Autor Subiect: despre...cum ii zice?...a, despre memorie.  (Citit de 2594 ori)

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 363
despre...cum ii zice?...a, despre memorie.
« : August 07, 2006, 02:16:20 »
dragii mei dragi, daca tot sunteti doctori, ajutati o biata amnezica!!!! sigur ca nu mai tin minte de cand am probleme cu memoria! doctori de prin toate colturile mansardei, sariti si explicati-mi (de mai multe ori pe zi, ca sa nu uit) care ar fi cauzele problemelor de memorie si cam cum as reusi sa recapat ceea ce am pierdut din acest minunat proces psihic.
in caz ca uit sa intru in mansarda, dati-mi un bip! :-P
in caz ca uitati sa postati aici, sa va dau un bip? ;-)
traiesc, iar asta imi ocupa toata viata!

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 1.095
« Răspuns #1 : August 07, 2006, 12:39:17 »
Eu zic ca sunt alte lucruri care te distrag. Care-s alea?
..o clipa de tacere. Asta e patria.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #2 : August 07, 2006, 12:42:04 »
ma distrag eu pe mine...uit nume de persoane, uit intamplari (importante, dupa parerea mea), ca sa-mi amintesc diferite lucruri, folosesc memento-ul telefonului(mai am putin si-l pun sa mi-aminteasca si sa respir...).

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
« Răspuns #3 : Septembrie 16, 2006, 11:51:45 »
si mie mi se intampla al fel.
 dar am concluzionat ca de fapt toate lcuurile pe care le uit nu ma intereseaza suficient ca sa fiu atenta la ele sau sa ma afecteze in vreun fel.
e doar chestie de atentie, zic eu.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #4 : Septembrie 17, 2006, 12:16:49 »
din pacate...uit si lucruri de care am nevoie, uit sa spun copiilor cate ceva important etc. noroc cu agenda telefonului! cum am ceva ce trebuie retinut, scriu acolo si-l pun pe domnul telefon sa imi aminteasca. nu sunt sigura ca e bine ca fac asa, caci nu-mi mai fortez memoria si...mi-e c-o s-o ia somnul, la un moment dat.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #5 : Septembrie 17, 2006, 09:30:00 »
Adesea ne distrag lucruri care nu ar trebui sa ne distraga, asta e toata chestia. Cum stim care sunt lucrurile care n-ar trebui sa ne distraga? Prin pura logica elementara, dar de cele mai multe ori ne e frica sa o folosim.

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
Re: despre...cum ii zice?...a, despre memorie.
« Răspuns #6 : Octombrie 20, 2006, 11:53:55 »
Un exercitiu util ar fi urmatorul:
Iti observi spatiul din jurul tau (care poate fi camera, metroul cu care tocmai mergi etc) si apoi inchizi ochii si il recreezi in cele mai mici detalii.   
Apoi compari dupa ce deschizi ochii si vezi ce ai uitat.
Pe masura ce perseverezi vei vedea cum atentia vizuala si memoria devin din ce in ce mai ....optime.

p.s.cel mai enervant pentru mine a fost faptul ca in camera in care sunt se afla si o biblioteca plina cu carti.
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #7 : Octombrie 21, 2006, 05:40:31 »
Interesant. O sa incerc.

Offline wondering

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 9
  • till I pray, the dream is gone
« Răspuns #8 : Octombrie 22, 2006, 04:11:49 »
poate incerci sa te autoanulezi.uitarea e un mod de a muri.eu ma uit pe mine...ceea ce e acceptabil.imi uit angoasele, temerile.uit sa traiesc, uit sa sufar, uit sa ma bucur...e bine in uitare.e bine si atat.tu stii asta, nu?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #9 : Octombrie 22, 2006, 05:32:35 »
Nu stiu, ca pana acum n-am reusit sa uit decat lucruri neesentiale. Sau poate tocmai pe cele esentiale. Sau nu stiu.

Offline wondering

• Trecător
  • *
  • Mesaje postate: 9
  • till I pray, the dream is gone
« Răspuns #10 : Octombrie 22, 2006, 07:03:16 »
lucrurile neesentiale sunt prea importante prea a incape in buzunarul mic al mintii noastre.eu am uitat tate lucrurile importante.fiecare zi  trecuta e alba.unora li se pare o nefericire- sa te trezesti dimineata fara a sti cine esti, dar sa fii liber sa alegi sa fii cine vrei tu, tocmai pt ca nu esti condiotnat de nici o memorie..

