Autor Subiect: Prietenie  (Citit de 1357 ori)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
Prietenie
« : Aprilie 19, 2006, 08:00:50 »
Citat din: "danya"
cat de palpitant poate fi sa tot descoperi oameni? bun! si daca ii descoperi , ii diseci ii stii in amanunt si amanunte ce faci cu asta? detaliile favorizeaza cresterea atasamentului , afectivitatii directionate ? probabil. si atunci iti pasa de ala de ti-e prieten si el la nevoie se cunoaste si ii pasa si lui, si uite asa ne gandim de de fapt nu suntem singuri pe pamantul asta si cineva might give a damn.

Eu sunt de parere ca nu-ti alegi prietenii, ca prietenia e intâmplatoare si impetuoasa ca dragostea, cu avantajul ca nu trece cu timpul si nu e nevoie sa-l vezi des pe prieten.  (ma refer la prietenie, nu la semiprietenii, amicitii, etc.) De fapt, prietenia este dragoste. Asta e palpitant la prietenie :) Nu exista decât un singur tip de dragoste pe lumea asta.

Din cauza asta eu n-am asteptari de la prieteni. Nu cred ca " prietenia la nevoie se cunoaste". (Ceea ce nu inseamna ca nu apreciez ajutorul prietenilor.) In momentul când am un prieten, când sunt sigur de prietenia lui, ea nu mai poate fi distrusa de absenta. Desigur, ii simt lipsa, mi-e dor de el (sau de ea), dar e intr-un fel suficient doar sa stiu ca exista.

Oare e bine sa "aprofundezi" un prieten? Si in ce fel? Acum multi ani eram socat citindu-l pe Toma d'Aquino, cum ca, pentru a iubi un prieten, trebuie sa te departezi de el. Sunt cumva de acord cu asta. O prea mare apropiere, o cunoastere intima conventionala, prezinta riscul de a strica o prietenie, sau cel putin de a ne orbi, de ne face sa uitam miracolul prieteniei. Nu cred ca "detaliile favorizeaza cresterea atasamentului , afectivitatii directionate". Cu un anumit recul, ele pot fi frumoase, sau transfigurate de dragoste.

Cu cel mai bun prieten al meu, nu trebuie sa vorbesc nimic. E suficient sa fim impreuna, tacuti, la o bere, la aceeasi masa, sau in colturi opuse ale lumii. Suficient ca sa ne bucuram unul de altul, sa nu fim singuri.

Scuze pt. repetitii, sunt cam obosit. :)
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
Prietenie
« Răspuns #1 : Aprilie 19, 2006, 09:28:50 »
mi-as dori mult sa te combat , dar cam pe la aceleasi concluzii am ajuns si eu.
speaking of mister versus cunoastere intim amanuntita -  la fel si in dragoste. tu vlad, cred ca esti un idealist, un visator( nimic nou nu e prima data cand ti se spune) insa desi apreciez prietenia aia de care spui tu, n-as numi-o totusi prima si ultima forma de dragoste.
dar cu siguranta intra la formele de relatii umane cu mare durabilitate si libertate in timp .
 insa as putea spune ca descoper  sensuri noi ale iubirii in fiecare moment, mergand de la extazuri pana la ura si tecand prin indiferente, plafonari , uitari si altele. niciodata insa regrete.

scuze ma aberez dupa niste vin.:)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Prietenie
« Răspuns #2 : Aprilie 19, 2006, 11:33:55 »
Or fi mai multe deghizari ale dragostei, e o chestie culturala care se schimba in timp, dar, pâna la urma, cred ca nu exista decât o singura dragoste. Calitativ, in esenta.

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 117
Prietenie
« Răspuns #3 : Aprilie 29, 2006, 01:16:36 »
Care sunt resorturile prieteniei?
Aceleasi gusturi? Aceleasi idei? Acelasi mod de viata? Empatie? Sinceritatea?
Unde se depaseste pragul acela psihologic de individualism din fiecare dintre noi?
Cum intretii prietenia? Cum o dezvolti? Cum o savurezi?
Sunt diferite prieteniile intre aceleasi gender? Exista sau nu prietenie intre femeie si barbat?  
E adevarata zicerea: putini prieteni dar buni? daca sunt prea multi totul se dilueaza?
Care e diferenta fata de amicitie? Sau fata de camaraderie?
..si iubita era, fara a prinde chiar de veste, fata verde, din poveste...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Prietenie
« Răspuns #4 : Aprilie 30, 2006, 09:23:37 »
Fata verde, n-am idee.

