Autor Subiect: Psihiatrie (cu cartile pe fata) ?  (Citit de 7185 ori)

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 148
Psihiatrie (cu cartile pe fata) ?
« : Mai 09, 2006, 08:56:32 »
Mie nu mi-ar fi placut sa fac psihiatrie pentru ca mi se pare o ramura f deprimanta a medicinei. Insa sint foarte curioasa ce ii motiveaza pe cei care au ales aceasta ramura, de ce au ales-o ? De ce psihiatrie si nu altceva ? Ce i-a atras ? Ce le-a placut ?

O alta nedumerire a mea este (nici nu stiu cum sa ma exprim), cum stabileste "psihiatria" ce este "normal" si ce nu ? Care sint criteriile ???
Ca exemplu, cum a ajuns "psihiatria" la concluzia ca tulburarile de personalitate reprezinta variante ale normalului, cand "certaretzul clasic" simte o placere (anormala, in opinia mea) in a se certa si are vizibil probleme de integrare in sociatate, deci ii dauneaza ?

Offline Doll

• Tânara calfă
  • **
  • Mesaje postate: 20
« Răspuns #1 : Mai 09, 2006, 09:21:32 »
Citat
O alta nedumerire a mea este (nici nu stiu cum sa ma exprim), cum stabileste "psihiatria" ce este "normal" si ce nu ? Care sint criteriile ???  

eu sunt rezident mf  :weep: (deocamdata....sper) dar am sa-mi permit sa citez din primul curs de psihiatrie de anul VI:
Criterii de normalitate in psihiatrie:

1. Criteriul examinatorului (este un criteriu subiectiv si reprezinta opinia personala a examinatorului).

2. Criteriul psihodiagnosticului- opereaza cu teste de evaluare si scale de masurare a unor simptome

3. Criteriul juridic- opereaza cu deiscernamantul psihic (capacitatea unei persoane de a fi constienta de actiunile sale).

4. Criteriul statistic- minoritatea se supune majoritatii (un comportament este normal daca este adoptat de majoritatea).

5. Criteriul moral-opereaza cu legi dictate de conduita morala a unei societati.
he first human who hurled an insult instead of a stone was the founder of civilization. (S. Freud)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
« Răspuns #2 : Mai 09, 2006, 11:35:58 »
Foarte grele intrebari.

Sa incep cu tulburarile de personalitate. Mada, psihiatria are limite (chiar daca pe alocuri sunt cam neclare). E o ramura a medicinii, se ocupa de boli. Nu de integrarea sociala a fiecarui individ in parte, asta ar fi absurd. Tulburarile de personalitate reprezinta un procent remarcabil din populatia generala (15% dintre americani intrunesc criteriile DSM IV pentru cel putin o tulburare de personalitate, conf NESARC, Journal of Clinical Psychiatry [Volume 65:948-958].) Plus de asta, o mare parte dintre noi au trasaturi accentuate de personalitate. Iti dai seama ce-ar fi pe bietii psihiatri?
Desigur, psihiatria poate face multe, inclusiv psihofarmacologia, in anumite cazuri (cum ar fi borderline), dar mai ales in decompensarile tulburarilor de personalitate in alte entitati clinice. Ar fi o discutie imensa in care nu ma bag, deocamdata, sunt si eu doar un biet psihiatru.

In cartea sa excelenta despre tulburarile de personalitate, raposatul prof Ionescu se revolta impotriva acapararii de catre psihiatrie a acestei "zone", care ar trebui sa apartina, dupa dumnealui, psihologiei sociale, nu medicinii. Tot el are curajul sa afirme ca, la urma urmelor, personalitatile armonice sunt destul de plicticoase, psihopatii (vechea denumire pentru persoanele cu tulburarile de personalitate) fiind "sarea si piperul omenirii" (citat exact).
Si cam asa e, la urma urmelor.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #3 : Mai 10, 2006, 12:08:46 »
Cât despre notiunea de normalitate.

Cea mai folosita definitie e deficitara, pentru ca e de fapt circulara: normalul e absenta bolii psihice :) Aceasta definitie subreda e cea traditionala, si se bazeaza pe faptul ca exista conditii care sunt universal recunoscute ca fiind patologice, si inca din cele mai vechi timpuri. "Nebunia" a fost mereu ceva "rau".
A existat acum vreo 40 de ani o miscare in rândul psihiatrilor, numita antipsihiatrie. Se baza tocmai pe slabciunea acestei definitii. Sustinea ca "boala mintala" de fapt nu exista, ca psihiatria e noua unealta a societatii de a indeparta elementele nedorite. Miscarea a murit (mai exista câtiva militanti, cum ar fi Dr. Thomas Sasz, dar s-au tras invataturi din ea.

O alta definitie a normalului e cea a lui Freud: normalul e un ideal de care ne putem apropia asimptotic, dar pe care nu-l putem atinge. Cu alte cuvinte, suntem toti nebuni, unii mai mult ca altii :) E o definitie seducatoare si simpatica, dar nepractica medical: doar n-o sa tratam intregul glob. O putem folosi insa ca indemn la autodescoperire si desavârsire, ca filosofie de viata.

A treia definitie e cea statistica, cum spunea doll. Normalitatea inseamna caracteristica majoritatii. Ceea ce se afla la mijlocul clopotului gaussian e normal. Extremele sunt anormale. Iarasi, o definitie extrem de criticabila. Bach era o minoritate extrema, dar nu era anormal :)

Mai sunt enorm de multe de zis. Putem privi normalul si anormalul in "sectiune transversala", adica instantaneu, de exemplu halucinatiile si ideile delirante sunt anormale, sau in "sectiune longitudinala", când ne referim la personalitate, la evolutia ei de-a lungul timpului.

Discutia e groaznic de intersanta, si trece prin miezul lucrurilor, al ratiunii noastre de a fi. Ar merita sa o continuam; stiu cu siguranta ca mai sunt useri rezidenti la psihiatrie, care prefera momentan sa taca :) Poate se hotarasc sa vorbeasca. Eu unul nici nu stiu de unde sa o apuc.

O sa pun si un tabel, din Psihiatria lui Kaplan&Sadock, cu diverse conceptii despre normalitate.