Offline Mira

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 93
« Răspuns #11 : Noiembrie 03, 2006, 03:57:10 »
si eu uit... Are vreo legatura "pierderea" unor amintiri sau inventarea amintirilor cu anestezia rahidiana? Am observat ca am amintiri false din zilele ce-au urmat anesteziei si operatiei. E interesant ca imi amintesc ceea ce mi-ar fi placut sa traiesc / sa vad. Dar oamenii din jur imi spun ca nimic nu e ... adevarat...
Si da, folosesc telefonul pe post de "memento"...
O sa incerc sa reconstitui incaperea mea preferata. Desi mi-ar placea mai mult sa reconstitui in gand "mansarda" asta. Oare ce-o sa iasa?  :)

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #12 : Noiembrie 03, 2006, 05:14:21 »
Buna idee. Sa ne spui si noua.

Eliade zicea la un moment dat ca intr-adevar, "viata e un vis", nu pentru ca nu ar fi reala, ci pentru ca o schimbam in amintire, fara sa stim, ca pe un vis.

Offline danya

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 118
« Răspuns #13 : Noiembrie 17, 2006, 02:01:13 »
M-am gadnit si eu de multe orila chestia asta cu amintirile deformate, de fapt transformate. E adeavrat ca si lucrurile care se petrec in mod obiectiv sunt inreg intr-un mod subiectiv .....dar amintirea este cumva filtrata deja, este un fel de alegere constienta a ceea ce s-a intamplat, dezbracata de perceptia momentana a evenimentului respectiv. Uneori imi place sa ma joc cu propriile amintiri , sa le rescriu , sa le reordonez....

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #14 : Noiembrie 17, 2006, 09:14:52 »
zilele trecute, la şcoală, am luat din dulap borcanul cu zahăr, l-am pus la subraţ, am pus ness în cană şi...mă gândeam ce tembelă pot fi dacă, atunci când am luat nessul, nu m-a dus capul să iau şi zahărul din dulap.
azi trebuia să mă opresc la o librărie, să cumpăr cev. de la şcoală, am venit cu o ocazie. o altă persoană din maşină a vrut să coboare undeva în faţa librăriei. eu l-am întrebat pe şofer dacă ajunge şi în centru, pentru a coborî eu acolo. nororc că mi-am aruncat privirea spre dreapta, am văzut librăria şi...am coborât.
am ajuns la nişte prietene, le-am zis că vreau să mă duc pe la o mătuşă, am fost cu ele să cumpărărm ceva şi, la întoarcere, ajungând în dreptul casei mătuşii mele, una dintre prietene m-a întrebat dacă nu intru acolo. foarte nedumerită de întrebarea ei, am zis că nu. mai merg ce mai merg, fetele se duceau în oraş, le-am întrebat când se întorc şi una dintre prietene s-a arătat nelămurită. de ce?! păi...pentru că EA nu uitase că eu zisesem că vreau să.mi vizitez mătuşa.
doctore, e grav? e patologic sau e doar dovadă de oboseală psihică puternică?

Offline Heruvim

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 105
    • Idei in graba
« Răspuns #15 : Ianuarie 02, 2007, 02:09:38 »
Dar oare ceea ce am eu sa fie o rpoblema...?

de multe ori nu sunt capabil sa imi indrept atentia decat asupra unui singur lucru...e drept ca imi pot mentine atentia asupra lui mai mult decat celelalte persoane care le cunosc...dar totusi am momente in care atentia mea distributiva este egala cu zero...

oare imi lipseste vreo vitamina? :D
Ne intoarcem mereu la prima iubire, dar de fiecare data cu alt scop. :D

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #16 : Ianuarie 06, 2007, 12:46:06 »
Nu are nici o legătură cu topicul ceea ce scriu eu aici, dar o prietenă are o problemă. A făcut EKG şi nenea doctorul i-a zis, doct, că are suspiciune prolaps mitral; sindrom simplu de preexcitaţie cu tulburări de ritm. Săraca femeie s-a uitat lung şi a început să se gândească dacă asta poate însemna că trebuie să-şi pună bani deoparte, pentru sicriaşul de zinc şi toate cele necesare ultimului drum. Rog pe această cale doctorii care colcăie prin mansardă să dea repejor o explicaţie, până nu apucă cucoana să cumpere şi lumânări! ;D
Am uitat ceva: LA MULÅ¢I ANI TUTUROR! :-*

Offline lattvia

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 153
« Răspuns #17 : Ianuarie 06, 2007, 03:05:31 »
prolapsu de valva mitrala nu i cu vesnica pomenire.stiu o pacienta(cam obeza-factor agravant),care a dus la capat si o sarcina(factor cumplit de agravant)  ,si tot nu s a decompensat.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #18 : Ianuarie 06, 2007, 07:30:38 »
E bine dacă nu e cu veşnica pomenire, dar... CE ESTE ACELA LUCRU PE CARE ÎL ARE CUCOANA, FRAŢILOOOOR???? ::)

Offline lattvia

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #19 : Ianuarie 06, 2007, 08:43:16 »
trimit o bucata din harrison in mail?si i dai sa ceteste?sau cum?

