Autor Subiect: Originalitate  (Citit de 3232 ori)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
Originalitate
« : Mai 13, 2006, 10:38:43 »
Citat din: "Danya"
am senzatia tampita lately ca ma invart de fapt intr-un cerc format din linii mult prea comune. si desi imi spun ca prin mine insami sunt particularizate si personalizate, am impresia ca ma pierd in general.

Era cândva pe imed un topic despre originalitate. N-a trait mult, dar pe-atunci mi s-a parut foarte interesant.

In momentul asta mi se pare ca e absolut imposibil sa fim originali. Tot ce spunem s-a mai spus. Ma intreb cum erau oamenii originali: probabil ca au trait acum milioane de ani, si devorau la propriu natura inconjuratoare cu sufletul. (Mi-ar fi placut sa traiesc pentru o zi la inceputurile omenirii, când ceea ce se spunea si vedea era nou :) )
"La Luna de las noches no es la Luna/Que vio el primer Adan. "

Totusi, exista originalitate, trebuie sa existe, o vedem in jurul nostru. Si e mai mult decât o noua combinatie aleatoare sau nu de elemente vechi. Trasaturile iubitei mele se regasesc, raspândite printre alte fete, printre alti oameni, si totusi, ea e unica, nu doar prin simpla insumare a acestor elemente.

De unde vine atunci ceea ce e nou? Din lumea sensibila a lui Platon?
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Originalitate
« Răspuns #1 : Mai 31, 2006, 11:20:32 »
Nu ziceti nimic?

Totul e vechi? Ce e nou?

Offline erika

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 87
Originalitate
« Răspuns #2 : Iunie 01, 2006, 12:07:44 »
Obiectiv vorbind, probabil ca e absolut imposibil sa fim originali.Totusi, suntem originali in fiecare zi in care descoperim ceva, in care facem ceva ce n-am mai facut.Pt noi, la momentul respectiv e ceva original.
Pe mine nu ma deranjeaza lipsa personala de originalitate.

Offline Johan

• Admin
  • Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 9
Re: Originalitate
« Răspuns #3 : Octombrie 09, 2006, 07:36:33 »
eu cred ca barbatii mai pot fi originali, femeile niciodata. si totusi, mai avem atatea de descoperit la femei, incit compenseaza.
...so little time

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #4 : Octombrie 19, 2006, 01:38:58 »
Cum poti spune ca un copil mic nu e original.

In fiecare gest pe care il face. De ce oare?

Din pacate asta nu tine mult...si la un moment dat lumea inconjuratoare il invata propriile ei tabieturi..pe care odata ce le-a asimilat...devine parte a ei.
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #5 : Octombrie 19, 2006, 08:13:39 »
Desigur, pentru el însuşi, şi pentru părinţii încântaţi, copilul mic e original. Am auzit recent o replică într-un film: "Toţi copiii sunt speciali. Te întrebi de unde vin totuşi toţi adulţii obişnuiţi."
De fapt, copilul mic nu e original deloc, e mai curând esenţial. Aduce cu el senzaţia de Lume Nouă, nu e asta esenţa fericirii?

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
    • Idei in graba
« Răspuns #6 : Octombrie 21, 2006, 12:28:01 »
Copilul este EL insusi...e  natural....pe cind noi ...odata ce ne maturizam.....devenim rigizi...am intilnit undeva ideea cum ca un corp rigid este o urmare a unei minti rigide....si ca acesta ar fi motivul care ii face pe acei batrini calugari din China sa fie atit de "elastici" chiar si la virste inaintate...o "elasticitate" in gindire duce la o elasticitate a corpului...

Si dupa toate astea stau si ma intreb: oare varianta inversa o functiona? Ma apuc de gimnastica... ;D

Off-topic:Am o oarecare afinitate spre orient si cultura amerindiana...sper sa nu va agasez cu referiri la ele.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #7 : Octombrie 21, 2006, 09:57:01 »
Ba agaseaza-ne.

Vezi, si tu vorbesti despre "Copil", nu despre "copii". Copilul e un arhetip al omului.

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
« Răspuns #8 : Octombrie 25, 2006, 06:28:51 »
De ce nevoia de originalitate? Poate pt ca suntem o lume gri, pt ca semanam atat de mult fizic si psihic( cu toate temerile colective) ... pentru ca eu aici , in bucresti fac acelasi lucru ca unul care traieste la km departare.
Pnetru ca intr-o lume care uniformizeaza totul avem nevoie sa fim persoane.indivizi . nu mase.  Extrapolez dorinta de afi speciali si in iubire. Oare nu asta da savoare si unicitate in iubire..faptul ca acel cineva te-a facut sa fii special, pentru el, sa te simti special...