Citat

Sigmund Freud   Normality is an ideal fiction.
Kurt Eissler   Absolute normality cannot be obtained because the normal person be totally aware of his or her thoughts and feelings.
Melanie Klein   Normality is characterized by strength of character, the capacity to deal with conflicting emotions, the ability to experience pleasure without conflict, and the ability to love.
Erik Erikson          Normality is the ability to master the periods of life: trust vs. mistrust; autonomy vs. shame and doubt; initiative vs. guilt; industry vs. inferiority; identity vs. role confusion; intimacy vs. isolation; generativity vs. stagnation; and ego integrity vs. despair.
Laurence Kubie   Normality is the ability to learn by experience, to be flexible, and to adapt to a changing environment.
Heinz Hartmann   Conflict-free ego functions represent the person's potential for normality; the degree to which the ego can adapt to reality and be autonomous is  related to mental health.
Karl Menninger   Normality is the ability to adjust to the external world with contentment and to master the task of acculturation.
Alfred Adler   The person's capacity to develop social feeling and to be productive is  related to mental health; the ability to work heightens self-esteem and  makes one capable of adaptation.
R. E. Money-Kryle   Normality is the ability to achieve insight into one's self, an ability that is never fully accomplished.
Otto Rank   Normality is the capacity to live without fear, guilt, or anxiety and to take  responsibility for one's own actions.
John Romano   To be free of pain, discomfort, and disability.

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #4 : Mai 10, 2006, 08:52:07 »
Norocul tau e ca io n-am mai mult de 10 min pe ziua de azi...  :-P  

Citat din: "Vlad"
Tulburarile de personalitate reprezinta un procent remarcabil din populatia generala (15% dintre americani intrunesc criteriile DSM IV pentru cel putin o tulburare de personalitate, conf NESARC, Journal of Clinical Psychiatry [Volume 65:948-958].) Plus de asta, o mare parte dintre noi au trasaturi accentuate de personalitate. Iti dai seama ce-ar fi pe bietii psihiatri?

Ai vreo cifra despre ce procent fac de-a lungul vietii un episod depresiv (nu de intensitate psihotica) ? Ai vreo cifra despre ce procent din populatie are la un moment dat de timp o tulburare depresiva (din nou, nu de intensitate psihotica) ?

Despre trasaturile accentuate de personalitate, eu, intuitiv si profan, vad lucrurile cam asa: depinde daca genereaza conflicte - la persoana respectiva si/sau la cei din jur. Daca nu, atunci omul e ok. Daca da, insa...

Ce-ar fi pe "bietii" psihiatrii ?  :-D  :devil:

Chestia e ca atita timp cat sint considerati normali, nimeni nu se gandeste sa schimbe ceva, nici psihiatrii, nici ei insisi...

Si e ciudat ca in timp ce de ex distimia e considerata conditie patologica (corecteaza-ma daca gresesc, eu sint total pafarista intr-ale psihiatriei), tulb de personalitate nu (desi tot asa, genereaza conflicte si la persoana in cauza si la restul lumii) (la asta intrebarea era de ce una e considerata patologica in timp ce ailalta nu)

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #5 : Mai 10, 2006, 08:58:00 »
In cartea sa excelenta despre tulburarile de personalitate, raposatul prof Ionescu se revolta impotriva acapararii de catre psihiatrie a acestei "zone", care ar trebui sa apartina, dupa dumnealui, psihologiei sociale, nu medicinii. Tot el are curajul sa afirme ca, la urma urmelor, personalitatile armonice sunt destul de plicticoase, psihopatii (vechea denumire pentru persoanele cu tulburarile de personalitate) fiind "sarea si piperul omenirii" (citat exact).
Si cam asa e, la urma urmelor.

Iaca un psihiatru indragostit de pacientii lui  :lol:

Io personal nu cred ca personalitatile armonice sint plicticoase. Si nici ca ailalti sint "sarea si piperul".

Despre "psihologia sociala", unde e asta pe meleagurile mioritice ca io n-o vad ? Ce-ar trebui sa faca ea concret ?

PS. Gata, fug, ca mi-a expirat timpul

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #6 : Mai 10, 2006, 02:23:19 »
In timp ce la tine detectez o tzâra de ostilitate fatza de oamenii cu tulburari de personalitate... :) Este?

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #7 : Mai 10, 2006, 08:43:48 »
Vezi ca si oamenii armonici pot sa nu fie "plicticosi" ?!  ;-)

PS Te-ai suparat ?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #8 : Mai 10, 2006, 10:56:28 »
De ce sa ma supar :?: :?:
Care oameni armonici :?: :)

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #9 : Mai 11, 2006, 01:51:27 »
Vlade, nu ingropa topicul asta asa...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #10 : Mai 11, 2006, 07:54:04 »
Nu-l ingrop, speram un raspuns de la tine (privitor la ostilitatea fata de personalitatile "dizarmonice") ca sa-mi pot continua argumentatia, dar te-ai eschivat...

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #11 : Mai 11, 2006, 09:56:20 »
Si eu speram un raspuns de la tine ref la intrebarile mele anterioare, dar te-ai eschivat...

Nu-i ostilitate, stai linistit.

Insa, in afara de psihiatrii, majoritatea lumii simte ca e ceva neinregula cu ei si ca sint putin sariti. Eu vad ca problema pe care o au ei le dauneaza si lor dar si celor din jur. Asa ca stau si eu si ma intreb de ce ii considera psihiatria normali si ce solutii exista pt ei ?

Eu ii percep ca pe niste persoane dezadaptate, carora le lipseste capacitatea de adaptare la societate. Ei au un pattern fix de reactie, indiferent de ce se intimpla in jurul lor si indiferent de ce li se intimpla (indiferent de mediu).

PS. O sa continui mai tarziu, ca acum nu am timp (o sa scriu tot in mesajul asta ca sa fie coerent). Pana atunci, poate raspunzi si tu la intrebarile mele anterioare

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #12 : Mai 11, 2006, 08:34:12 »
Mada, te rog sa mai formulezi o data intrebarile la care n-am raspuns, n-am facut-o intentionat. Doar ca subiectele propuse de tine sunt atât de vaste ca m-am pierdut eu in ele (reamintesc ca sunt un amarât de rezident).

Despre "normal" si "anormal". Când vorbim de psihic, aceste etichete pot fi foarte daunatoare. Exista multa teama si sentimente negative din partea "populatiei" fata de cei ce merg la psihiatru, mostenite din mosi-stramosi. Tocmai, de asta, in DSM si ICD nu apare nicaieri cuvântul "boala" (desi schizofrenia este totusi o boala, una grava).
De-asta, inainte sa lipesti o eticheta pe psihicul cuiva, ceea ce inseamna ca lipesti o eticheta pe intreaga lui viata, trebuie sa te gândesti bine inainte sa o faci, pentru ca e un gest de mare raspundere. Psihiatria nu e facuta sa apere societatea de elementele negative, ea e facuta, ca toate ramurile medicinii, sa usureze suferinta. De-asta psihiatria ezita foarte tare când se apropie de propriile-i granite (pe la tulburarile de personalitate).