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Mesaje postate: 343
  • Concitadin
« Răspuns #20 : Ianuarie 06, 2007, 08:52:15 »
sau o bucata de google
for starters:
Citat
What is Mitral Valve Prolapse?

Located between the upper left chamber and lower left chamber of the heart, the mitral valve is made of two flaps of tissue that normally open and close in a rhythmic way to allow blood to flow in one direction--from the atrium (upper chamber) to the ventricle (lower champer). The left ventricle is responsible for much of the heart's pumping and propels oxygen-rich blood into the arteries. The arteries then carry the blood throughout the body. When the mitral valve doesn't open and close properly, the flaps may "billow" backward slightly into the upper chamber during the heart's contraction (fig. B). This is called mitral valve prolapse (MVP). As a result of MVP, a clicking sound can often be heard by the doctor listening to the heart sounds with a stethoscope.

In MVP, sometimes small amounts of blood may leak backward into the upper chamber of the heart because the valve does not close normally. This causes a "heart murmur," although the heart itself is working normally. The heart has an adequate blood supply, even with the MVP. Prolapsing mitral valves do not usually get worse over time.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #21 : Ianuarie 06, 2007, 11:00:00 »
sau o bucata de google
for starters:
Citat
What is Mitral Valve Prolapse?

Located between the upper left chamber and lower left chamber of the heart, the mitral valve is made of two flaps of tissue that normally open and close in a rhythmic way to allow blood to flow in one direction--from the atrium (upper chamber) to the ventricle (lower champer). The left ventricle is responsible for much of the heart's pumping and propels oxygen-rich blood into the arteries. The arteries then carry the blood throughout the body. When the mitral valve doesn't open and close properly, the flaps may "billow" backward slightly into the upper chamber during the heart's contraction (fig. B). This is called mitral valve prolapse (MVP). As a result of MVP, a clicking sound can often be heard by the doctor listening to the heart sounds with a stethoscope.

In MVP, sometimes small amounts of blood may leak backward into the upper chamber of the heart because the valve does not close normally. This causes a "heart murmur," although the heart itself is working normally. The heart has an adequate blood supply, even with the MVP. Prolapsing mitral valves do not usually get worse over time.

:o :o :o
Româneşte, Tapi! Pliiiiiiz!!!! :-*

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
  • Mesaje postate: 138
« Răspuns #22 : Ianuarie 07, 2007, 03:13:28 »
Pune-o domnle sa-si faca echografie. Valva aia se umfla pe invers si ar vrea sa cedeze un pic. Daca o face  si ai jet la regurgitare, ai nevoie de antibiotic cand mergi la dentist. Daca nu, nu. Spune-i sa-si vada de treaba ei, e doar un nume pentru o chestie, ea e o persoana.

Inainte sa numesc treaba cealalta preexcitatie, as repeta cu un aparat mai performant. O masina proasta iti da aceeasi treaba la un traseu EKG normal.

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #23 : Ianuarie 07, 2007, 11:31:08 »
Pune-o domnle sa-si faca echografie. Valva aia se umfla pe invers si ar vrea sa cedeze un pic. Daca o face  si ai jet la regurgitare, ai nevoie de antibiotic cand mergi la dentist. Daca nu, nu. Spune-i sa-si vada de treaba ei, e doar un nume pentru o chestie, ea e o persoana.

Inainte sa numesc treaba cealalta preexcitatie, as repeta cu un aparat mai performant. O masina proasta iti da aceeasi treaba la un traseu EKG normal.

Mă tem că trebuie să formulez aceeaşi cerere şi pentru tine, kp, căci...m-ai pierdut de tot! ???

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #24 : Ianuarie 08, 2007, 03:37:43 »
Ok, Noa. Inima are doua pompe. Stanga si dreapta. Ca orice pompa, ai niste valve unidirectionale. Pompa stanga are doua camere: atriul, care primeste sangele care vine de la plamani si care il varsa prin valva mitrala in ventricul, care este camera pompa. cand ventriculul pompeaza, valva mitrala se inchide, pentru ca sangele sa circule spre aorta( prin valva aortica, care se deschide) si nu inapoi in atriu. In cazul ei, una din cuspele valvei mitrale( are doua) nu tine foarte bine la presiunea din ventricul( sau nu e ancorata bine) si se duce putin inapoi in atriu. Daca treaba asta se asociaza cu un jet de sange care curge inapoi  in atriu , valva este predispusa la infectie( endocardita) in timpul unor proceduri sangeroase( dental work)  sau nu ( colonoscopie, etc). Si atunci se recomanda antibiotic inainte de astfel de proceduri. Daca nu ai jet, nu ai de a face cu o problema propriu zisa, pentru ca nu exista valve perfecte. 