Inca nu stiu daca originalitatea izvoraste din noi sau ar trebui sa fie o permanenta cautare de diferentiere .

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #9 : Octombrie 25, 2006, 10:49:52 »
Asta imi place mie la forumuri, datorita dumneavoastra, uneori intrezaresc ceva.
Mai intâi copilul, apoi iubirea. Doua lucruri extrem de neoriginale, dar a caror lipsa de originalitate nu se simte: sunt mereu noi, de mii de secole poate. 
Poate ca aici e o cheie. Nu originalitatea, ci originea e ceea ce poate cautam. Intoarcerea la esente, iata sursa oricarei originalitati. Asta si hazardul, dar pe el nu poti conta. La urma urmelor, asta zicea si Platon. Nu exista o reala originalitate nicaieri, pentru ca nimic nu ia fiinta ex nihilo.Si atunci, singurele lucuri care ne incânta inima cu "originalitatea" lor sunt cele care deriva din esente, din lumea sensibila a ideilor, si nu din alte idei mai noi dar "pamântene", supuse pieirii universale.
Hai ca in seara asta mi se pare ca am ajuns undeva, eu unul. Multumesc, Danya & Heruvim.

Offline adi

• Admin
  • Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 14
« Răspuns #10 : Februarie 12, 2007, 08:05:18 »
Nu originalitatea, ci originea e ceea ce poate cautam. Intoarcerea la esente, iata sursa oricarei originalitati.

probabil ca nu exista decat originalitate relativa, niciodata absoluta si in acelasi timp obtinuta cu propriile puteri. cineva spunea ca lumea din jurul nostru, fiecare obiect perceput, de fapt nu exista pana in momentul in care cineva il perceape, devenind constient de el. putem fi originali, de fapt perceputi ca originali doar intr-un mediu in care pana in acel moment nu a existat elementul care ne scoate din ne-originalitate, a se traduce "nimeni nu a perceput, simtit, constientizat acel element". acesta probabil ca exista de fapt in intuneric de mult timp, nebagat in seama.
poate ca de fapt originalitatea nu reprezinta succesul celui original, ci insuficienta mediului in care se afla, a bagajului de cunostinte din care provine. cu cat acest mediu este mai sarac, cu atat sansa de a descoperi ceva original este mai mare.

interesant este de ex ca faptul ca un copil pare original parintilor, sau in cazul iubirii, poate sa fie urmarea faptului ca parintii sau cel care iubeste devin mult mai receptivi la elementele din jur, constientizeaza aspecte care pana atunci erau in background. nu devin mai originali, devin mai receptivi la ceea ce deja exista; nu au crea nimic nou, doar au "vazut" mai mult decat pana atunci.

originalitatea relativa nu este trista, este de fapt un fel de betie a simturilor :)

originalitatea absoluta--a deveni constient de elemente calitativ diferite de orice altceva la care putem ajunge noi insine. presupune renuntarea la orice element ce ne caracterizeaza, la cultura, la limbaj, la a privi, la a intelege, etc. este pur si simplu altceva. nu putem ajunge la acest gen de originalitate decat prin ceva situat in afara noastra. unii spun ca stiinta ne ofera accesul catre astfel de dimensiuni ale originalitatii absolute, uitand insa ca si cele mai exotice realitati descrise nu sunt decat oglindiri ale elementelor deja cunoscute, la o alta scara. strings sunt un fel de corzi care vibreaza, dimensiunile multiple sunt asemeni unor fire impletite, orbitali sunt niste nori, timpul sau spatiul se comprima sau nu etc. nume noi pentru noi combinatii, comparatii, tranzitii si asa mai departe. nu putem cladi ceva pe baze cunoscute fiind in acelasi timp calitativ diferit, absolut nou. noutatea absoluta il face pe om mut de uimire si il va pune in imposibilitatea de a intelege si transmite mai departe ceea ce nu poate decat sa accepte.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #11 : Februarie 12, 2007, 08:27:25 »
Hei, adi, bienvenue.
Mă faci să mă gândesc. Adecătelea, şi lucrurile originale, le dezoriginalizăm încadrându-le în şabloane inventate mai demult. Pentru că de fapt, nu putem cunoaşte decât bazându-ne pe ceea ce ştim deja. Aşadar, indiferent câte lucruri noi vom cunoaşte, nu le vom cunoaşte nemijlocit, ci doar prin prisma cunoştinţelor anterioare. Asta e ceea ce vrei să spui? Dacă da, ai dreptate domnule. C'est ce que je me tue à répéter.

