Autor Subiect: copilaria  (Citit de 1764 ori)

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
copilaria
« : Aprilie 27, 2006, 03:11:29 »
ascult pe Stratan cu a lui "Copilaria" si zâmbesc amintindu-mi pe propria copilarie năstruşnică de la Plostina

Îmi aduc aminte când
Îi făşeam la mâţă vânt
Şî zbura ca pasărea
Dar chica ca mazărea de pi casă jos..
Şî dacă mâţa mai trăie
Şî dacă mai pute merje
Noi de codiţa mo'le
Legam conserve go'le
Sî tăt iera frumos, frâmos...

Mama me, tatăl meu
Nu ma bateţi, nu-s de vină ieu
Mâţa cred ca sângură vrea
Să să-nveţe a zbura
Drept ca fratele jos
Trebuia s-o prinda dar n-o fost
Şî mâţa cand ne vede
NiÅŸi amu' nu-i vine-a crede
Că aşe şeva o fost...

Şî mâţa cand ne vede
Că aşe şeva o fost...

Unde-s Doamne zilele
Când ne scăldam cu cânele
Când el la suprafaţă
Vreia, da' noi cu-o aţă
Îl mai ţâneam sub val
Si cânele făşea 'Bâl-bâl'
Dar noi râdeam ca şei nebuni
Şî pântre apa verde vedeam ca nu se vede
Noi scoteam la mal la mal.

Mama me, tatăl meu
Nu ma bateţi, nu-s de vina eu
Cânele cre' ca sângur vrea
Să înveţe a-nota
Drept ca fratele o vrut ca sa-l scoată
Cred că n-o putut
Şî cânele cân' ni vede
Câtă apa o baut.

Şî cânele cân' ni vede
Câtă apa o baut.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
copilaria
« Răspuns #1 : Aprilie 27, 2006, 08:55:34 »
Bun topic.

Eu am avut o copilarie bucuresteana, dar frumoasa si lunga. Pe maidan pâna la 10 noaptea. Jucam cocozbisnitzata (sau cocozbijnitzata), un joc inventat de noi care implica o fugareala generala, cu catarat pe garduri si pe case si prin copaci. (De-asta ramasei cu gura cascata când vazui ca si Cartarescu ala inventase o vrajitroaca) Eram mai multi. Inainte de asta ne jucasem de-a submarinul: tot maidanul era un vast submarin care calatorea printr-un ocean fara capat, pen'ca citisem Jules Verne (nu's daca aveam mai mult de 6-7 ani, da nu exista tv).
Mahalaua era plina de pisici vagaboande pe care le vânam copios. Eu unul, din cauza numeroaselor pisici care veneau la geam când eram bebelus, stiam pisiceasca inainte sa vorbesc româneste, si eram vânator sef.
Strada noastra nu avea capat, sau, mai bine zis, avea un capat catre rasarit, pe unde nu prea ne aventuram, si un capat pe unde rasasarea planeta Venus (sau cel putin asa ne povestise careva). Aveam 2 tei imensi si un castan si mai mare, mai exista tustrei si azi.

Copilaria mi s-a terminat de tot de-abia la 16 ani, când colegii de copilarie plecara sa se imprastie prin cele patru zari ale lumii, pe-acolo, prin tarile voastre.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Concitadin
copilaria
« Răspuns #2 : Aprilie 27, 2006, 09:34:12 »
io am avut o copilarie duala: una in Ploiesti in cartierul Nord, la Spitalul Judetean (capatul actualului tramvai 101, pe vremuri erau autobuzele 24 si 43 barat - nu ma intrebati de ce era barat), si una in Plostina, in creier de munti Buzoieni.