In al doilea rând: in clasificarile bolilor psihice exista doua tendinte oarecum contrare, cea categoriala (exista cutare si cutare boala, entitati bine delimitate) si cea dimensionala (care lucreaza mai curând cu intensitati, cu scale). Conceptia lui Freud despre normal (o fictiune imposibil de atins) e o conceptie pur dimensionala. Sa spui despre un pacient ca e "normal" sau "anormal", e o conceptie pur categoriala. amândoua conceptiile sunt daunatoare, dupa parerea mea, in stare pura, si a doua mai mult, tot dupa parerea mea. Trebuie gasit un echilibru.
Daca spui dintr-o data despre tulburarile de personalitate ca sunt "anormalitati", ca sunt clar patologice, iti spun: nu esti departe de a spune ca tu insati cazi in domeniul patologic.

Mai e o chestie. Omul trebuie sa ceara el ajutorul psihiatrului. Ce sa faci, sa-i "denunti" pe cei care au tulburari de personalitate, ca psihiatrul sa-i trateze? Daca omul vine cu o problema, sigur ca faci tot ce poti ca sa-l ajuti, indiferent de etichete, asa ca pâna la urma nici nu conteaza daca ii spui ca e normal sau anormal. Conteaza doar ca a venit la tine si ca trebuie sa-l ajuti, asta e criteriul suprem, pâna la urma.

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #13 : Mai 11, 2006, 10:13:05 »
Gata, ti-am subliniat intrebarile, ca nu prea am timp acum sa scriu. Dar o sa continui (sper) mesajul ala (neterminat) maine

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #14 : Mai 12, 2006, 03:47:19 »
Citat
Ai vreo cifra despre ce procent fac de-a lungul vietii un episod depresiv (nu de intensitate psihotica) ? Ai vreo cifra despre ce procent din populatie are la un moment dat de timp o tulburare depresiva (din nou, nu de intensitate psihotica) ?

De la American Psychiatric Association: "The Epidemiologic Catchment Area study indicates that major depressive disorder has a 1-month prevalence of 2.2% and a lifetime prevalence of 5.8% in Americans 18 years and older (84). Other studies estimate the lifetime prevalence to be as high as 26% for women and 12% for men"

Citat
Si e ciudat ca in timp ce de ex distimia e considerata conditie patologica (corecteaza-ma daca gresesc, eu sint total pafarista intr-ale psihiatriei), tulb de personalitate nu (desi tot asa, genereaza conflicte si la persoana in cauza si la restul lumii

Adevarul e ca nu ma pricep prea bine la tulburarile de personalitate. N-am inteles nici macar prea bine cât de patologice sunt considerate a fi ( a propos de abordarea dimensionala)
Distimia, pe scurt, se deosebeste de tulburarea depresiva prin aceea ca manifestarile sunt predominant subiective, in timp ce in depresie sunt evidente modificari obiective. Daca distimicul iti cere ajutorul, il ajuti cum poti, si astazi psihofarmacologia e foarte eficienta in distimie. Daca omul cu tulburare a personalitatii iti cere ajutorul, exact la fel, il ajuti cum poti, dar mijloacele sunt limitate.

Insa e greu sa compari un diagnostic de axa I (distimia) cu diagnosticul de axa II (tulb de personalitate). Vezi aici despre dg multiaxial in psihiatrie. Exista niste motive pentru care exista mai multe "axe".

Citat
Despre "psihologia sociala", unde e asta pe meleagurile mioritice ca io n-o vad ? Ce-ar trebui sa faca ea concret ?

Aici bineinteles ca stiu si mai putin. Adica practic nimic. Oricum, psihologia sociala e pasamite o stiinta observationala, nu "trebuie" sa faca nimic pentru tulburarile de personalitate, nu e nici medicina, nici psihoterapie. Desi aplicatii clinice ar trebui sa fie.
Io am gasit mai multe explicatii aici

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
« Răspuns #15 : Mai 12, 2006, 05:55:18 »
(un pic off+topic)
era un episod in serialul Milenium (ala cu Lance Henriksen) cu un grup de diavoli (adevarati) care venisera pe pamant camuflati in niste moÅŸulici. Stateau intr-un fast-food si se plangeau ca in ziua de azi oamenii si-au pierdut orice credinta, nu mai crede nimeni in ei, acum se cheama "tulburari de personalitate", "schizofrenie"....

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #16 : Mai 17, 2006, 09:32:58 »
Citat

De la American Psychiatric Association: "The Epidemiologic Catchment Area study indicates that major depressive disorder has a 1-month prevalence of 2.2% and a lifetime prevalence of 5.8% in Americans 18 years and older (84). Other studies estimate the lifetime prevalence to be as high as 26% for women and 12% for men"

Pai eu ziceam "NU de intensitate psihotica", adica NU major depressive.

Distimia, pe scurt, se deosebeste de tulburarea depresiva prin aceea ca manifestarile sunt predominant subiective, in timp ce in depresie sunt evidente modificari obiective. Daca distimicul iti cere ajutorul, il ajuti cum poti, si astazi psihofarmacologia e foarte eficienta in distimie. Daca omul cu tulburare a personalitatii iti cere ajutorul, exact la fel, il ajuti cum poti, dar mijloacele sunt limitate.

Una sint criteriile de dg care identifica o entitate si cu totul alta e rationamentul conform caruia acea entitate e considerata patologica (de ce e considerata asa)

Nu inteleg unde bati. Veri sa spui ca distimia e considerata patologica pt ca poate fi tratata in timp ce tulb de personalitate sint normale pt ca nu pot fi tratate ?

Tot nu mi-ai explicat de ce e distimia considerata patologica, dar tulb de personalitate nu (conform carui rationament?)

Insa e greu sa compari un diagnostic de axa I (distimia) cu diagnosticul de axa II (tulb de personalitate). Vezi aici despre dg multiaxial in psihiatrie. Exista niste motive pentru care exista mai multe "axe".

Care sint "motivele" pt care tulb de personalitate si retardul mental intra in aceeasi oala la axa II ?

Din ce vad eu acolo, tulb de axa II mi se par a fi tot chestii patologice, doar ca nu li s-a gasit leac.

