul cantatului "cu noduri". Am toate albumele lui:"Cantece de catanie", "Horile Vietii", "Asteptand Craciunul". Are un stil de cantat vechi, specific dacilor liberi. Perefaretele mele sunt "Cantec despre Bucovina" si "Cantec de catanie". Cand ascult "Cantec de catanie", ma visez pe crestele muntilor strigand cat ma tin plamanii cantecul si apoi ma trezesc ca-l cant in gura mare-n camera, de ma aud toti vecinii.
ramas bun...