Copilaria din Ploiesti a fost fascinanta de ce? - blocul in care m-am nascut, pe strada Brumarelelor, este ultimul bloc la iesirea din oras (vezi aici, marcat cu sageata galbena, dunga aia neagra e blocul meu). In spatele blocului ("in spate") era liziera de copaci ca o padure si campul (grau, porumb, etc.) In fata blocului ("in faţă") era strada cu masini parcate, asfalt, Alimentara, cartierul, "orasul". A fost un mixaj nemaipomenit, intre natura din spate si orasul din faţă. In spate ne jucam cu indienii (d'aia de plastic) si masinutele, joaca rezumandu-se la construit case si forturi si garaje la nesfarsit (era un damb de pamant de vre-un metru jumate inaltine si trei diametru, in cursul anilor a fost sapat bucata cu bucata), ne faceam corturi si hamace ne jucam de-a indienii (si evident de-a Tarzan si de-a Omul din Atlantis si de-a nemÅ£ii si - vlad, o sa zambesti - de-a submarinul). Si evident fotbal.  In spate erau si "Å£evile" (Å£evi de apa calda si rece, paralele, puse pe niste piedestale de beton de cca un metru, invelite in vata de sticla si tabla, care mergeau de-alungul intregului cartier, toata linia aia verde din poza de mai adineauri - nu-mi pot imagina copilaria fara "Å£evi" ("bulane", cum le spunea Mircică, un copil mai mic ca noi care venea vara la bunici si nu putea zice "burlane", sprea infinita noastra distractie). cand am mai crescut un pic am avut prima aventura din viata mea, mers pe tevi pe toata lungimea lor, pana la Complexul Mare (cred ca peste un kilometru si ceva, cat e dunga verde in poza).
In fata ne jucam "capace" si "ruble" si tenis de picior si exploram cartierul (ne limitam la strada noastra cel mai adesea, strada perpendiculara pe a noastra, pe care ne duceam la Alimentara si la scoala, era teritoriul "altora", nu prea il calcam cu joaca). In fata si spate ne jucam pititea si "pac-pac" - cine stie ce e aia "pac-pac"?

La Plostina... alta data.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
copilaria
« Răspuns #3 : Aprilie 27, 2006, 11:37:44 »
Io stiu ce e pac-pac!

Auzi tapire :) :) :) , nu cumva in spatele blocului tau era cam asa ceva?

Asa e in spatele blocului lui bunica-miu. :) Unde m-am jucat de câteva ori, in copilarie. Pe scari mai exista inca un afis de pe vremea lui Ceausescu:

Cumva ai fost vecin de bloc cu bunica-miu?  :whistle:

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Concitadin
copilaria
« Răspuns #4 : Aprilie 28, 2006, 03:16:37 »
vlade, esti formidabil
Ne-om fi si jucat impreuna in copilarie (daca-mi mai si spui ca bunicul tau avea un pekinez numit "Codiţă"....)
La ce scara sta bunicul tau? Poza vad ca e facuta de la scara D sau E...Eu stau la scara B (in partea din stanga a pozei se vede ca tevile fac un cot - acolo e "spatele" meu). Chiar in fata la scara de unde e facuta poza (in dreapta instalatiei aia din poza) era terenul nostru de fotbal dintre pomi.

Cred ca si la mine pe scara mai sunt afisele alea.....

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
copilaria
« Răspuns #5 : Aprilie 28, 2006, 09:04:33 »
Nop, n-avea pekinez din pacate :) E dragut totusi labirintul asta de carari al vietii :)

iuliana

• Vizitator
Re: copilaria
« Răspuns #6 : Octombrie 18, 2006, 06:10:33 »
ACUM imi dau seama am avut o coplirie nu naspa dar cam idioata

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #7 : Octombrie 18, 2006, 09:28:02 »
Well, toate copilariile sunt altfel decat ni le repovesteste propria nostalgie.

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 117
« Răspuns #8 : Octombrie 18, 2006, 10:45:46 »
Era vara. In curtea bunicii era o cada de fonta antica plina cu sticle si borcane prafuite. Eu am spalat cu grija sticlele, pe dinauntru si pe dinafara, si le-am asezat unele langa altele ca pe niste popice. Apoi bunica a venit de pe unde era dusa si am mers cu caruciorul de butelii sa vindem sticlele si borcanele la centrul de primire.
Am facut banii fifty-fifty. Am cumparat un parfum pentru mama, o batista mare pentru tata si o esarfa pentru bunica. Si o gentuta de vinilin pentru mine.

Imi preparam singura coctailuri in care amestecam tot ce gaseam prin rafturile si frigiderul bunicii: sirop de brad, sifon, socata, esenta de trandafiri si de fistic si, culmea indraznelii, un dop de lichior dulce si slab din coji de portocale. Si cuburi de gheata si felii de lamaie. O data am pus si masline. Si praf de inghetata.

O data aveam parul lung si strans intr-o coada trasa de mama printr-o gaura facuta in palaria de soare.

