Autor Subiect: Octagrama  (Citit de 1726 ori)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
Octagrama
« : August 01, 2006, 09:03:29 »
Hmm, stie cineva, sau gaseste cineva dintre dumneavoastra care e semnificatia octagramei in arta islamica? Si de unde vine ea?

E greu sa gasesti referinte intr-o astfel de problema. Am observat decoratiile cu octagrame din moscheea Carol din Constanta.

Intrucât am vazut modelul in nenumarate moschei din lumea larga (prin poze, bineinteles), am presupus ca ar trebui sa aiba o semnificatie, desi stiu tabu-ul islamic fata de simbolurile vizuale. Probabil din cauza acestui tabu nimeni de la moscheea Carol nu m-a putut lamuri, toti erau convinsi ca nu reprezinta absolut nimic.
Repetitia acestui model infirma insa acest vid de semnificatie. Si de altfel, Islamul nu e lipsit de simboluri, semiluna si steaua sunt cele mai cunoscute, si au probabil o origine preprofetica, "pagâna", vreun cult astral. In plus, imi amintesc vag ca am vazut intr-un cartoi de IbnArabi o "schema a Cosmosului" sau cam asa ceva (sufitii nu se tem de imagini asa de tare), cu un octogon in centru (tronul lui Allah?), insa nu gasesc cartea si nici pe net poza.

Ma intereseaza foarte tare subiectul (si) din cauza ca octagrama e un model destul de raspândit pe casele somptuoase din Bucuresti. Hermeneutica fatadelor Bucurestene ma pasioneaza, si ea are uneori o puternica tenta orientala, mostenire fanariota probabil.

Pâna acum, n-am gasit decât posibila semnificatie a octagramei in Egiptul antic, Ogdoada, panteonul egiptean. Sa o fi imprumutat-o arabii de acolo? Nu stiu, mi-e greu sa cred, insa cazul n-ar fi singular, cum spuneam despre luna si stea.

Poate gasiti voi mai multe, despre octagrama in Islam si in general. Multumiri anticipate.
..o clipa de tacere. Asta e patria.

INDIANUL

• Vizitator
Octagrama
« Răspuns #1 : August 01, 2006, 09:06:30 »
Octagrama se obtine foarte usor suprapunand Crucea lui Isus cu Crucea Sfantului Andrei. Adica, suprapune + cu x. Iese o octagrama. Nu uita ca musulmanii au o religie ca si crestinismul derivata din religia "mama": mozaismul.
Octagrama intr-adevar este foarte intalnita la musulmani, palatele lui Saddam fiind decorate din plin. Poligonul cu 8 laturi este foarte raspandit  si la noi, Vlad Tepes si mai toti domnitorii aveau octogoane pe diferite blazoane sau steme.Octogonul este si simbolul SRI-ului. exista niste mici povestioare unele din ele mistice care explica semnificatia octogonului.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Octagrama
« Răspuns #2 : August 01, 2006, 09:12:35 »
Mda, si inteleg ca era si un model frecvent in mozaicurile romane.

Tot nu inteleg exact semnificatia octagramei. Ma indoiesc totusi ca ar fi simpla suprapunere a doua cruci: ce-ar insemna asta?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Octagrama
« Răspuns #3 : August 01, 2006, 09:15:13 »
Am inteles ca e vorba de un simbol arhaic. Dar simbolul e un cod, care e totusi semnificatia sa si de ce pare sa joace un rol central tocmai in arta islamica?

INDIANUL

• Vizitator
Octagrama
« Răspuns #4 : August 01, 2006, 09:16:27 »
Am pus ideile in ordine cu niste copy-pasteuri in postul de mai sus de aia apare editat.
O diferenta intre crestinism si islamism este ca la noi Isus este ultimul "profet" si la ei , dupa Isus urmeaza Mohhamed.
Dupa cum am mai zis, cred ca are semnificatie mistica prin suprapunerea celor 2 cruci(nu "doua cruci" cum ai zis tu, ci cele 2 cruci).

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Octagrama
« Răspuns #5 : August 01, 2006, 11:01:00 »
Ai pus bine ghilimelele, pentru ca in crestinism Iisus nu este un profet, ci o ipostaza a lui Dumnezeu, este Insusi Dumnezeu. In timp ce Coranul, care are o oarecare reverenta pentru "popoarele cartii", sustine ca Iisus (Isa) era un simplu profet, un antecesor al lui Mohamed (acesta din urma fiind ultimul profet).