Offline noa

• Admin
  • MeÅŸter
« Răspuns #25 : Ianuarie 08, 2007, 03:52:27 »
Mersi mult! A fost mult mai pe româneşte. :-*

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Concitadin
« Răspuns #26 : Ianuarie 08, 2007, 06:55:38 »
ham si eu o intrebare tehnica: de unde riscul de endocardita? Am stat si am cugetat in mintea mea si nu am reusit sa vad logica.

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #27 : Ianuarie 08, 2007, 07:30:22 »
Pai ai bacteriemie si cica bacteria se lipeste mai bine de o valva cu defect. Are de a face si cu flow-ul si turbulenta. Nu-sh exact de ce, si chiar daca ar veni cineva cu o terorie interesanta, nu asta conteaza. Conteaza ca statistic se intampla si ca reduci sansa ( tot statistic) cu antibiotic. Evidence based.

Offline tapirul

• Administrator
  • MeÅŸter
  • Concitadin
« Răspuns #28 : Ianuarie 08, 2007, 07:34:33 »
da bre, te cred pe cuvant ca asa este, io incercam sa inteleg de ce. Pentru mine, dimpotriva, conteaza. Mai ales de ce in cazurile cu reflux (nu in alea cu prolaps fara reflux). As fi zis ca in ambele situatii e oaresce defect de valva (m-am gandit si eu la teoria asta); cu turbulenta again, makes sense, da' tot asa, incerc sa figure out mecanismul.

Offline kp

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #29 : Ianuarie 08, 2007, 07:39:42 »
Nu stiu bre. La pipi, flowul urinei scade aderenta bacteriilor. Banuiesc ca la fel si aici.

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #30 : Ianuarie 08, 2007, 08:07:29 »
O avea legatura si cu faptul ca nu exista cancer de inima.

Offline gatetosun

• Admin
  • Ucenic
  • Mesaje postate: 104
« Răspuns #31 : Ianuarie 09, 2007, 02:44:59 »
eu cred k exista atata timp cat exista tesut conjunctiv ,s poate dezvolta un sarcom...dar rar.

scuze dak sunt off topic..si cam sunt...

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #32 : Ianuarie 09, 2007, 07:16:58 »
Da, există, dar e fantastic de rar. De fapt, eu nu cunosc pe nimeni care să fi văzut vreodată aşa ceva. Nici secundar (limfoame), darămite primitiv. Ideea era că nu prinde. Dar recunosc că mă bag unde nu mă pricep.

Offline gatetosun

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #33 : Ianuarie 09, 2007, 07:29:14 »
da.ai dreptate.
nici eu nu stiu p nimeni care sa fi avut asa ceva.c bine ar fi dak am putea spune asa despre toate "chestiile" astea k nu vreau sa le rostesc numele. e prea placuta atmosfera din mansarda k s o tulbur eu cu un asemenea cuvant

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #34 : Ianuarie 09, 2007, 07:40:04 »
La începuturi, vorbeam pe aici destul de des despre moarte. Însă un Kierkegardian mi-a atras atenţia că atunci când e vorba de existenţa însăşi, discuţiile noastre nu au sens.

Offline gatetosun

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #35 : Ianuarie 09, 2007, 07:51:06 »
nu PREA au sens.uneori au.dar oricum eu nu ajung la nici o concluzie...
eu tot sunt tentata sa vb despre asta.s vede si p imed  :(

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #36 : Ianuarie 09, 2007, 08:58:01 »
Nu numai că nu au sens, dar pot fi şi jignitoare. De asta eu unul m-am abţinut de la subiect de când kierkegaardianul în chestiune mi-a atras atenţia.

Offline lattvia

• Admin
  • Ucenic-ÅŸef
« Răspuns #37 : Ianuarie 10, 2007, 04:29:35 »
nu PREA au sens.uneori au.dar oricum eu nu ajung la nici o concluzie...
eu tot sunt tentata sa vb despre asta.s vede si p imed  :(

cum te keama pe imed?

Offline dalV

• Administrator
  • MeÅŸter
« Răspuns #38 : Ianuarie 10, 2007, 07:20:54 »
"Hei, tu!"

Offline gatetosun

• Admin
  • Ucenic
« Răspuns #39 : Ianuarie 10, 2007, 09:56:00 »
eu :)
nu pot sa nu raspund.p acolo,eliza