Altadata aveam gluga de la jacheta plina de dulciuri. Puse acolo de un lungan caruia ii povestisem in autobuzul 24 cum se fac copiii: "barza vine pe la oameni si ocheste pe cei gata sa fie mame si tate. Apoi te face mic-mic cat un patrunjel de mic. Apoi te pune in supa pe care o mananca mama atunci la masa. Si mama: Hap!"
..si iubita era, fara a prinde chiar de veste, fata verde, din poveste...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #9 : Octombrie 19, 2006, 08:28:24 »
 :)

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Concitadin
« Răspuns #10 : Octombrie 19, 2006, 11:57:26 »
Citat
Am cumparat un parfum pentru mama, o batista mare pentru tata si o esarfa pentru bunica. Si o gentuta de vinilin pentru mine.

si pentru surioara/fratiorul mai mica/mare? sau nu ai impartit bunica cu nimeni?

chiar, apropo de copilarie, cum ati descrie voi cei are ati fost singuri la parinti copilaria prin prisma "eu nu am un frate/sora"?

iuliana

• Vizitator
« Răspuns #11 : Octombrie 22, 2006, 05:44:48 »
nu stiu copilaria mea am petrecuta cu fratii si verisorii, pe noi ne a crescut mamaie, a avut si partile frumoase dar si urate, mie imi placea cand ne jucam pitulusul si faceam gropi, era frumos, stiu ca veneam toata plina nomol acasa si mamaie ma certa.

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #12 : Octombrie 22, 2006, 08:04:39 »
Nu stiu de ce, festele memoriei probabil, eu nu-mi aduc aminte din copilarie de nici o cearta. Sigur eram si certata si urechiata dar nu-mi amintesc decat sentimentele fabuloase de bine. Vorbesc de etapa copilarie nu pre adolescenta. Fiinta aceea mica si libera si indrazneata (pe care o invidiez si acum), traieste inca adanc ascunsa in mine, alcatuita din doar senzatii  bune.
Mancam cirese cu mamaliga in cires, pictam bluzele albe cu suc de cirese amare, faceam alchimii ciudate deasupra recipientelor in care preparam mancarurile complicate pentru Print si Printesa (in jocul acela al gastii de copiii eu eram invariabil trimisa la bucatarie  :D, n-am fost niciodata Printesa dar era ceva firesc, nu simteam nici o nedreptate).
Singura data cand m-am suparat a fost la gradinita cand 4 din colegele mele cu mamici insistente au personificat cele 4 anotimpuri, eu eram vesnicul fulg de nea, am suferit teribil ca nu port si eu vestmintele acealea sclipitoare si magice. Si azi eu sunt (in zadar) impotriva serbarilor de felul acesta, n-o fi buna nici uniformizarea dar parca totusi...
Singura jucarie pe care n-am capatat-o si pe care mi-am dorit-o teribil pe la 5 ani a fost o papusa mare cat mine. Si acum mi-o doresc.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #13 : Octombrie 22, 2006, 11:25:36 »
Fiinta aceea mica si libera si indrazneata (pe care o invidiez si acum), traieste inca adanc ascunsa in mine, alcatuita din doar senzatii  bune.

Off topic: îmi plac posturile dumneavoastră  ;)

Offline FataVerde

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #14 : Octombrie 23, 2006, 09:05:41 »
Citat
Am cumparat un parfum pentru mama, o batista mare pentru tata si o esarfa pentru bunica. Si o gentuta de vinilin pentru mine.

si pentru surioara/fratiorul mai mica/mare? sau nu ai impartit bunica cu nimeni?

chiar, apropo de copilarie, cum ati descrie voi cei are ati fost singuri la parinti copilaria prin prisma "eu nu am un frate/sora"?

Nu am impartit bunica cu nimeni o buna bucata de timp. Apoi cu un verisor nazbatios care ma invata numai prostii (de exemplu sa intru in balta de pe drum, sa ma asez in fund in apa si sa dau din maini si din picioare in noroiul acela greu de scos de pe haine ulterior sau sa topai in patul bunicii incaltata cu adidasii). De la el am ramas cu obiceiul sa culeg pietre plate.