Majoritatea prietenilor mei au alte gusturi, alte idei, alt mod de viata. Presupun ca trebuie sa existe ceva in comun pâna la un punct, dar nu e necesar prea mult.
Empatie? In ce sens? Empatia e un lucru intre oameni in general, pentru prietenie e nevoie de mai mult.
Sinceritate? Presupun ca sinceritatea e o conditie necesara in prietenie, dar in nici un caz suficienta.

Io zic ca dragostea e conditia necesara si suficienta in prietenie. Dar intr-un fel asta inseamna sa ocolesc raspunsul, explic un mister prin altul. As mai putea sa mai spun ca dragostea si prietenia sunt tendinte firesti umane, dar asta nu explica de ce unii oameni ne sunt prieteni, altii nu.
O fi o chestie cosmica.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
Prietenie
« Răspuns #5 : Mai 01, 2006, 12:52:41 »
Spre rusinea mea, nu-mi mai amintesc cine a zis "Prietenia e un suflet in doua trupuri.", asa ca trebuie sa scriu : (Aristotel (?)) :-)
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline Doll

• Tânara calfă
  • **
  • Mesaje postate: 20
Prietenie
« Răspuns #6 : Mai 01, 2006, 06:39:50 »
Citat din: "dustweaver"
Spre rusinea mea, nu-mi mai amintesc cine a zis "Prietenia e un suflet in doua trupuri.", asa ca trebuie sa scriu : (Aristotel (?)) :-)

yup  :-D  http://ro.wikiquote.org/wiki/Aristotel
he first human who hurled an insult instead of a stone was the founder of civilization. (S. Freud)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Prietenie
« Răspuns #7 : Mai 01, 2006, 08:18:46 »
Bravo, dusty :)

Privind prieteniile in functie de sexul prietenilor. Cu siguranta exista diferente, dar sunt minore. Acum mai multi ani credeam ca prietenie adevarata intre persoane de sex opus nu exista, ca e mereu o tensiune "sexuala" care nu poate fi eludata, ca o astfel de prietenie fie dispare, fie degenereaza intr-o amourette :)

Mai cred si acum in "tensiunea sexuala", dar mi se pare o chestie de suprafata, irelevanta, mai curând sociala si dependenta de cultura. Pentru mine, exista un singur fel de dragoste.
In vremea lui Aristotel nu era diferenta asta oficiala si artificiala intre iubiri. Prietenii puteau sa aiba si o viata sexuala impreuna, indiferent de sex :) (Desigur, asta nu se mai poate azi si nici nu mi-o doresc, brrr, dar am dat exemplul de dragul argumentatiei.)

Trimitere si la conceptul de "prietenie indragostita", a lui Milan Kundera (l-a copiat si patapievici, fara sa zica de unde.)

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
Prietenie
« Răspuns #8 : Mai 01, 2006, 09:09:33 »
Definitie primita, la cerere :-), pe messenger : "Prietenia este atunci cand primesti cand nici nu gandesti un semn de viatza de la cineva si te intreaba de viata si sanatate". :-) Mi-a placut foarte mult, e sincera si corecta.

Cred ca pana la urma ii consider prieteni pe aceia (nu prea multi si destul de scumpi la vedere ;-)) in prezenta carora ma simt confortabil. (Btw, as far as I see it, "tensiunea sexuala" nu prea intra la capitolul confort, dar asta e alta poveste si, negresit, chiar daca, printr-un accident neprevazut, apare, in cele din urma trece, taica, trece - cu varsta macar  :-D).
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
Re: Prietenie
« Răspuns #9 : Octombrie 21, 2006, 12:33:29 »
Se spune ca prietenii te cunosc uneori din primele minute poate chiar mai mult decit unele rude in o viata intreaga.

Sunt de acord.

Pastrati-va intotdeauna prietenii adevarati.....pentru ca sunt asa de rari.
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline iuliana

• MeÅŸter
  • Mesaje postate: 307
Re: Prietenie
« Răspuns #10 : Februarie 09, 2007, 10:29:03 »
cum zicea anouk aime intr-un documentar difuzat pe hbo, in prietenie nu astepti dezamagirea, dar cel mai ciudat e co o primest.

totul e pe interese, nu stiu cat tine o prietenie cu adevarat.