Foarte interesant. Dustw, te-ai delectat vreodata cu Cartea lui Enoch?
Am gasit o interpretare a 6.1-2, in care "fii lui Dumnezeu" sunt descendentii dreptcredinciosi ai lui Set (urmatorul fiu al lui Adam si al Evei), iar "fiicele oamenilor" sunt descendentele "pacatoase" in linia lui Cain. O alta interpretare, mai generala, ar fi ca "fii lui Dumnezeu" erau toti drept credinciosii, in timp ce "fiicele oamenilor", toate desfrânatele.
Cuvântul original, tradus "uriasi", ar fi "nephilim", "cei decazuti". Dati un search pe google cu "nephilim" si veti deschide o poarta catre un ocean de extraterestri, locuitori ai Atlantidei, vampiri, si alte gogomanii.
Raspunsuri mai amanuntite ar putea fi cautate in textele antice necanonice (dar care sunt canonice, de exemplu, in Biserica Ortodoxa Etiopiana), cum ar fi
Leptogeneza si mai ales
Cartea lui Enoch. Aceasta din urma probabil ca ar avea astazi succesul unui roman Fantasy

. E o adevarata placere sa o citesti. Conform ei, o legiune de ingeri, greceste numiti Grigori ("observatorii" cred ca s-ar traduce), condusa de Samyaza, a fost trimisa pe pamânt sa aiba grija de oameni. Insa acestia s-au indragostit de femeile umane, he, he, he. Asa ca s-au hotarât sa ramâna pe pamânt si sa-i invete pe oameni tot felul de chestii care sa le faca viata mai usoara. Copiii lor cu oamenii erau acesti Nephilim. Uriasi mostruosi, acestia au inceput sa se razboiasca si sa faca ravagii.
Ciudat, in Biblie ei sunt totusi descrisi ca niste "viteji", niste eroi faimosi, nu ca niste monstri distrugatori.
Insa in cartea lui Enoch, ei erau oribili, si impotriva lor Dumnezeu a trimis potopul, chiar la cererea oamenilor ingroziti. Au murit toti in potop, oamenii si animalele supravietuind datorita lui Noe, avertizat din timp de Dumnezeu. Grigorii, fiind ingeri, n-au murit, insa au fost legati si vor ramâne astfel pâna in ziua de apoi. Desi, in Leptogeneza, Dumnezeu le-ar fi dat dreptul catorva dintre ei sa bântuie pamântul ca demoni, dupa potop.
Printre alte legende privind fiinte primordiale, altele decat Adam si Eva si urmasii lor, mai e si cea a lui Lilith, onokentauros in Septuaginta.
Am adus aminte de aceste povesti frumoase, pentru ca sunt frumoase, chiar romantice. Trebuie sa ne aducem aminte de bogata mitologie mesopotamiana, cu care aceste povesti par a fi inrudite. Si de faptul ca Eliade a demonstrat ca evreii ar fi fost la orgine politeisti, ei evolutia lor naturala ar fi fost polisemita, daca n-ar fi existat influenta unei elite minoritare, dar decise, care sa fi impus monoteismul. Intr-un fel, cam ca in istoria celuilalt mare popor semit, cel arab, care a evoluat de la polisemitism la monoteism. Ramasitele de politeism, conservate si in folclorul iudaic, ar fi, dupa parerea mea de amator, explicatia acestor neconcordante misterioase din Vechiul Testament.