Offline wondering

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 9
  • till I pray, the dream is gone
« Răspuns #15 : Octombrie 23, 2006, 11:06:42 »
flash-uri:camera racoroasa a bunicilor, parfumul trandafirilor de vara, soba cu comori- borcanele cu dulceata din cirese negre.nu reuseam niciodata sa mint- aveam o multime de pete de dulceata pe tricou, in plus nu reuseam sa o conving pe buni ca sor-mea halise juma' din borcanul de dulceata.zorile anumitor nopti, asteptam cu emotie puii de gaina.dimineata devreme, pe la 4-5, ii culegea intr-o caciula veche de blana, apoi ii aseza in pat, linga mine.pina dimineata cand se uscau si deveneau bulgarasi pufosi de soare piuitor.nu mai dormeam de emotie-bagam mana printre ei, stranind piuituri speriate.fii cuminte, ma dojenea buni...dar mana mea isi aminteste fragilitatea si moliciunea aurie...cand ma simt vulnerabila, imi amintesc de puii din caiula...exista cineva care avea grija d ei...

iuliana

• Vizitator
« Răspuns #16 : Octombrie 24, 2006, 03:31:44 »
nu stiu, copilaria e ceva special, in ea descoperim dragostea, descoperim lumea, si ne bucuram si ne suparam pt toate lucrurile minore, probabil de aia ma comport inca ca un copil pentru ca mi-e greu sa ma despart de copilarie si senzatiile sale.

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #17 : Octombrie 28, 2006, 01:33:08 »
De mic am fost un copil cuminte....sa va povestesc doar cateva din pataniile mele.....sa vedeti si voi...

Povestea incepe la camin...unde am observat eu ca daca un copil facea ceva mai deosebit toti se luau dupa el...si am inventat un joc in timpul mesei de pranz...care da drumul mai repede la farfurie jos.....va dati seama ce a iesit.

In clasa intii alergam dupa fete sa le pup....si ele nu ziceau nimic saracele...ba chiar se mai lasau prinse.  ::)

Pe la 12 ani facusem o cazemata intr-un canal  dezafectat din care puteai intra direct in boxa blocului si aveam acolo lampa chibrite jurnal si toate cele trebuiciase omului...

Pe la 14 in impins sania de pe balcon de la etajul 9 sa  vad cum pica.....a picat...direct in parbrizul masinii unui vecin.

Odata cu chimia am inceput cu un vecin sa facem explozibili....noroc ca ne-a trecut repede...ca vroiam sa facem si noi nitroglicerina...cumparasem deja compusii...adica glicerina de la farmacie si nitrat de la ferometal....asta a tinut pina la aparitia orelor de fizica unde ne-a predat laserul....am facut noi rost si de componente pentru asta...gasisem niste carti de specialitate care le descriau in amanunt, numai chestia aia de opreste raza nu o gasisem...era ceva din metal nobil...titaniu sau nu stiu eu ce mai era.

A...si era sa uit....ne placea sa aruncam avioane din hartie la care le dadeam foc la coada si ziceam ca le-au nimerit nemtii.....unul a nimerit in picaj direct in balconul vecinului de la 1...care culmea facea curatenie in casa si mai scosese din ale casei pe balcon...a ars un dulap....si ceva haine.... ??? :-[

daca imi amintesc mai va zic..

a..si asta e tare...eram la tara si pe un camp facusera oamenii caramizi din alea de chirpici....eram cu verisoara-mea....si le-am lasat amintire pe fiecare caramida cite o urma de talpa...de fapt erau 2 tipuri...una mai mica si una mai mare...

"unde esti copilarie cu padurea ta cu tot?"
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
« Răspuns #18 : Octombrie 28, 2006, 05:29:46 »
When I was a child I caught a fleeting glimpse,
Out of the corner of my eye.
I turned to look but it was gone.
I cannot put my finger on it now.
The child is grown, the dream is gone.
I have become comfortably numb.

Ma scuzati, tocmai ascult asta. In virtutea echilibrului universal, daca exista un user in episod maniacal, tre' sa fie unu' si-n depresie, nu? Kinda makes sense...
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #19 : Octombrie 28, 2006, 01:38:08 »
Heruvim, te rugam nu te juca prea mult cu nitroglicerina in mansarda. E, what the heck, joaca-te, o data traim doar.

Dustweaver, tu nu esti comfortably numb.

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #20 : Ianuarie 02, 2007, 02:11:43 »
Tocmai am in cap o nebunie de copil ascuns in corpul unui adult....vreau sa ma duc in locurile in care am credcut si sa le fotografiez...rpobabil ca voi face un post aparte ....care va avea sens doar pentru mine....
:))
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D