La fel, poti considera retardul mental ca o chestie "normala" ? Nu. Si apropo de abordarea dimensionala, retardul mental sever e la fel de patologic ca si depresia majora, in opinia mea.

Deci, inca o data, conform carui rationament s-a decis ca tulb de personalitate sint normale ? Pe criteriul ca nu ai cum sa-i ajuti sau ca nu poti sa-i schimbi ?

Citat

Aici bineinteles ca stiu si mai putin. Adica practic nimic. Oricum, psihologia sociala e pasamite o stiinta observationala, nu "trebuie" sa faca nimic pentru tulburarile de personalitate, nu e nici medicina, nici psihoterapie. Desi aplicatii clinice ar trebui sa fie.
Io am gasit mai multe explicatii aici

Ti-ai editat mesajul ? Tu ziceai ca de tulb de personalitate ar trebui sa se ocupe psihologia sociala. Dar acum nu mai gasesc afirmatia aia in postul tau.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #17 : Mai 17, 2006, 12:58:16 »
Nu, mada, cauta mai bine, nu l-am editat, de ce as face-o?

N-am vrut sa spun ca tulburarile de personalitate sunt considerate normale pt ca nu exista tratament, bineinteles.
Ceea ce am vrut sa spun este ca pâna la urma nu e important ce eticheta lipesti pe fruntea omului; ar fi bine sa nu lipesti nici una. Iniferent in ce casetuta din DSM il bagi, atâta timp cât el vine sa iti ceara ajutorul, si tu accepti, faci ce poti pentru el si cu asta basta. De ce vrei tu neaparat sa-i spui: "Domnule, esti anormal!" Care ar fi beneficiul? In afara de faptul ca te-ai simti tu mai bine? :)

Sau tu ai prefera sa poti sa vezi foarte clar o patologie, asa, ca o analiza modificata, ca sa poti trimite urgent pacientul la psihiatru, spunându-i: "Sunteti bolnav, chiar daca nu va dati seama, trebuie sa va tratati"? Iata  ca nu merge asa de usor in tulburarile de personalitate. Prin definitie, tulburarea de personalitate este de lunga durata, sau, mai simplu: asa e omul. Nu se poate schimba felul fundamental de a fi al cuiva. Nu e boala care sa se poata trata. Eventualele lui mecanisme maladaptative ii pot pricinui suferinta, e adevarat, ar putea beneficia, teoretic, de psihoterapie, dar, confom bancului cu becul si psihoterapeutii, trebuie sa vrea si el (si sa aiba si bani de psihoterapie); sau, se poate decompensa intr-o entitate de axa I (episod psihotic, ca in borderline, ep. depresive, etc), pe care le poti trata. Dincolo de asta, sa-i spui omului cu tulburare de personalitate ca e anormal, nu are rost. Un fel de a fi nu e o boala, nu suntem perfecti, nici uniformi.

Daca e sa imi aduci ca argument reciproc al patologicului lor faptul ca ar beneficia de pe urma psihoterapiei, nu merge, sunt multi care afirma ca toti medicii ar beneficia de pe urma psihoterapiei, si sa fii medic nu e o boala totusi. :)

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #18 : Mai 18, 2006, 08:42:18 »
N-am vrut sa spun ca tulburarile de personalitate sunt considerate normale pt ca nu exista tratament, bineinteles.
Ceea ce am vrut sa spun este ca pâna la urma nu e important ce eticheta lipesti pe fruntea omului; ar fi bine sa nu lipesti nici una. Iniferent in ce casetuta din DSM il bagi, atâta timp cât el vine sa iti ceara ajutorul, si tu accepti, faci ce poti pentru el si cu asta basta. De ce vrei tu neaparat sa-i spui: "Domnule, esti anormal!" Care ar fi beneficiul? In afara de faptul ca te-ai simti tu mai bine? :)
Sau tu ai prefera sa poti sa vezi foarte clar o patologie, asa, ca o analiza modificata, ca sa poti trimite urgent pacientul la psihiatru, spunându-i: "Sunteti bolnav, chiar daca nu va dati seama, trebuie sa va tratati"? Iata  ca nu merge asa de usor in tulburarile de personalitate. Prin definitie, tulburarea de personalitate este de lunga durata, sau, mai simplu: asa e omul. Nu se poate schimba felul fundamental de a fi al cuiva. Nu e boala care sa se poata trata.
Eventualele lui mecanisme maladaptative ii pot pricinui suferinta, e adevarat, ar putea beneficia, teoretic, de psihoterapie, dar, confom bancului cu becul si psihoterapeutii, trebuie sa vrea si el (si sa aiba si bani de psihoterapie)

Iar nu inteleg unde bati.

Sa inteleg ca tu vrei sa spui ca un criteriu pt care ceva e considerat patologic sau normal e acela ca omul sa iti ceara ajutorul ? Adica daca nu ceri ajutorul inseamna ca esti normal, dar daca apelezi la un psihiatru inseamna ca nu esti ?  ;-)

Bravos :) Totusi Ramaru n-a cerut ajutorul nimanui. Si cred ca foarte multi din pacientii vostri sint adusi de familie, ei ne sesizand nici o problema.

Sa inteleg ca tu vrei sa spui ca daca "asa e omul", atunci insemna ca e normal ?

Atunci de ce gender identity disorder e considerata patologica dar tulb de personalitate nu ? Si chiar, pt astia cu gender identity disorder ce poate psihiatria sa-i ajute ?

Tot nu mi-ai raspuns, de ce tulb de personalitate sint considerate normale, dar distimia nu ? Conform carei ratiuni ? Nu inteleg de ce te tot eschivezi in a da un raspuns.

Intradevar, nu e placut pt cineva sa i se lipeasca o eticheta pe frunte, si totusi psihiatria asa bine intentionata (prin psihiatrii si mai bine intentionati) face lucrul asta in fiecare zi, intr-un ambalaj mai mult sau mai putin roz. De ce sa ne dam mironosite in fata unei tulb de personalitate ?

In fine, eu ma intreb ce solutie exista pt ei (pt cei cu tulb de personalitate). Nu vreau neaparat sa-i spun "domnule esti anormal". Si nu, nu m-as simtii "mai bine" ca i-am pus o eticheta. Din contra, m-as simtii mai bine daca toata lumea ar fi fericita (deh, asa sint eu buna la suflet :) ) Adica as vrea sa existe un leac pt ei (si sa le fie bine si lor dar si restului lumii care intra in contact cu ei). Dar ca cineva sa caute un leac, trebuie intai sa recunoasca ca e o problema. Altfel, daca sint considerati normali, nu va cauta nimeni leac pt ei, pt ca nu e nevoie sa cauti leac pt un om normal (de-aia consider ca e util sa li se puna totusi aceasta eticheta; dar eticheta nu in sens negativ, ci in sensul ala bun in care sint etichetati si cei cu distimie, tulb de identitate sexuala sau retard mental).