Offline adi

• Admin
  • Trecător
  • *
« Răspuns #12 : Februarie 12, 2007, 10:04:16 »
C'est ce que je me tue à répéter.

off, spune si tu ceva mai original :)

haideti sa propunem un exercitiu de originalitate: daca nu avem acces decat la originalitatea relativa din cauza conditionarilor inerente formarii noastre in plan intelectual, cultural etc, ce ar fi sa blocam aceasta conditionare inlocuind elementele intre ele: sa inchidem toate canalele senzoriale pe care le putem inchide (inchideti ochii, no sounds) si sa deviem celelate canale de la caile normale-sa incercam sa infatisam o situatie extrem de emotionanta -viitoare, de ex moartea cuiva f drag- in culori in loc de cuvinte (no shapes, numai combinatii de culori, imbinate, variind intensitatea, cum vreti), apoi in sunete in loc de mirosuri, atingeri in loc de imagini) etc.
 :)

Offline adi

• Admin
  • Trecător
  • *
« Răspuns #13 : Februarie 22, 2007, 09:58:00 »
foarte interesant, la data la are am scris cele de mai sus habar nu aveam ca ar fi posibil, chiar recitind mi se parea comic si aiurea, dar uite ca tocmai am vazut pe cnn un reportaj despre un adult autist care a reusit sa treaca bariera de comunicare cu cei probabilistic normali tastand intr-un sitetizator de voce propozitiile. interesant a fost faptul ca respectiva autista spunea ca in mod normal gandeste in culori si mirosuri, trebuind sa faca un efort deosebit ptr a invata sa traduca totul in cuvinte...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #14 : Februarie 22, 2007, 10:58:00 »
Si ce, culorile sau mirosurile sunt originale?

Totusi, un miros nou: e intr-adevar original. You may be on to something.

Offline erika

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #15 : Februarie 25, 2007, 05:49:14 »
Asta imi aduce aminte de filmul Perfume:story of a murder, pe care l-am vazut recent si care, desi avand o idee destul de originala, m-a ingretosat profund. Poate ca trebuia sa citesc cartea.
http://en.wikipedia.org/wiki/Perfume:_The_Story_of_a_Murderer_(film)

Offline Furnika

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
  • Mesaje postate: 36
« Răspuns #16 : Februarie 26, 2007, 05:46:52 »
De ce te-a ingretosat? Mie mi-a placut si nu m-a ingretosat.

Offline erika

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #17 : Februarie 26, 2007, 08:02:55 »
Atmosfera f mohorata, personajele tare uratel, subiectul interesant si sinistru. Ceea ce ar fi facut filmul reusit ar fi fost sa existe o balanta, ca posibilitati erau. De gustibus..

Offline iuliana

• MeÅŸter
  • Mesaje postate: 307
« Răspuns #18 : Februarie 26, 2007, 08:11:17 »
dar exista lucru original?

Offline Furnika

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
« Răspuns #19 : Februarie 26, 2007, 08:29:49 »
Atmosfera f mohorata, personajele tare uratel, subiectul interesant si sinistru. Ceea ce ar fi facut filmul reusit ar fi fost sa existe o balanta, ca posibilitati erau. De gustibus..

A existat o balanta; tocmai ca atmosfera mohorata s-a risipit la sfarsitul filmului, odata cu adierea parfumului. :D Nu ai remarcat ca totul era mai luminos la scena cu executia, dupa ce Grenouille a fluturat batista? :) Probabil a fost modul regizorului de a ne face sa simtim parfumul. :P
A vazut cineva C.R.A.Z.Y.? Un film chebecos cu 'tenta europeana'; o ocazie sa auziti accentul quebecois; mie mi s-a parut ingrozitor de lung, repetitiv si previzibil.

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #20 : Februarie 26, 2007, 08:36:21 »
La strada, un film original ce prezinta lucruri ordinare

Offline Furnika

• Admin
  • Tânara calfă
  • **
« Răspuns #21 : Februarie 26, 2007, 08:40:39 »
Asta e film de Cartoon Network noaptea. :D

Offline iuliana

• MeÅŸter
« Răspuns #22 : Februarie 26, 2007, 09:09:48 »
Asta e film de Cartoon Network noaptea. :D

si ti-a placut

e film neorealist italian
de fellini
cu favorita mea giuleta massini

oricum e original prin ordinar, comun

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
    • Idei in graba
« Răspuns #23 : Martie 29, 2007, 11:05:29 »
si 'propo de numele topicului, nu ar trebui mai degraba sa ne intrebam de ce nu suntem originali, in loc sa ne in intrebam unde e originalitatea?

crazy me.... ::)