Personal, cred ca semnificatia octogramei este una arhetipala, ca in mandalele lui Jung. Mai cred ca exista o nevoie umana innascuta de simboluri, si acest simbol geometric, aceasta mandala, a fost aleasa de musulmani pentru caracterul ei abstract, pentru ca probabil in acest fel nu e in dezacord cu interdictiile coranice.

Daca aceasta explicatie e cea corecta, oricum nu am ajuns prea departe. Arhetipala sau nu, semnificatia octogramei islamice ramâne misterioasa.

Offline damonik

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 5
Octagrama
« Răspuns #6 : August 28, 2006, 08:14:34 »
Servus. Imi fac si eu debutul pe acest forum, desi il urmaresc ocazional inca de cand a inceput sa mearga in picioare pentru prima data, mai intai sprijinit. Constat cu placere ca acum a capatat destula incredere incat sa ajunga la un dinamism propriu. :-) Destul cu introducerea. Sa revin la semnificatia octogonului in religia si arta islamica.
Din cate am inteles eu octogonul, care se obtine prin intersectarea a doua patrate reprezinta pamantul, iar cercul care inscrie cele doua patrate( intr-o forma stilizata) reprezinta raiul. Deci prezenta acestui simbol ar sugera trecerea de la viata pamanteana la cea cereasca.
In limba araba, 8 simbolizeaza echilibrul. In plus, 9 este reprezentat de litera "Ta" a carei inteles ascuns este "cunoastere secreta". Mesajul oarecum "subliminal" ar fi ca prin 8 (echilibru) se ajunge la 9 (cunoasterea divina).
Surse:
Link 1
Link 2
 Sper sa-ti fie de folos.

[dustweaver : editat linkurile pentru ca erau ceva mai late decat pagina. sper ca e ok.]
i avut sansa unica de a capata forma omeneasca. NU-TI PIERDE TIMPUL!

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
Octagrama
« Răspuns #7 : August 28, 2006, 10:44:30 »
Dragut. Cvadratura cercului. Multumim frumos. Debutul dumitale e bine primit :)

Cumva, imi imaginam ca un motiv care e omniprezent in arta islamica ar avea o semnificatie cunoscuta, nu asa de ezoterica si obscura. Interesant, totusi.

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 138
Octagrama
« Răspuns #8 : August 28, 2006, 11:46:22 »
Nu stiu de ce, dar parca ion coga trebuia sa vina cu raspunsul la cvadratura cercului. Se pare ca are alte treburi.

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
Re: Octagrama
« Răspuns #9 : Octombrie 28, 2006, 02:05:24 »
Parca am intilnit ceva despre ea in cartile lui Uspensky...un matematician care fusese discipolul georgianului Gurdjieff.

Era un simbolism complicat...dar explica in amanunt...numai sa nu ma insel si sa aibe mai mult de 8 colturi....se chema eneagrama desenul ala...oricum recunosc ca pe mine m-a interesat mai mult latura epica a povestirilor lor, se pare  ca Gurdjieff fusese in contact cu marii intelepti sufiti (un fel de mistici ai islamului)  si de acolo proveneau aceste cunostinte.
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #10 : Octombrie 28, 2006, 01:42:08 »
Atâta doar ca Islamul nu conteneste sa-i respinga pe misticii sai  ;D

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
    • Idei in graba
« Răspuns #11 : Decembrie 19, 2006, 01:30:39 »
De parca unii dintre popii nostri sunt mai breji...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #12 : Decembrie 20, 2006, 07:50:15 »
Nu vaz legatura. Ziceam ca sufi sunt cumva in marja Islamului, foarte contestati, de sunniti de exemplu.

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
    • Idei in graba
« Răspuns #13 : Ianuarie 02, 2007, 02:01:49 »
Da deoarece sunt un curent....sau cum o fi la ei ...un fel de ramura a islamului in care din cate am inteles se incearca o abordare bazata doar pe iubirea fata de al lor Allah si pe dorul....de Dumnezeu....si nu le pasa prea mult de obiceiuri sau procedee de urmat...un fel de cale a Inimii.