Si mai e un aspect, un fel de revers. Ma uit la chestia cu binge eating disorder. Entitatea asta am senzatia (sa ma corectezi daca gresesc, dupa cum ti-am zis, sint o pafarista) ca e o entitate relativ noua, recenta. Eu cred (sa ma corectezi daca gresesc), ca nu toti care sufera de asa ceva se simt foarte nefericiti, si nu simt nevoia sa mearga sa se trateze (insa, de ex, unii din certaretii cu tulb de personalitate de multe ori se simt "victime" ale societatii si nu inteleg de ce lumea nu le satisface dorintele, de ce nimeni nu ii iubeste, de ce nu au prieteni... deci intr-un cuvant sufera, se simt nefericiti, desi poate nu constientizeaza de unde li se trage suferinta). Nici nu-i afecteaza pe cei din jur in vreun fel (spre deosebire de cei cu tulb de personalitate). Totusi, psihiatria a incadrat aceasta entitate la patologic si o data incadrata la patologic, a inceput sa fie promovata in populatie pe diverse cai. La fel s-a facut o mediatizare intensa si pt bulimie si anorexie (situri, reviste, ba chiar si filme).
Cu alte cuvinte, o data pusa eticheta, s-a trecut la mediatizare, exact cum spui tu "Sunteti bolnav, chiar daca nu va dati seama, trebuie sa va tratati". Si cred ca mediatizarea asta a avut un efect pozitiv. Probabil ca multi care altfel nu ar fi cerut ajutorul psihiatrului, in momentul in care au aflat ca e vorba despre o problema, si care se mai poate si trata, au inceput sa caute ajutorul. Deci poate ca eticheta si mediatizarea e utila in anumite circumstante (probabil cu atit mai utila cu cat afectiunea e mai putin grava pe scala aia dimensionala). Nu inteleg de ce nu se recurge la aceasta metoda si pt tulburarile de personalitate ca sa il faci pe pacient sa constientizeze ca e vorba despre o problema, care se poate rezolva intr-o anumita masura (preferabil intr-o masura cat mai mare, dar again, daca psihiatria nu considera entitatea lor ca fiind patologica, nici n-o sa-i caute leac), si astfel sa il faci sa constientizeze ca "se poate si mai bine" si sa il faci sa isi doreasca si sa ceara singur ajutorul.

PS. Mai am o nedumerire.
Zici: "atâta timp cât el vine sa iti ceara ajutorul, si tu accepti".
Te intreb: un medic are voie sa refuze un pacient ?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #19 : Mai 18, 2006, 04:19:32 »
Mada, pui atâtea probleme intr-un singur email ca nu mai stiu de unde sa incep.

O sa incep prin altceva. Profesorul Romila are obiceiul sa ne spuna ca exista psihopati (vechea denumire, abandonata, a oamenilor cu tulburari de personalitate) slabi si psihopati tari.
Nedaptarea, sau proasta adaptare, la mediu, nu e neaparat malefica; este ceea ce ne-a invatat, brutal, antipsihiatria. Istoria e plina de psihopati care au schimbat lumea. Uita-te putin in istoria artei: indraznesc sa spun ca majoritatea artistilor culturii occidentale ar indeplini criterii pentru o tulburare de personalitate.
Maladaptarea poate insemna uneori progres. Psihiatria deja indrazneste sa spuna ca acesti oameni sunt "nu tocmai normali". Sa indrazneasca mai mult ar insemna sa semene, IAR, cu un fel de politie politica a societatii, sa fie, exact cum spuneau antipsihiatrii, modalitatea moderna prin care societatea scapa de elementele nedorite.
Nu spun ca "psihopatii" sunt genii neintelese, departe de mine gândul asta, spun doar ca exista o profunda dimensiune social-culturala in tulburarile de personalitate. Nu avem de-a face cu boli, ci cu comedia umana. Balzac e mai competent in acest domeniu decât psihiatrii.
Sigur ca psihopatiile pot produce suferinta. Nu insa orice suferinta e boala, sper ca esti de acord  cu mine, suferim in fiecare zi fara sa fim bolnavi. Ca suferinta poate intra si in domeniul "bolii", e adevarat.

Sa spui ca tulburarea de personalitate e o boala echivaleaza cu a-i spune pacientului ca boala e el insusi. Ca tot felul lui de a fi e o boala. Poti sa-i spui ca are niste probleme si sa-i arati cam care ar fi optiunile de a si le rezolva, daca vrea, ai dreptate.

Si desigur ca tulburarile de personalitate sunt studiate pe cât de mult poate in ziua de azi medicina sa cerceteze, si poate mult. Nimeni nu se fereste de a cerceta, normal si patologic deopotriva.

Sigur ca un medic are dreptul sa refuze sa trateze pe cineva care nu-i este inca pacient. In unele cazuri, asta e chiar recomandat, de exemplu, nu e bine ca un psihiatru sa-si trateze sotia. Sunt mult mai mult motive care pot fi date de exemplu. Gândeste-te putin, daca pur simplu antipatizezi un om, asta poate sa te faca, chiar si inconstient, sa nu-i acorzi cea mai buna ingrijire pe care esti in stare sa o dai; e mult mai bine, decât sa-l supui unui astfel de risc, sa-l trimiti in alta parte. (Desigur ca urgentele nu intra in aceasta discutie, acolo esti obligat sa tratezi, daca poti.)
Odata ce omul iti este deja pacient, pâna la incetarea relatiei medicale cu el, esti insa obligat sa faci absilut tot ce poti pentru el, indiferent de cât de antipatic iti este.

Offline dustweaver

• always numb
  • Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 167
  • run and run to catch up with the sun
« Răspuns #20 : Mai 18, 2006, 06:03:57 »
Propun sa ne trecem cu totii pe Prozac. Sau orice altceva adecvat fericirii in unanimitate :-), sunt tot un profan al domeniului. In acest fel am fi atat de faini si uniformi, incat, uau ! nici nu indraznesc sa ma gandesc, iata ce mi-am dorit toata viata, sa ma amestec fara urma printre "normali" ... :-) (Asta-mi aminteste de definitia data lui Tutea comunismului, cea cu "fii fericit, ma!" :-) Nu-mi amintesc textual. :-()

Imi permit totusi sa adaug ca anorexia nervoasa poate ameninta supravietuirea bolnavului, ceea ce, in "mod normal", o tulburare de personalitate nu prea face.  :whistle:
"All that is now
All that is gone
All that's to come
and everything under the sun is in tune
but the sun is eclipsed by the moon."

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #21 : Iunie 06, 2006, 09:39:19 »
Mada, pui atâtea probleme intr-un singur email ca nu mai stiu de unde sa incep.

:-D Ia-le usor pe rand Vlade, nu conteaza de unde incepi

Sigur ca un medic are dreptul sa refuze sa trateze pe cineva care nu-i este inca pacient.
---
Desigur ca urgentele nu intra in aceasta discutie, acolo esti obligat sa tratezi, daca poti

Si cum poate medicul stabili ca nu e vorba de o urgenta fara sa consulte bolnavul ? Iar o data consultat, nu inseamna ca i-a devenit pacient, deci trebuie sa-l trateze ?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #22 : Iunie 06, 2006, 05:31:30 »
Aici m-ai prins (din nou). Trebuie sa ma gândesc la asta.

Offline florannce

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 7
« Răspuns #23 : Iunie 12, 2006, 12:36:45 »
Nu am suficiente cunostinte de psihopatologie si din acest motiv nu-mi pot permite sa intervin in "disputa" teoretica in care v-ati lansat. Dar imi pun o intrebare: cat de mult conteaza daca tulburarile de personalitate sunt clasificate ca fiind patologii sau nu?
Personalitatea unui individ are doar intr-o mica masura caracter ereditar. Restul se modeleaza de-a lungul vietii in functie de mediul in care se dezvolta "personalitatea" si de experientele de viata pe care le traieste. O predispozitie genetica poate fi "ajutata" de mediu sa se manifeste sau dimpotriva... o poate "bloca", ramanand intr-o stare latenta. In mod cert personalitatea unui individ este modalitatea de adaptare la mediul in care traieste. Numai ca societatea este in continua miscare... "nici un om nu traieste in societatea in care s-a nascut, si nu moare in societatea in care a trait"... dar structura neuronala si modul de functionare a proceselor psihice ale omului contemporan nu sunt cu mult diferite de cele ale omului care traia in epoca primitiva... Ritmul schimbarilor sociale si stiintifice surclaseaza de la distanta viteza de asimilare a psihicului... si atunci bietul de el... ce poa' sa faca? Obtine un pic de ragaz generand o tulburare de personalitate... Intensitatea simptomelor va fi in raport direct cu diferenta dintre resursele individului si noul mediu caruia trebuie sa i se adapteze. Si tot in functie de resursele individului o tulburare de personalitate poate deveni un episod unic... sau se poate agrava.
Nu cred ca exista individ care sa nu fi trecut macar o data in viata printr-o criza existentiala... majoritatea dintre noi reusim sa gestionam momentul si sa il depasim singuri sau cu ajutorul celor apropiati. Majoritatea fac aceasta alegere nu pentru ca nu ar dori sa fie ajutati de catre o persoana specializata, ci pentru ca exista (cel putin in Romania) o prejudecata bine impamantenita: daca te duci la psihiatru (sau psiholog) musai esti nebun. Iar in social nebunia este respinsa si marginalizata. Nimeni nu vrea sa aiba de-a face cu nebunul.
Intotdeauna m-a intrigat urmatorul lucru: daca intr-o comunitate unul din membrii acesteia se imbolnaveste de o boala organica (indiferent care) bolnavul este compatimit, sustinut, protejat de catre restul comunitatii; dar daca in aceeasi comunitate unul dintre membrii este diagnosticat drept nebun, acesta este hulit, marginalizat, blamat.
La nivel colectiv, oamenii se tem de boala psihica... si nu atat pentru suferinta propriu-zisa generata de aceasta, cat datorita excluderii din colectivitate a celor care sunt atinsi de o astfel de maladie.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #24 : Iunie 15, 2006, 10:02:45 »
Citat din: "florannce"
Intotdeauna m-a intrigat urmatorul lucru: daca intr-o comunitate unul din membrii acesteia se imbolnaveste de o boala organica (indiferent care) bolnavul este compatimit, sustinut, protejat de catre restul comunitatii; dar daca in aceeasi comunitate unul dintre membrii este diagnosticat drept nebun, acesta este hulit, marginalizat, blamat.
La nivel colectiv, oamenii se tem de boala psihica... si nu atat pentru suferinta propriu-zisa generata de aceasta, cat datorita excluderii din colectivitate a celor care sunt atinsi de o astfel de maladie.

La o prima vedere, oamenii cu mari tulburari psihice sunt marginalizati datorita superstitiei. Ca un fel de contaminare a mediului cu ideile delirante: bietul om aude voci, cei din jurul lui cred ca e posedat...O explicatie mai indulgenta ar fi teama de pericolul, de imprevizibilitatea unui astfel de om. Pâna la urma pericolul e, in marea majoritate a cazurilor, practic nul; exista si exceptii notabile. Sa fie oare suficient pentru a justifica o teama aproape ancestrala, mostenita?
Mai e si misterul. Pâna la urma, in ciuda literaturii imense, a numeroaselor modele experimentale si dovezi foarte valoroase, tulburarea psihica grava, delirul, (evit sa-i zic "nebunie", si nu stiu cum altfel sa-i zic, deocamdata) ramâne un mare mister. Misterul e si inspaimântator, si fascinant. Probabil ca multi psihiatri, psihologi, si-au ales calea profesionala datorita fascinatiei intelectuale fata de "nebunie".

Desi am crezut, la inceput, ca teama ce insotete aceasta fascinatie poate fi usor darâmata, dupa 1 an si jumatate imi dau seama ca de-abia daca am domesticit-o nitel.

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
« Răspuns #25 : Iunie 18, 2006, 03:45:26 »
ce draq e asa greu normsl ca te fereshti dse un diliu p motiv ca poate iti da in cap.

doh

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #26 : Iunie 19, 2006, 12:57:05 »
:blink:  :blink:  :hmmm:
Foarte interesant.

Pai, dintre cei care dau in cap, probabil 99% nu sunt "dilii". De fapt, va pot spune ca sansele ca un "diliu" sa-ti dea in cap sunt de fapt destul de mici, chiar daca nu nule. Daca acei oameni care fug ca disperatii sau isi scuipa in sân la vederea unuia pe care-l cred "diliu" si-ar da un pic osteneala sa nu mai faca asta, ar intelege poate ca n-au de ce sa-le fie teama. (In treacat fie spus, consider ca un medic, indiferent de specialitate, nu ar trebui sa-si scuipe in sân si sa fuga la vederea unui pacient care e si "diliu")

Dar stigmatizarea acestor oameni e mult mai profunda decât simpla teama de agresivitate, oricum.

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 138
« Răspuns #27 : Iunie 19, 2006, 08:04:08 »
Marea problema e ca familiile lor nu ii ajuta. Degeaba dai ratete de buline si faci psihoterapie daca nu au un mediu bine structurat si familia nu-i sprijina.

De ce fug medicii de ei? Psihiatrii nu stiu, ca doar e meseria lor. Ceilalti? Din comoditate, banuiesc. Poate( are voie) un medic de familie sa trateze boala psihica?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #28 : Iunie 20, 2006, 06:52:14 »
Sigur ca poate. Singura limita e reteta compensata. Ca sa dea compensata (90%) cu antidepresiv, trebe neaparat scrisoare medicala de la psihiatru, iar antipsihoticul nu-l poate da compensat decât psihiatrul, nimeni altcineva.
Insa pe reteta simpla medicul de familie poate prescrie ce vrea el. Insa de cele mai multe ori dau doar alprazolam...Si rareori, antidepresive incorect prescrise.
Eu, sa fiu medic de familie, as face si o formare in psihoterapie.

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #29 : Iunie 29, 2006, 12:41:47 »
Pai, dintre cei care dau in cap, probabil 99% nu sunt "dilii".

Diferenta este ca cel care da in cap si nu e diliu, este intr-un anume fel predictibil. Ala are un scop (sa fure, sa se razbune, etc), deci poti anticipa intr-o anumita masura si poti incerca sa te feresti.

Aia dilii, sint insa imprevizibili, ceea ce-i face mult mai periculosi.

De fapt, va pot spune ca sansele ca un "diliu" sa-ti dea in cap sunt de fapt destul de mici, chiar daca nu nule.

Experienta mea personala te contrazice.

Pe strada, un tip sedea pe asfalt avind in brate vreo 4 -5 pui de pisica f mici (poate abea facusera ochi), carora le sugea capul. Lua cate un pisoi, il stringea in mana pina cand pisoiul urla de durere, apoi baga capul pisoiului in gura si inchidea gura si incepea sa suga capul pisoiului, in timp ce pisoiul care se sufoca se zbatea zadarnic. Linga el, tinea o bucata de lemn ca o bata.
Cred ca nu l-am privit pe individ mai mult de 1 secunda, dupa care am intors capul tocmai pt ca eram constienta ca acel om este imprevizibil si nu vroiam sa ii atrag atentia asupra mea.
Dar in momentul in care am trecut pe linga el (fara sa il privesc), tipul a sarit cu o viteza uimitoare, cu bata in mana sa ma loveasca cu bata. Norocul meu a fost ca am sesizat miscarea lui (faptul ca se ridica) si am vazut apoi cu coada ochiului cum vrea sa ma loveasca cu bata, asa ca am luat-o la goana cat am putut de repede, iar nebunul a inceput sa fuga dupa mine. Marele meu noroc a fost ca sint iute de picior si am reusit sa fug mai repede decit el. Povestea are un final fericit. Cand mi-am dat seama ca sint mai iute de picior decit el, am descris un arc de cerc intorcandu-ma inapoi in viteza si insfacand pisoii pe care ii lasase jos in locul unde statuse. Si asa am reusit sa ma salvez si pe mine si pe pisoi. Datorita norocului.
Dar daca tipul ar fi fugit la fel de repede ca mine (sau mai repede) ? Daca m-ar fi ajuns ?
In mod cert nu aveam forta lui fizica, era o namila cat toate zilele cu o ditamai bata in mana, iar oamenii de pe strada priveau scena ca la film, fara sa schiteze nici cel mai mic gest sa-l opreasca.
Ce s-ar fi intamplat atunci (daca ma prindea) ? As fi fost doar o alta victima la stirile de la ora 7, in timp ce nebunul si-ar fi continuat viata bine mersi dupa o internare si tratament la psihiatrie...

Apropo Vlade, bolnavii psihiatrici care comit crime, dupa ce au facut o crima, conform legislatiei romanesti, sint tratati cu de-a sila sau nu ?

Eu cred ca ar trebui sa existe o lege prin care politia sa se autosesizeze cand vede un nebun pe strada si sa-l duca cu forta la psihiatrie pt evaluare. Apoi psihiatrii sa decida daca omul are o afectiune psihica majora sau nu, daca reprezinta un potential pericol sau nu si, in cazul in care omul reprezinta un pericol pt ceilalti, sa-l poata trata cu de-a sila inainte de a se intampla o tragedie.  

Ma intreb in ce masura s-ar preveni niste tragedii daca s-ar adopta o astfel de legislatie cand psihiatrii considera astfel de cazuri ca reprezentand o periculozitate "destul de mica, daca nu chiar nula"...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #30 : Iunie 30, 2006, 12:06:25 »
Pai am zis ca sansele nu sunt nule. Exista desigur si pacienti periculosi. Insa stigmatul se rasfr?nge asupra unui numar imens de inocenti. Profesorul meu zica ca omul isi ia caracterul cu el in boala. Asa este. Am vazut pacienti cu schizofrenie cu un imens bun simt, oameni care pur si simplu meritau sa fie iubiti si am vazut si nesimtiti sau prost crescuti cu duiumul. Aceste "trasaturi" erau independente de boala lor.

Politia este cea care de regula trebuie sa adune oamenii periculosi de pe strada, si o si face. Dar nu pentru ca sunt bolnavi psihic, ci pentru ca sunt periculosi, pur si simplu.

Pacientii pot fi internati si tratati imptriva vointei, daca apartinatorii sunt de acord, medicul considera necesar, si cu acordul unei comisii de medici. Chiar se int?mpla foarte frecvent. Poate prea frecvent. P?na acum, in spitalul Obregia cca 80% dintre pacienti erau internati impotriva vointei! Media europeana e de cam 30%.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #31 : Iunie 30, 2006, 12:06:49 »
Pai am zis ca sansele nu sunt nule. Exista desigur si pacienti periculosi. Insa stigmatul se rasfr?nge asupra unui numar imens de inocenti. Profesorul meu zica ca omul isi ia caracterul cu el in boala. Asa este. Am vazut pacienti cu schizofrenie cu un imens bun simt, oameni care pur si simplu meritau sa fie iubiti si am vazut si nesimtiti sau prost crescuti cu duiumul. Aceste "trasaturi" erau independente de boala lor.

Politia este cea care de regula trebuie sa adune oamenii periculosi de pe strada, si o si face. Dar nu pentru ca sunt bolnavi psihic, ci pentru ca sunt periculosi, pur si simplu.

Pacientii pot fi internati si tratati imptriva vointei, daca apartinatorii sunt de acord, medicul considera necesar, si cu acordul unei comisii de medici. Chiar se int?mpla foarte frecvent. Poate prea frecvent. P?na acum, in spitalul Obregia cca 80% dintre pacienti erau internati impotriva vointei! Media europeana e de cam 30%.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #32 : Iunie 30, 2006, 12:09:25 »

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #33 : Iulie 11, 2006, 08:13:28 »
Azi la stop, o tipa imbracata normal, curata, cersea printre masini. La un moment dat vine la geamul meu si repezita imi spune: "imi dati si mie va rog ceva pentru un medicament, ca am pensia de 3 milioane 5 sute si medicamentul costa 3 milioane si nu am cu ce sa mi-l cumpar". O intreb despre ce medicament e vorba. Imi raspunde prompt "ziprexa"

Sincer nu stiu cat costa Zyprexa, insa daca tot spui tu Vlade ca stii sigur ca pe Mansarda sint mai multi useri rezidenti la psihiatrie, va intreb ce parere aveti despre moda asta de a prescrie medicamente scumpe, in unele cazuri fara a putea verifica daca pacientul are bani cu ce sa-si cumpere medicatia ?

INDIANUL

• Vizitator
« Răspuns #34 : Iulie 11, 2006, 09:48:56 »
taci mai ca e vraja: mie mi-au facut de vreo 3-4 ori chestia asta. ma acostau pe trotuar si ma luau:ca au pe cineva in spital si mai au nevoie de atat de putini bani, daca le pot da ceva. sau ca ete colo farmacia si mai am nevoie de nush cat pt asta. o data m-a acostat unu in preajma casei mele cu aceeasi poveste: are pe cineva bolnav in spital e din alta localitate si mai are nevoie de niste bani ca sa cumpere nush ce. imi cerea 1.500.000 cu imprumut :lol:

probabil ca si aia aveau povestea fabricata de acasa, intrebase pe altul de medicament scump si ala i-o fi zis Zyprexa. sunt retele de cersetori nu mai cersesc aiurea:vin si-i lasa cu masinile in niste puncte bine stabilite si apoi ii culeg seara. noua moda e cu povestile astea cu bolnavi in spital care au nevoie de atat de putini bani pana la o suma enorma:adica el are banii aia multi nu-i problema, nu-i cersetor, ii mai trebuie foarte putin, putin pe care i-l dai tu.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #35 : Iulie 11, 2006, 11:19:28 »
Zyprexa e intr-adevar foarte scumpa, dar este compensata 100%. Daca pacienta era pensionara, beneficia de aceasta compensare. Toate antipsihoticele "novel" sunt foarte scumpe, si toate sunt compensate 100%. Sper ca v-am lamurit.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 363
« Răspuns #36 : Iulie 11, 2006, 11:31:45 »
bai, mi-am facut untest, la care am ajuns din blogul lui Lulu. cred ca am nevoie de tine, vere...
traiesc, iar asta imi ocupa toata viata!

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #37 : Iulie 11, 2006, 11:35:51 »
Dam consultatii contra bere.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 363
« Răspuns #38 : Iulie 11, 2006, 11:39:00 »
Fac cinste in vizuina. Da' repede, pana nu-mi prescrii medicamente d-alea, de nu e voie sa le combini cu alcohol!!!
traiesc, iar asta imi ocupa toata viata!

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #39 : Iulie 12, 2006, 11:35:46 »
E compensat 100% fata de un pret de referinta (in acest caz, cat de mare e diferenta dintre pretul de referinta si pretul mediu de vanzare?), sau fata de pretul de vanzare (aka gratuit) ?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #40 : Iulie 12, 2006, 04:55:36 »
Gratuit.

Offline lester bangs

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
  • Mesaje postate: 28
« Răspuns #41 : Iulie 19, 2006, 07:59:19 »
Imi place la... nebunie un cantecel care zice cam asa

...I shot a man in Reno, juuuust to watch him die...

Ia zi, Vlade, care e diagnosticul meu?

Offline mada

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #42 : Iulie 19, 2006, 09:19:33 »
Muzicita ?

Offline lester bangs

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
« Răspuns #43 : Iulie 21, 2006, 09:08:31 »
ok . si tratament?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #44 : Iulie 24, 2006, 07:36:18 »
Cui pe cui se scoate.

Offline lester bangs

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
« Răspuns #45 : Iulie 25, 2006, 03:04:59 »
Adica?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #46 : Iulie 25, 2006, 07:21:27 »
ADICA MAI ASCULTA NISTE MUZICA (sângeroasa, daca iti place dumitale). :)

Offline lester bangs

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
« Răspuns #47 : Iulie 25, 2006, 07:24:55 »
cum ar fi

"I hurt myself today
 To see if I still feel
 I focus on the pain
 The only thing that's real"

?

Offline lattvia

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 153
« Răspuns #48 : Iulie 26, 2006, 11:37:28 »
daca pot sa intervin ,am gasit opinii foooarte in masura sa transeze un dg.

"my opinion it's all about herion. think about the lyrics wiht the needle and everything and then put the music with it. slow at first, and then it gets faster (the high) and then at the end that one big note is his crash. it's being an addict and having nothing else in the world except pain and drugs. well that's my opinion. heh, prolly thinking too much of it. but it makes sense to me "

"To me, this song is about regret. About making the wrong choices and trying to right them. At some point, the narrator made a choice that game him alot, but hurt someone he cared about. Realizing that the person he hurt is more important, he offers to give up his "empire of dirt". The end of the song (last 4 lines) clearly states that if the narrator could go back and make different choices, he would. "

"The lyrics to this song is about heroine. "I hurt myself today," "The needle tears a hole." Don't get me wrong, it's a great song, but Trent has some serious issues. I think he was on heroine when he wrote this song "

Offline ALABAMA

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 9
« Răspuns #49 : August 24, 2006, 12:59:39 »
Interesanta discutie.